VIDEO Ministerul Sănătății a lansat o campanie națională de informare privind vaccinarea, după ce în pandemie s-a constatat o scădere a încrederii în imunizare

Sursa: Captură video

Ministerul Sănătății a lansat o campanie de informare și conștientizare privind importanța vaccinării, după ce a constatat că a scăzut încrederea populației în vaccinare, în pandemia de Covid-19. Clipurile video vizează vaccinarea bebelușilor, copiilor și adolescenți, vârstnicilor și persoanelor aflate în grupe de risc, potrivit unui comunicat de presă.

Campania națională de informare și conștientizare asupra importanței vaccinării lansată de Ministerul Sănătății sub sloganul „Știu, nu doar sper că o să fiu bine! Mă vaccinez!” va dura 3 luni și vizează vaccinarea bebelușilor, copiilor și adolescenților, vârstnicilor și persoanelor aflate în grupe de risc.

Obiectivul campaniei de vaccinare este creșterea interesului publicului. Informații privind vaccinarea pot fi accesate pe site-ul www.provaccin.ro, anunță Ministerul. Calendarul vaccinarii pentru copii poate fi accesat aici.

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/08/Videoclip-Pro-Vaccin-Bebelusi-2023.mp4
Sursa: Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că „ în perioada pandemiei COVID-19 a scăzut încrederea în vaccinare. Prin această campanie de informare și conștientizare, dar și prin altele care vor urma, Ministerul Sănătății își exercită rolul său esențial, de a încuraja vaccinarea populației, considerând însă că aceasta nu este o acțiune obligatorie, ci puternic recomandată pentru cetățeni, iar decizia individuală trebuie luată în mod informat, pe baza datelor științifice. Acest lucru îl face actuala campanie, care-i îndeamnă pe cetățeni să se informeze asupra beneficiilor vaccinării pentru sănătatea lor și a celor dragi,” a spus Rafila.

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/08/Videoclip-Pro-Vaccin-Adolescenti-2023.mp4
Sursa: Ministerul Sănătății

Obiectivul general al Ministerului Sănătății, cuprins și în cadrul Strategiei Naționale de Vaccinare 2023-2030, (n. red document aflat în curs de aprobare), îl reprezintă „asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației, astfel încât oricine, oricând și la orice vârstă să beneficieze de vaccinuri în folosul propriei sănătăți și a stării sale de bine”, mai scrie în comunicatul de presă.

Informații de context

Noile norme pentru asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor prevăd ca educatorii, învățătorii și profesorii au ca atribuții printre altele și să discute cu părinții „să accepte imunizările”, în interesul copilului.

Conform raportului “Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil”, importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanșarea pandemiei.

Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare, mai scrie în raportul UNICEF.

Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale, recomandă UNICEF.

Exit mobile version