Peste 1.800 de persoane au fost prezente sâmbătă dimineață în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru Marea Dictare Națională, eveniment pentru celebrarea Zilei Limbii Române (31 august), potrivit anunțului ministrului Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, la deschiderea dictării.
La evenimentul organizat la a doua ediție, participanții au primit un text din Spiridon Vangheli, autor al „Isprăvilor lui Goguța”, serie de povești cunoscută de generații în Republica Moldova, tradusă în circa 40 de țări și peste 60 de limbi, conform anunțului lui Dan Perciun dinainte de startul dictării.
O noutate în acest an a fost posibilitatea și ca alte persoane interesate din provincie să participe la eveniment prin organizarea lui în mai multe raioane, au mai declarat oficialii la deschiderea transmisă live de la ora 9.
A luat cuvântul și președinta Maia Sandu care a ținut să le mulțumească oamenilor de cultură și profesorilor, dar și predecesorilor, care, spune ea, „au păstrat limba română vie pe aceste meleaguri în cele mai crunte timpuri, când pentru rostirea unei poezii în limba română puteai fi arestat”.
„Celebrăm libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră. Vă mulțumesc tuturor pentru grija de a vorbi și scrie corect. Le mulțumesc tuturor oamenilor de cultură, scriitorilor, care cultivă limba română prin literatura, teatrul, muzica și care o poartă cu mândrie dincolo de hotarele țării noaste.
Le mulțumesc profesorilor de limbă română – de munca și pasiunea voastră depinde atitudinea copiilor față de vorbirea și scrierea corectă. Suntem atenți cum ne îmbrăcăm, ce mâncăm, cum am putea să nu fim atenți cum vorbim? Modul în care ne exprimăm arată cât de vastă este mintea și lumea noastră”, a spus Maia Sandu.
Potrivit publicației Moldova1, la ediția dictării naționale din 2023, peste 450 de persoane au participat la dictare, dintre care cinci au obținut nota 10. Participanții de top au fost recompensați cu diplome, cărți și vouchere de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC).