Mircea Miclea, fost ministru al Educației care a demisionat în semn de protest față de subfinanțarea școlii, a declarat într-un podcast cu fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu că societatea românească are o lipsă cronică de standarde și criterii care să fie respectate, ceea ce are un impact și asupra sistemului de educație, relatează G4Media.ro. ”România, din păcate, de-a lungul istoriei, poate și datorită vicisitudinilor istorice, n-are vocația monumentalului, are vocația derizoriului”, a apreciat el.
Pe de altă parte, Miclea a cerut ca profesorii din mediul rural să aibă salarii duble sau triple față de medie pentru a crește calitatea actului educațional la sate.
- Fragmente din podcast:
„Care e boala cea mai gravă a societății românești? Ce ar trebui vindecat?
Mircea Miclea: Obiceiul acesta de a considera că lucrurile merg și așa… Știți, era un cântec anii trecuți, în urmă cu mai mulți ani, „las-o, bă, că merge așa, ne-am îndrăgostit de ea.” E lipsa de, știu eu, standarde, de criterii, pe care oamenii să le urmărească cu perseverență. „Merge și așa”; de ce să mai schimbăm dacă merge și așa; nu trebuie să meargă și așa. Trebuie să facem ca lucrurile să meargă conform standardelor și trebuie să ai pentru asta standarde; nu există standarde. Țara aceasta, din păcate, de-a lungul istoriei, poate și datorită vicisitudinilor istorice, n-are vocația monumentalului, are vocația derizoriului. Uitați-vă la mănăstirile din Moldova, superbe, mici, nu impunătoare, nu monumentale, nu capabile să aducă mulțimi mari de oameni, să fie monumentale, să rămână ca un monument major simbolic. Doar chestiuni mărunte.”
Citește mai mult pe G4Media.ro
Podcastul integral Ionuț Vulpescu-Mircea Miclea:
5 comments
România are vocația infinitului.
Să aibă salarii duble când vor face naveta 60- 100 km, când vor veni zilnic prin nămeți la școală, când vor plăti din buzunarul lor naveta!
Nu când vin lipa-lipa în papuci, pe jos, ei locuind în sat! Ia stai așa, un profesor stă la 2 case de școală și îi triplăm salariul doar că predă în ” mediul rural”? Nu, zău!?
Să aibă salarii duble când vor avea rezultate de 100% la Evaluarea Națională .
acu…hai zău,nu exagerați cu duble sau triple
Au deja salarii mai mari.
Pt ca unii au spor de rural.
Unii lucrează cu 12 elevi în clasă față de 33 in urban.
Nu cred că trebuie generalizat.
Poate fi găsită o metodă punctuală de recompensare temporară.
Cu obiective măsurabile si rezultate concrete.