VIDEO Metode de copiat la Bacalaureat, prezentate de ministrul Educației: camera în mască sau în nasture, casca direct pe timpan. Cîmpeanu: Nu e o premieră, în fiecare zi de examen s-au întâmplat aceste lucruri

12.560 de vizualizări
Foto: gov.ro
O serie de metode și instrumente de copiat la examenul de bacalaureat 2021 au fost prezentate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție la B1TV. Acesta a spus că fraudarea examenelor „e o problemă care se acutizează odată cu evoluția tehnologică”.

„Au vizionat înregistrările video și a putut fi făcută localizarea. Nu e o premieră. În fiecare zi de examen s-au întâmplat aceste lucruri. Zilele trecute, ieri și alaltăieri, au fost eliminați 19, respectiv 29 de candidați pentru aceleași motive. În sesiunea de vară au fost zeci de candidați eliminați pentru exact aceleași motive – fraudă cu ajutorul mijloacelor electronice.

Încă de anul trecut am constatat că evoluția tehnologiei a susținut aceste tentative de fraudă. Este vorba de camere video minuscule în masca de protecție sau montate în nasture sau în cravată. Căști minuscule care nu pot fi detectate și care se pun direct pe timpan. Sunt complet invizibile. Sunt căști wi-fi, camere video wi-fi conectate la dispozitive electronice, telefoane de exemplu, care nu sunt în sala de examen. Camera transmite către telefon imaginea, iar cu ajutorul căștilor li se transmite rezolvarea subiectelor”, spune ministrul.

„Singura soluție care poate exista e aceea a digitalizării proceselor de evaluare și examinare, deci o contracarare a acestor tentative de fraudă, bazate pe evoluțiile tehnologice, tot prin evoluții tehnologice”, a mai spus ministrul.

  • Întrebat ce riscă cei prinși că au fraudat, Cîmpeanu a răspuns: „Sunt eliminați din examen fără drept de apel. Există interdicția de a se prezenta la următoarele două sesiuni de examen”.

Pe de altă parte, ministrul Educației a precizat că „tocmai ce am primit zilele trecute o decizie a instanței cu privire la un elev eliminat din examenul de Bacalaureat, în sesiunea din vară, care a fost repus în drepturi și a fost anulată decizia de eliminare din examen în instanță. Deciziile instanței se execută. Nu am mai mult de comentat”.

Ieri a avut loc proba la alegere a profilului și specializării din cadrul examenului național de bacalaureat din sesiunea august – septembrie 2021 – proba E.d). Au participat 18.809 candidați din totalul celor 23.416 candidați înscriși. 13 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar 4.592 de candidați nu s-au prezentat.

Liceele în care s-au înregistrat fraudele sunt în județele Brăila, Brașov, Gorj și Dolj, a anunțat tot miercuri ministrul.


9 comments
  1. Internetul abunda de anunțuri cu sisteme de copiat. Doar pe olx la o simpla căutare am găsit zeci de anunțuri cu casti de copiat, camere video in nasture pentru copiat.
    Doar bani sa ai pt ca nu sunt deloc ieftine.

    Nu știu unde o sa ajungem dacă o ținem tot asa.

  2. Educatia primita de acasa.
    Banul castigat necinstit de catre parinti, este unn exemplu pentru copiii lor. Astfel acestora li se pare normal sa te strecori prin scoala fara sa înveți si sa promovezi examene prin frauda.

  3. De abia acum descopera Ministerul Educatiei noile tehnologii (nu metode) electronice sau informatice permitand sau facilitand celor interesati, in general elevilor si studentilor, nu numai copierea ci si fraudarea evaluarilor oficiale din educatie? Exista de peste doua decenii in comertul nostru “capitalist” zeci de tipuri si modele de gadget-uri electronice sau informatice care se vand oricui doreste sa cumpere, doar bani sa aiba! Inventivitatea conceptorilor ca si diversitatea si performantele gadget-urilor sporesc continuu intrucat aduc profituri tuturor celor implicati….Apare astfel un cerc virtuos pentru producatori-distribuitori dar si un cerc vicios pentru educabili si educatori, ultimii fiind obligati uneori sa joace rolul nedorit al politistilor. Dar, in timp, detinatorii acestor gadget-uri ingroasa numarul celor care se considera “smecheri” intrucat profita de naivitatea, pasivitatea, ignoranta, suficienta, credulitatea, si/ sau ineficienta, etc. acelor “fraieri” care totusi mai cred in cinste, corectitudine, legalitate, justitie, etc… Nu ar fi fost mult mai eficient sa se fi interzis – legal dar si practic, in mod eficace – importarea si comercializarea acestor gadget-uri?

  4. >> care se pun direct pe timpan
    Ei nu ma-nnebuni. Si ajung la examen cu dureri si ameteli sau cu leziuni si asurziti? lol
    Asta oare gandeste cand vorbeste?

    O invatare activa, inseamna timp mai mult, laboratoare, curriculum aerisit, numar mai mic de elevi in clasa, profesori pregatiti sa folosesca metode active. Ceva schimbari s-au facut, dar mai e mult pana departe …

  5. O mare prostie și tâmpenie debitează acest ministru! In fapt el dorește să digitalizeze examenul, indiferent cum și în ce fel și caută tot felul de motive ! Adică,sincer,desteptule,daca digitalizezi,crezi că nu se va putea copia,pe bune??? Ne aberam sa nu dormim!!!

  6. Poate se întreabă lumea de ce avem acest flagel al copiatului în învățământul românesc, comparativ cu alte sisteme. Și când nu e copiat, e memorat. Memoratul e un copiat din memorie (nu mai am copiuța fizic, dar o vizualizez). Nu văd nicio diferență între o copiuță fizică și una mentală; ambele sunt greșite.
    Copiatul e o consecință a cantității industriale, puse cu furca, cu basculanta sau buldozerul, de materie în programele de învățământ. E bine să știe copilul și din aia, și din aia, și din aia, că doar ne punem “cu burta pe carte” și “dăm milităria jos din pod”.
    Comparăm cu acele sisteme de învățământ în care anumite zone din matematică se pot da cu formulele în față, pentru că sistemul pune accent pe rezolvat și nu pe memorat.
    La noi e eterna poveste: ce ne facem dacă pică internetul?
    Ce ne facem dacă pică lumina? Înlocuim becul electric cu lămpile cu gaz ca să eliminăm orice pană de curent?
    Din păcate România se zbate într-un ocean de analfabetism funcțional. Mulți nu înțeleg de ce britanicii dau examene cu formulele pe masă. La noi trebuiesc memorate. La noi totul trebuie memorat.
    Când o să dispară nebunia cu memoratul o să dispară și copiatul. Logic.

      1. Dacă vom continua cu tocitul rămânem clar fără sinapse. Oceanul de analfabetism funcțional în care ne scăldăm arată că am început să rămânem fără sinapse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like