VIDEO Ministrul Sănătății: Elementul “școală” nu este cel care face infectarea. A însemnat 6-6,5% din tot ce înseamnă grupa de vârstă 0-19 ani

4.766 de vizualizări
Foto: gov.ro
Elementul “școală” nu este cel care face infectarea, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru la B1TV. Oficialul a comentat analiza Edupedu.ro care arată că, prin raportare la numărul total de cazuri, creșterea ratei de infectare la grupa de vârstă 0-19 ani, în majoritate populație de vârsă școlară și preșcolară, nu a fost influențată de școală.

Nelu Tătaru a explicat că în școală nu se infectează persoane, infectarea producându-se pe drumul la și de la școală, în preajma școlilor unde părinții așteaptă să își ia copiii la finalizarea cursurilor.

Cu toate acestea 3.014 școli și grădinițe sunt închise, iar cursurile acestora se desfășoară online, teoretic. Alte 4.894 de unități de învățământ sunt în Scenariul 2-hibrid, conform datelor de la Ministerul Educației.

Autoritățile nu au prezentat niciun studiu până la acest moment care să confirme sau să infirme ipotezele lansate de ministrul Sănătății – acelea potrivit cărora infectarea se petrece pe drum, în mijloacele de transport sau în preajma școlii.

Redăm declarația completă a ministrului Nelu Tătaru:

Moderator: Citesc aici pe publicația Edupedu.ro că ar fi un studiu care zice că școala nu a contribuit la creșterea ratei de infectare cu Covid în rândul populației de vârstă 0-19 ani, prin raportare la numărul total de cazuri, raportarea făcută de Ministerul Sănătății. Concluzia ar fi că școala nu a dus la valul ăsta de infectare la copii, e corect?

Nelu Tătaru: Componenta “școală” a însemnat 6-6,5% din tot ce înseamnă grupa de vârstă 0-19 ani, cu o componentă, săptămâna trecută, pe care o avem de 4.000 de copii infectați între 0-9 ani și de 7.000 și ceva între 10-19 ani. Elementul “școală” nu este în sine… este cel mai bine reglementat, ca să spunem așa, dar drumul până la școală, drumul de la școală, acei părinți care așteaptă în grupuri la poarta școli cele 4 ore până termină copiii și perioada de după amiază…

Moderator: Așteaptă părinții patru ore?

Nelu Tătaru: Sunt acei părinți care stau la poarta școli și așteaptă copiii. O să mergeți la școli le din cartiere sau din provincie și o să vedeți că așa se întâmplă.

Moderator: Dar nu e logic domnule ministru!

Nelu Tătaru: Știu că nu e logic…

Moderator: Dacă știi că este copilul la 13:00 sau la 12:30 sau la 12 în funcție de program de ce să stai patru ore?

Nelu Tătaru: Știu că nu e logic iar apoi trebuie să ne amintim transportul până la școală și transportul de la școală. Deci elementul școală nu este cel care face infectarea”.

Edupedu.ro a publicat o analiză care arată că la 6 săptămâni de la începutul anului școlar, în România au fost înregistrate 13.691 de cazuri de infecție cu Sars-CoV-2 la populația din grupa de vârstă 0-19 ani.

Acest număr reprezintă 6,53% din numărul total de cazuri de infectare de la nivelul întregii populații, ajuns la 209.648 de infectați pe 25 octombrie 2020.

La începul cursurilor din acest an școlar numărul cazurilor din această grupă de vârstă reprezenta 6,18%. Raportând acest procent la cel din prezent, rezultă o creștere procentuală înregistrată între 14 septembrie și 25 octombrie de doar 0,35 puncte procentuale sau 5,6%.

Procentul cazurilor 0-19 ani în total cazuri a avut o ușoară modificare în prima săptămână (0,12 ppc) de școală și în a doua (0,11 ppc), apoi situația fiind relativ stabilă, cu fluctuații de sub 0,1 puncte procentuale.

Foto: Nelu Tătaru/gov.ro


3 comments
  1. Elementul scoala nu e de vina. Dar ca sa ajungi la elementul scoala zbori?? Nu voi ati permis deschiderea elementului scoala? Nu era de asteptat ca pana la elementul scoala elevul se va deplasa prin elementul transport implicit cu elementul virus in elementul sau aerul? Si nu cred ca tataru e atat de slab pregatit cum pare aceasta declaratie, pur si simplu repeta ca un papagal ce i se dicteaza de sus, ca elementul alegeri sa se justifice. Culmea, tataru e dintre politrucii pe care i duce mintea, pacat de cine asculta el…

  2. Oare de ce nu a crescut sau scazut numarul de cazuri? va spun eu. Pentru ca, din experienta ca un elev de clasa a 12 a, care a avut 8 cazuri confirmate in liceu, acestia fiind profesori si ELEVI cu care am interactionati, noua nu ne-au facut teste. Sincer, ar fi trebuit sa faca la foarte multe clase, dar nu au facut. Pentru aia care nu au inteles, nu au crescut cazurile pentru ca nu au facut teste. Si eu am fost infectat, insa simptomele au aparut abia dupa ce s-a inchis, nu am fost sa ma testez pentru ca eram sigur ca daca as fi mers la spital as fi iesit cu inca 2-3 boli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cîmpeanu, despre salariile profesorilor: Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10

Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi24 că aceste creșteri pe care le va propune să fie…
Vezi articolul

După mai multe controale SRI la Ministerul Educației, instituția decide desecretizarea documentelor clasificate din 1972 până în 2002 / Ce categorii de informații conțin documentele secrete

Ministerul Educației propune, printr-un proiect de hotărâre de Guvern publicat în transparență decizională, declasificarea documentelor emise înainte de 2002. Aceste documente au fost emise fie de către Ministerul Educației, fie…
Vezi articolul

Minimum 3 ore de fizică în curriculumul de specialitate la Matematică-informatică în ultimii 2 ani de liceu, ore în toți anii la specializări pe filiera tehnologică – Apel semnat de președintele Societății Române de Fizică, reprezentanții Academiei Române și decanii facultăților de profil din țară / Ei invocă rolul-cheie al Fizicii în motoarele dezvoltării și economiei globale: tehnologie, mediu, medicină

Reducerea numărului de ore de fizică sau absența lor la anumite clase în filiere și specializări care ar trebui să acorde interes acestei discipline este sancționată într-o serie de „Observații”…
Vezi articolul

Director de școală: Dacă profesorii sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare? Presiunea din partea părinților este aceeași / Marius Nistor, FSE: Nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că la simularea examenelor naționale „presiunea din partea părinților este aceeași”. „Dacă (profesorii…
Vezi articolul