VIDEO Mircea Miclea, despre alocarea a 2,5% din PIB Educației: Prioritățile se văd exact în timp de criză, Educația este prioritate când în criză îi aloci ceea ce trebuie. Cei care alocă un buget atât de redus sabotează principala resursa națională

5.919 vizualizări
Foto: RBL
Prioritățile se văd exact în timp de criză, Educația este prioritate când în criză îi aloci ceea ce trebuie, a declarat Mircea Miclea, profesor universitar și fost ministru al Educație, la conferința CursDeGuvernare.ro. Miclea a fost întrebat ce părere are despre alocarea în acest an a unui buget de 2,5% din PIB Ministerului Educației, el fiind singurul ministru din istoria recentă care și-a dat demisia după ce nu a primit 6% din PIB, cât solicitase.

Întrebare: V-ați dat demisia de principiu pentru că nu ați primit 6% din PIB, ce părere aveți despre 2,5% din PIB cât s-a alocat acum pentru Educație?

Mircea Miclea: „Proastă, am o părere foarte proastă. Indiferent cât e de mare criza economică, sau ce criza traversăm, prioritățile se văd exact în timp de criză. Atunci înseamnă că educația este prioritate, când în criză îi aloci ceea ce trebuie. Eu cred că cei care alocă un buget atât de redus pentru Educație, nu numai acum, oricând altcândva, sabotează principala resursa națională. Pentru că în viitor, dacă tot vorbim de viitor, principala resursa acestei țări nu vor fi nici resursele naturale nici capitalul, vor fi competențele din mintea oamenilor. Și noi trebuie să ne gândim vrem o economie bazată pe cules de sparanghel, atunci vom face competențele aferente culesului de sparanghel și nu trebuie să alocăm bani pentru Educație. E destul. Sau vrem o economie bazată pe tehnologie de vârf și să însemnăm ceva în istorie și atunci trebuie alocăm bani pentru Educație, pentru că altfel ne sabotăm principala resursă care duce la bunăstarea țării. O sabotare a economiei naționale din viitor e chiar ceea ce se întâmplă în prezent”.

Declarația are loc în contextul în care Ministerul Educației a primit un buget de 2,5% din Produsul Intern Brut în anul 2021, potrivit proiectului Legii Bugetului publicat joi seara de Ministerul Finanțelor. Anul trecut, același minister primea 2,7% din PIB alocare inițială.

Suma exactă pe care Ministerul Educației o primește de la Bugetul Statului este de 28,507 miliarde lei, iar raportată la PIB-ul estimat de 1116,8 miliarde lei, pe care s-a construit bugetul 2021, înseamnă 2,55% din PIB.

Suma este mai mică decât alocarea din 2020, când primise 30,574 miliarde lei, cu peste 2 miliarde de lei mai mult potrivit Ministerului Finanțelor.

Scăderea este de 6,76% față de alocarea din 2020.

Din banii alocați, 20,031 miliarde lei sunt cheltuielile de personal, adică banii de salarii, care reprezintă 70,2% din buget, potrivit fișei de buget a Ministerului Educației.

Foto: Mircea Miclea / RBL


3 comments
  1. Daca ajung profesorii sa fie evaluati si notati de parinti, care in procent de min 40 % sunt analfabeti functionali, cred ca nici macar acest nivel nu va mai fi in educatie! Cine de ex face o facultate grea precum mate-info si vine pe 2000 lei salariu?

  2. Exodul de tineri va continua! De 30 de ani, continuam sa atacam poporul acesta la rădăcina! Tinerii care dobândesc competente, pleacă, și nu ajung sclavii sparanghelului, ci, cu mintea și forța lor , participa activ, la creșterea economică reala, a unor societăți mai asezate. Și nu sunt putini! Alții, care își doresc cu siguranța , venituri mai mari, merg și la sparanghel, unii dintre ei, construind ceva interesant din aceasta îndeletnicire, deloc ușoară! Iar noi, rămânem sa fim conduși de lipitorii de afișe , promovați de tot curcubeul politic românesc , și auzim, cu stupoare, întrebarea din aceasta seara: ce rezultate are educația? Acestea! Care au promovat superficialitatea absoluta pana la vârful piramidei,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu în fața valului 5, despre estimările independente privind pandemia: În România sunt specialiști pe orice, se pricep la domeniul sanitar, la educație, la cursul euro, la problemele Patriarhiei / Acum două luni, despre prognozele lui Octavian Jurma: Epidemiologic este absolut perfect

“Am văzut foarte multe puncte de vedere ale unor persoane care stau să mă întreb de unde își arogă această autoritate de a face previziuni, altele decât cele ale INSP…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

STUDIU Bărbații asociază bogăția cu mașina, iar femeile, cu ideea de putere. Peste jumătate din populație nu poate acoperi din fonduri proprii o cheltuială urgentă de 5.000 de lei, iar 40% nu ar rezista măcar o lună cu economiile făcute / Trei sferturi dintre români se declară puțin sau deloc informați financiar

Aproximativ un sfert din populația activă din mediul urban, segment de populație cu un nivel de educație peste mediu, spune că nu poate cheltui 1.000 de lei într-o situație de…
Vezi articolul

Învățarea prin investigație la fizică îmbunătățește competențele specifice ale elevilor și crește interesul față de această materie – studiu al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale

Când profesorii sunt pregătiți susținut pentru a folosi investigația științifică atunci când predau fizica, atât competențele lor, cât și competențele specifice ale elevilor se îmbunătățesc, potrivit unui studiu realizat de …
Vezi articolul