VIDEO Mircea Miclea, despre profilul de formare al profesorului și cele trei categorii de competențe: Profesorii la examenul de Gradul I ar putea să facă o lecție multimedia, în locul unui text anost, de exemplu

6.253 de vizualizări
examenul de Gradul I
Foto: Edupedu.ro
Profesorii la examenul de Gradul I ar putea să facă o lecție multimedia, în locul unui text anost, de exemplu, a spus fostul ministrul al Educației Mircea Miclea, profesor universitar și cercetător. Profesorii trebuie să fie oameni care să fie capabili să utilizeze tehnologiile digitale, să creeze conținut digital și să știu cum să facă “blending-ul”, a mai spus acesta în la dezbaterea online “Educația digitală asimptomatică”, organizată de Edupedu.ro în parteneriat cu World Vision România.

“Ministerul Educației are rolul cheie de a stabili standardul ocupațional. E principalul angajator. Profesorii la examenul de Gradul I. Când ești și finanțator, și angajator, ai prima datorie – să stabilești ce-ți dorești să obții prin masteratul didactic”, a declarat Mircea Miclea. Acesta a explicat apoi care ar trebui, în opinia sa, să fie profilul de formare al profesorului.

“Profilul de formare, pe cel puțin 3 categorii de competențe:

1. De a putea utiliza tehnologiile digitale. Acum au fost formați să utilizeze tehnologiile de bază, dar nu și pe cele specifice.

2. De a produce conținuturi digitale, multimedia. Un profesor foarte bun, dacă știe să realizeze, el creează conținut. Lecții multimedia făcute de cei mai buni profesori. Când avem la fiecare materie și clasă lecții multimedia model – profesorii la examen de grad ar putea să facă un conținut multimedia, în locul unui text anost.

3. Să învețe profesorii cum să facă hibridizarea. Viitorul nu aparține învățământului online, ci unei hibridizări. Cine va stabili acest hibrid? Profesorul. El e principalul actor capabil să stabilească pentru fiecare clasă sau elev.

Alt lucru important: după ce s-a stabilit care e capătul de drum, trebuie stabilite trei căi. Principala – masteratul didactic. Bani există, au existat și până acum. Să sperăm că de acum încolo acest lucru se va întâmpla. A doua: de a ne uita la profesorii din sistem, să începem să facem programe de formare. A treia cale: de a lua în calcul profesorii asociați. Cunoașterea e distribuită, nu mai există în poli. Cunoașterea de vârf nu e, adesea, în universități, ci în companii. Trăim într-un mediu în care mulți oameni au cunoștințe de foarte bună calitate. Să le folosim pentru a le livra studenților sau elevilor. Sunt mulți oameni din IT care ar dori să predea tehnologia informației, nu în calitate de cadru didactic – ar face-o mai bine decât un profesor.

Trebuie să ne gândim cum să valorificăm cunoștințele stocate în mințile altor oameni decât cei din sistem astfel încât să-i ajutăm pe elevi”, a mai declarat Miclea.

Declarațiile participanților la Dezbaterea online “Educația digitală asimptomatică”, aici.

Foto: Edupedu.ro


8 comments
  1. Solutia nu se afla in mediul universitar. Majoritatea n-au fost o zi la catedra in preuniversitar si sunt rupti de aceasta realitate. Predau teorie si atat. Cum zicea cineva mai sus: sa-i vezi cat sunt de slab pregatiti si de neimplicati, ramai cu gust amar.
    Ar trebui selectati profesori buni din preuniversitar si trimisi la studii de masterat didactic in centre cu traditie din strainatate. Apoi ii folosesti pe acestia pentru formarea celorlalti.
    Si repede, pana mai avem pe cine trimite. Ca profesor metodist va pot spune ca multi din noii absolventi vin in sistem tot mai slab pregatiti…

  2. Un specislist IT de calitate nu va trece niciodată în învățământ și nici nu are timp sa lucreze part time cu elevii sau cu studenții.
    Nu întotdeauna imaginația are corespondent în realitate.

  3. Ca să faci o lecție multimedia îți trebuie cunoștințe solide în domeniul informaticii. Asta înseamnă că un profesor de istorie nu poate lua gradul I, oricât ar fi de bun la clasă, dacă nu șofează bine pe computer.

  4. De ce credeti ca masteratul didactic este o solutie salvatoare? Plecati de la premisa ca in invatamantul universitar e ”top quality”. Exista profesionisti, dar sunt foarte foarte putini. Eu m-am inscris la un master la UVT (in Timisoara), dupa 15 ani de la terminarea facultatii, si sunt extrem de dezamagita de calitatea scazuta si de lipsa de implicare a profesorilor universitari. Dezinteres grosolan, pe bani multi. Din pacate … A fost de curand ARACIS-ul in control si totul a iesit perfect; a fost o formalitate, ca sa ne mintim singuri.

    1. Cei care ne conduc astăzi și se plimbă peste tot în lume n-au masterat didactic și o duc nemaipomenit!
      Faceți în așa fel încât specializările din facultăți să aibă corespondent pe piața forței de muncă, astfel încât tânărul când termină studiile să – și găsească și un job pe măsură în România ca să nu ne mai plece tinerii!!!
      Când ați fost ministru ce ați făcut pentru învățământul romanesc???!!!!!
      Să producă acest conținut informatician, nu toată lumea are acest talent, altfel se făceau toți it-sti!
      Dacă dvs mergeți la grădiniță, la clasa I sau la o altă oră din ariile curriculară de la gimnaziu/liceu ați putea să faceți față acestor activități, dacă n-aveți nicio treabă cu disciplinele respective???
      Cam așa este ce impuneți dvs, fără să realizați că sunt școli unde n-ai un calculator la clasă…..! Și mai sunt multe de spus, dar mă opresc din bun simț!

  5. Lipsa competențelor digitale este cauzata de lipsa infrastructurii digitale din scoli, lipsa aplicațiilor. Ce competente digitale pot invata elevii pe calculatoare cu 512 mb ram si Windows xp, monitoare cu tuburi catodice, lipsa internetului? Coruptia a cauzat saracia adta in scoli, lipsa de interes pentru dotarea laboratoarelor cu calculatoare, tinuti copiii pe device-uri antice si vechi? Nu profesorul este problema, ci coruptia cauzatoare de saracie.

  6. Continut multimedia facut de profi? Trebuie sa invete niste scripting (ca sa nu zic programare), design si sa fie super-tari la pegagogie. Alta decat aia predata de dinozauri pe la universitati. Mai curge multa apa pe Dambovitza pana atunci. Sau poate se refera la Power Point :)).
    In rest le zice bine. Din pacate nu-l asculta nimeni. Agronomu’ traseist e ocupat cu pandemia si oricum nu cred ca pricepe ceva. Ar trebui pus la minister cineva cu viziune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

EXCLUSIV Institutul care elaborează curriculumul școlar se comasează cu instituția care concepe subiectele de examene: Centrul Național de Politici și Evaluare, numele noii instituții care unește IȘE și CNEE

Guvernul Orban a comasat astăzi, prin Ordonanță de Urgență, două instituții din subordinea Ministerului Educației. Este vorba despre Institutul de Științe ale Educației (care concepe curriculumul și programele școlare) și…
Vezi articolul