VIDEO Ministrul Educației, despre corupția din școli: Școala este oglinda societății. Nu cred că în școală este mai multă corupție decât în societate

6.091 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Școala este oglinda societății. Nu cred că în școală este mai multă corupție decât în societate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR2. Acesta a spus, întrebat despre soluțiile pentru eradicarea corupției în școli și în sistemul de învățământ în general, că prin concursul pentru directori, care va începe în septembrie, va privilegia competența.

Moderator: Vreau să aflu părerea dumneavoastră despre concluzia unui eurobarometru european realizat de Transparency Internațional conform căruia în România sistemul public de învățământ este pe locul doi la corupție. Ce părere aveți despre acest studiu barometru?

Sorin Cîmpeanu: Principala problema sistemului de învățământ din România este accesul inechitabil o educație de calitate. Cu siguranță aceasta este prima problemă…

Moderator: Dar corupția mascată din sistem nu este și aceasta o problemă?

Sorin Cîmpeanu: Școala este oglinda societății. Nu cred că în școală este mai multă corupție decât în societate.

Moderator: Există soluții?

Sorin Cîmpeanu: Da, există soluții. Tocmai de aceea vom începe din data de 14 septembrie cu organizarea unui concurs pentru ocuparea posturilor de director în toate școlile din România, un concurs care să privilegieze exclusiv competența. Vom avea o probă scrisă cu subiecte relevante și atent securizate, după care vom avea o probă de interviu la care, pentru prima dată vor participa, alături de reprezentantul Inspectoratului și autorității locale, doi profesori din școală, pentru prima oară, doi profesori titulari, aleși prin vot secret și, foarte important, un reprezentant al companiilor cu departamente puternice de resurse umane, un reprezentant al firmelor de recrutare, sau un reprezentant al mediului universitar cu experiență în management instituțional și management educațional. Configurația acestei comisii de interviu, modul de organizare îmi dau încredere că vom avea un început bun pentru o coloană vertebrală solidă a întregului sistem de învățământ, pentru că directorii de școli sunt coloana vertebrală a întregului sistem de învățământ. Dacă un director de școală nu va permite în școala lui acte de corupție, atunci vom avea șanse, cu siguranță mai multe, să rezolvăm și această problemă”.

Foto: gov.ro


14 comments
  1. Dar de ce nu spune dl. ministru nimic despre calitatea indoielnica si continua din invatamantul superior de stat? Examenele admitere si de licenta sunt sub demnitatea admisa, o formalitate pe banda . Studenti care au intrat cu medii foarte mari, chiar 10, la facultati unde se dadea admitere, refuza sa sustina parodia numita “licenta”.
    Totusi elevii din preuniversitar au sustinut fizic, an de an, Evaluarea Nationala si Bacalaureatul . La facultati examenele dureaza 25 de minute – timp in care evaluarea se face pentru 200 de studenti. Atat pierd domnii universitari, in cazul fericit in care dau ei evaluarea si nu asistentii sau doctoranzii.

  2. Un director, un inspector nu ar trebui să aibă mai mult de două mandate. Așa cum este la rectori, la președinție… să fie pe zeci de ani sau pe viață… se deformează totul în jurul acelei funcții…

  3. Atunci de ce profesorii sunt in partea inferioara a salarizarii?
    Cum vreti sa arate oglinda societatii in 5 ani, 10 ani, 20 ani?

  4. Evident ca in scoala exista mai multa coruptie decat in societate in general, daca a fost posibil ca oameni ca anisie sa conduca educatia in Romania…Ar mai fi si alte argumente.

  5. Nu mai amânați cuncursul de directori pentru că așa vor ei! Pe suplinitori nu îi întreabă nimeni despre data de concurs! Suplinitorii nu au vară, directorii și titularii… au vară jumătate de an!

  6. De ce nu merg toți titularii la concursul de titularizare din 21 Iulie? Faceți ceva asemănător cu ceea ce faceți cu directorii de școli. Este exact aceeași situație! Și chiar mai important având în vedere ponderea titularilor!

    Sau cum este posibil să existe corp de experți în managementul educației dar suplinitorii participă la concursul de titularizare pentru că nu le sunt recunoscute competențele și cunoștințele certificate de o patalama eliberată de ministerul care nu o recunoaște având în vedere concursul de ocupare a posturilor vacante ?!

    1. Dar despre abuzurile in serviciu ale ministrului Invatamantului prin Ordinul 3993/16.06.2021 in care incalca prevederile Art. 15 din Constitutia Romaniei nu zice nimic? Poate dupa ce va fi intrebat de Procurorul General al Romaniei.

