Profesorul trebuie să își aleagă propriile aplicații și conținuturi prin care dezvoltă competențele copiilor, spune profesorul de Matematică Mihai Boș, de la Școala Gimnazială Nr 1, Poiana Mărului, județul Brașov. Școala sa este deschizătoare de drumuri, fiind între cele două instituții de învățământ care din 2022 au pilotat, în premieră în România, programul LifeLab By BCR.
Proiectul LifeLab îmbogățește curriculumul și oferă elevilor abilități esențiale pentru viața cotidiană, consolidându-le astfel șansele de succes în carieră și viața personală. Integrând noțiuni financiare concrete în materiile predate, profesorii contribuie la dezvoltarea unor competențe valoroase care vor ajuta elevii să navigheze cu succes în lumea financiară a viitorului.
Profesorii transformă orele de curs în experiențe de învățare relevante și practice pentru elevii lor
Atât Mihai Boș cât și colegii săi din cancelaria Școlii Gimnaziale Poiana Mărului au adoptat o abordare inovatoare pentru a transforma orele de curs în experiențe de învățare relevante și practice pentru elevii lor. Educația financiară nu este tratată în școlile LifeLab ca o materie separată, ci este integrată în diverse discipline. Astfel, elevii învață despre gestionarea banilor, economisire, investiții și bugetare, în timp ce studiază matematica, informatica, limba română și alte materii.
„Totul devine mai interesant pentru ei, pentru că trecem cumva de la abstract la concret și pe lângă asta, este un domeniu de interes pentru ei. Ei vin cu mult mai multe noțiuni financiare decât am venit noi, dar pe care poate nu le stăpânesc suficient. Și atunci rolul nostru este să-i îndrumăm în direcția asta și să ne asigurăm că acumulează niște competențe valide”, spune profesorul Mihai Boș.
Integrarea elementelor de educație financiară în cadrul orelor de matematică nu este deloc dificilă:
„La materia pe care o predau eu, Matematică, nu este deloc dificil să integrez o fișă de educație financiară. Poate la alte materii este mai greu. Conceperea fișei depinde și de nivelul de creativitate al fiecărui profesor. Mie îmi place să creez probleme și să intru în sfera transdisciplinarității și interdisciplinarității.”
Problema dată la clasă a fost următoarea: „Ion Marinescu și Maria Ionescu dispun, fiecare, de 2.000 lei din care vor să își cumpere un televizor. Prețul televizorului este de 1.800 lei. Maria Ionescu cumpără televizorul, în timp ce Ion Marinescu depune banii la bancă cu o dobândă de 7% pe an. După doi ani retrage banii din bancă și cumpără televizorul care s-a scumpit cu 12%. Cine a economisit mai mulți bani?”
Elevii, la rândul lor, sunt încântați de această abordare practică. David Praoveanu, elev în clasa a VII-a, explică: „Trebuie în primul rând să știm cum să administrăm banii, cum să folosim un card.” David are un card pe care singur își administrează banii de alocație și din bursă.
Colegul său, Raul Ionică, e interesat să afle mai multe informații despre comportamente și produse sau servicii financiare: „Aș vrea să învăț cum să investesc banii. Să știu cum să-mi gestionez banii în viață, ca să știu cum să pun deoparte, să nu dau banii pe alte lucruri foarte scumpe. Pot să-mi cumpăr, de exemplu, o pereche de didași la 200 lei, care pot să mă țină mai mult timp decât o pereche la 700 lei, de exemplu.”
Mihai Boș subliniază cât de flexibilă poate fi integrarea acestor noțiuni în orele de matematică:„Se pot integra ușor elemente de educație financiară în cadrul orelor de mate. Dacă mă întrebați cât timp aloc, depinde de lecție. La unele lecții putem face 100% aplicații din educația financiară fără să ne abatem de la programa de la disciplina matematică. Nu mergem pe conținuturi din manuale, trebuie să formăm competențe, iar acestea se pot forma prin conținuturile alese de noi.”
Lecția predată de profesorul Mihai Boș a avut ca punct de inspirație una dintre cele peste 300 de fișe didactice de pe platforma școaladebani.ro, care pot fi descărcate de către orice cadru didactic și pot fi aplicate la clasă.
Fișa folosită la lecția din video, creată de profesorul Mihai Boș, poate fi descărcată de aici:
Scopul programului LifeLab este ca profesorii să includă activități de învățare și discuții utile despre bani și comportamente financiare responsabile la fiecare oră, indiferent de disciplina pe care o predau. Educația financiară transdisciplinară ar forma cu adevărat competențele antreprenoriale din profilul absolventului.
Interesul crescut al cadrelor didactice și elevilor pentru o abordare inovativă în educația financiară în școlile românești arată clar locul conturat al LifeLab în acest peisaj. De la recunoașterea propriilor limite la explorarea potențialului elevilor de a învăța și inova în acest domeniu, vocile profesorilor din LifeLab 2.0. sugerează un viitor promițător pentru educația financiară în România.
- Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare. Până acum au semnat aproape 20.000 de persoane.
LifeLab 2.0. este acum în plină derulare. Cele 10 școli care dezvoltă în acest an școlar programul sunt:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
LifeLab 2.0 marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.
Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.