40% dintre cadrele didactice din România consideră că profesia lor nu este apreciată de societate, potrivit datelor unui studiu World Vision România, prezentate de directorul executiv al organizației Mihaela Nabăr. Aceasta a vorbit despre „transformarea profesorului în creator de conținut” la conferința online „Examenul de absolvire a pandemiei: Skill-urile de bază garantate de sistem, pe care tinerii trebuie să le aibă la intrarea în economia viitorului iminent”, organizată de cursdeguvernare.ro, conferință la care Edupedu.ro a fost partener media.
„Cadrele didactice ne declară foarte deschis că meseria și profesia de cadru didactic nu este una foarte atractivă și avem 40% dintre cadrele didactice care ne spun asta.
Ne mai uităm și la lipsa de personal cu calificare adecvate din zonele rurale la care mai adăugăm și faptul că și dintre cei pe care îi avem calificați, 49% sunt navetiștii și asta înseamnă că sunt dependenți de microbuzul cu care ajung.
Mai vorbim și de foarte puțină pregătire și formare practică și atunci ne întrebăm cum vrem să vedem un student performant?
Cum vrem să vedem un angajat performant care poartă cu mândrie una dintre funcțiile sau de denumirile meseriilor în recente despre care povestim? Ne e foarte greu să facem acest demers, sau rezultatele la care ajungem la final sunt unele foarte foarte mici. Adică procentul celor care ajung să facă performanță și să facă performanță într-o meserie despre care știu și care le place este foarte mic, pornit de la faptul că, așa cum ați văzut, doar 36% dintre copiii noștri din rural rămân în educație, restul se pierd pe drum.
Propunerea pe care o are World Vision România, propunere pe care o are pornind de la experiența din programele pe care le-a dezvoltat în cei 30 de ani în România și 70 de ani de experiență la nivel internațional este transformarea profesorului din transmițător de conținut, în creator de conținut. Și cum facem lucrul acesta, îl face prin proiecte pe care le implementăm și prin parteneriate de succes pe care le avem în general. Avem parteneriate și cu universitățile, dar avem parteneriate cu acei antreprenori, cu zona de corporate, cu zona privată. De ce, pentru că este extrem de important ca, dacă vrem educație și această educație să se facă în școală, să investim în școală, să devină inima comunității, indiferent că este rurală sau urbană. Este important să ne gândim de fiecare dată că parteneriatul public-privat este extrem de important pentru succesul copilului care pleacă de pe băncile școlii”, a spus Mihaela Nabăr.
Foto: Cristian Nistor / Agerpres Foto