„România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de educație oameni cu doi și trei la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, în Parlamentul României.
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu, transmite Agerpres, potrivit G4Media.ro.
„Pentru asta trebuie să facem un sistem echitabil, performant și avantajos pentru toți profesorii care își fac datoria. Primul primul pas va fi ca salariul debutantului din educație să pornească de la salariul mediu brut pe economie, iar educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni. Și voi face asta, pentru că eu cred că orice viziune pentru națiune se construiește doar punând educația pe primul loc”, a spus Marcel Ciolacu.
În acest context, Ciolacu a vorbit despre criterii de salarizare pentru profesori:
„Trebuie ca specialiștii din educație, alături de profesori și Ministerul Educație, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar și performanță. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal.”
- Preşedintele PSD se pronunţa, în iunie 2022, în favoarea introducerii unor criterii de performanţă în Legea Educaţiei, care să permită profesorilor performanți să obţină salarii mai mari. Acesta nu a făcut nicio referire despre ce ar trebui să ia în calcul aceste criterii.
Redăm discursul lui Marcel Ciolacu:
„Stimați colegi, suntem cu toții de acord că, în anul 2023, profesorii nu trebuie să-și strige nevoile și disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii 90, acest stat nu și-a onorat contractul social și a neglijat educația. Suntem aici din cauza greșelilor făcute timp de 30 de ani. Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea și respectul cuvenit în societate.
De aceea, când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine. Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte. (…)
Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru. Dincolo de asta, trebuie să fim conștienți că nu este vorba doar de bani. Banii dați fără cap se vor risipi ca apa în nisip. Și peste 4 ani vom fi în același loc. Trebuie ca specialiștii din educație, alături de profesori și Ministerul Educație, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte, în mod corect, respectul cuvenit meseriei, dar și performanță. Este nevoie de criterii.
Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal. România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de educație oameni cu doi și trei la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut.
Pentru asta trebuie să facem un sistem echitabil, performant și avantajos pentru toți profesorii care își fac datoria. Primul primul pas va fi ca salariul debutantului din educație să pornească de la salariul mediu brut pe economie, iar educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni. Și voi face asta, pentru că eu cred că orice viziune pentru națiune se construiește doar punând educația pe primul loc.”
Informații de context
Anul trecut, 42 de licee din România au 0% promovabilitatea la Bacalaureat 2022, potrivit platformei bacplus.ro. 4 dintre aceste licee se află doar în județul Maramureș, câte 3 sunt în Sălaj și Constanța, iar câte 2 licee în județele Alba, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Ialomița și Tulcea.
Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:
- să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.
În 2022, 18.41% din candidați au luat note sub 5. În perioada 2017-2022, procentul cel mai mare de absolvenți cu note sub 5 la titularizare a fost înregistrat în 2017. În acel an, aproape 24% din absolvenți nu au reușit să obțină nota 5. Tot în 2017, totalul candidaților cu note sub 5 a fost peste 21%.
Iată ce declara pe 20 iulie 2022 Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la acea vreme: „Nu știu dacă e bine să spun că, la examenul de titularizare de anul acesta, 90% din cei care au obținut note sub cinci vin pe o anumită filieră, cu niște competențe dobândite în anumite instituții (…)”.
Articol în curs de actualizare