      1. Dar poate ca profesorii vor avea destula minte incat sa nu se lase batjocoriti, si nu vor semna nicio optiune. Nu poti sa renunti de buna voie la un drept al tau.
        Ce-o sa faca ministrul daca ei refuza sa se supuna unui ordin ce incalca Constitutia?
        O sa plece dupa anisie in senat…lasand in urma aceste nimicuri.

  7. Pfff! Asta cu “oglinda societăţii” nu e argument dom’ ministru!!! Şcoala e mai mult decât oglinda societăţii – e locul în care se formează, sau ar trebui să se formeze, nucleul social! Copiii de azi – adulţii de mâine, fac ceea ce văd la adulţii de azi – părinţi, profesori, politicieni, VIP-uri… Dintre elementele din enumeraţie, şcoala e singura “competentă” – sau ar trebui să fie. Aşa că ea poartă cea mai mare responsabilitate – şi vină, pentru ce a ajuns societatea românească azi.

    1. Eu parca stiam ca cea mai mare raspundere pentru un copil o poarta parintii lui, nu profesorii. Cum ai ajuns la concluzia ta? Pentru ca vrei tu sa tranferi responsabilitatea unor terte persoane in loc sa ti asumi ca esti parinte? Daca tu ca parinte mi l ai trimis pe dracu’ la scoala te astepti sa l fac eu mai putin decat tasu’? V ati invatati sa dati vina pe altii, sa va fie cadrul didactic: bona, psiholog, medic, mama, tata, bunic etc. Nimic despre datoria voastra ca parinti? Nimic, nimic? Iti asumi anual prin semmatura un contract educational, dar faci gat cand tot voi il incalcati??? Ne-am saturat sa fim prostii: parintilor, autoritatilor, politicienilor, sindicatelor!!!! Ne-a ajuns pana la gat!!!!!!

    1. Dar de ce nu spune dl. ministru nimic despre calitatea indoielnica si continua din invatamantul superior de stat? Examenele admitere si de licenta sunt sub demnitatea admisa, o formalitate pe banda , pentru care nu sunt vinovati studentii. Autonomia universitara !!!!
      Studenti care au intrat cu medii foarte mari, chiar 10, la facultati unde se dadea admitere, refuza sa sustina parodia numita “licenta”.
      Totusi elevii din preuniversitar au sustinut fizic, an de an, Evaluarea Nationala si Bacalaureatul . Licenta dureaza 30 minute online ( test grila + sustinere )La facultati examenele dureaza 25 de minute – timp in care evaluarea se face pentru 200 de studenti. Atat pierd domnii universitari, in cazul fericit in care dau ei evaluarea si nu asistentii sau doctoranzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect USR: Înscrierea la facultate – printr-o platformă digitală la nivel naţional / „Sistemul educaţional din România trebuie să ţină şi el pasul cu avansul tehnologic”, susține unul dintre inițiatorii proiectului

Înscrierea la facultate ar putea fi facilitată prin intermediul unei platforme digitale la nivel naţional, administrată de Ministerul Educaţiei, potrivit unui proiect depus la Parlament de deputata USR Diana Buzoianu…
Vezi articolul

INTERVIU Profesorii trebuie să fie mult mai informați decât elevii în privința drogurilor, altfel nu mai au nici o autoritate în fața lor / Într-un caz de suspiciune de consum de droguri, prima intervenție a profesorului trebuie să fie cu copilul pentru că responsabilitatea profesorului este în primul rând față de bunăstarea copilului, spune psihoterapeutul Bogdana Păcurari

“Pentru a putea recunoaște semnele unui elev care consumă droguri, un profesor ar trebui să fie instruit despre ce droguri există, cât de periculoase sunt, care sunt efectele asupra creierului…
Vezi articolul

Raportul proiectului legii învățământului superior a fost adoptat de Comisia de învățământ din Senat / A fost adoptat și un amendament nou care prevede acordarea de două salarii la ieșirea la pensie și în învățământul universitar

„Raportul de admitere cu amendamente admise și respinse proiectul legii învățământului superior, L 283 /2023 a fost adoptat”, a anunțat Monica Anisie, președinta Comisiei de învățământ din Senat, în urma…
Vezi articolul

Pregătire gratuită la Matematică, organizată în aer liber de un tânăr profesor din Mureș pentru elevii aflați în dificultate sau cu nevoi speciale. David Baratoși: Vreau să fie cât mai nonformală această activitate, să dau exemple din natură

Un tânăr absolvent al Facultăţii de Matematică a Universităţii de Vest din Timişoara, David Baratoşi, a început, joi, în Cetatea Târgu Mureş, să predea lecţii gratuite de matematică, în aer…
Vezi articolul