Clasificarea produselor electrice și electronice în clase de consum și de eficiență energetică poate fi una dintre aplicațiile noțiunilor de educație financiară în școli, spune profesoara de chimie-fizică Manuela Albu, de la Școala Gimnazială Nr. 1, Poiana Mărului, județul Brașov, implicată în programul-pilot LifeLab by BCR. Cadru didactic cu dublă specializare, profesoara spune că și la chimie pot fi găsite aplicații pentru introducerea conceptelor despre bani și comportament financiar responsabil în predare.
„La chimie avem capitolul de soluții, unde se bazează pe concentrația procentuală și iată ajungem iarăși la procente și acolo putem să ne alegăm iarăși de dobânzile de la bancă, de exemplu”. Aceasta spune că la fizică ar putea discuta cu elevii săi despre modul în care „cumpărăm diverse obiecte după putere, după consum, ne uităm acuma la clasele de consum, energia fiind importantă, și cred că trebuie să știm să ne alegem produsele nu doar în funcție de preț”.
Pentru că încă din luna octombrie, profesorii din cele două școli din programul-pilot, Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala Gimnazială nr. 1, din Poiana Mărului, județul Brașov, au beneficiat deja traininguri de comunicare, de educație financiară și metode de predare interdisciplinare susținute de experți educaționali și traineri din cadrul Școlii de Bani, Manuela Albu susține că se așteaptă ca din acest proiect să dobândească foarte multe cunoștințe de educație financiară „pentru că chiar n-am parcurs niciun proiect și niciun program de genul acesta”.
Este esențial ca profesorul să știe ce predă și să dea la rândul său un exemplu de comportament copiilor, pentru a fi credibil în demersul didactic -„copiii vor veni cu întrebări și noi trebuie să fim în stare să le răspundem”, spune aceasta.
Cât despre modul în care colegii profesori percep implicarea în program, profesoara spune că toți sunt entuziaști și că „toată lumea avea deja câte o idee” despre cum ar putea să aplice noțiuni de educație financiară la clasă, încă de la prezentarea elementelor din program.
- Lansat în două școli din România, „LifeLab by BCR” este un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani și derulat în parteneriat cu FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație. Prin acest proiect, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.
- Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov, și Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, sunt cele două unități de învățământ în care profesorii și elevii au fost deschiși pentru a pilota măsurile propuse împreună cu specialiștii în educație financiară și experții educaționali.
După parcurgerea programului de training, profesorii au început să lucreze mai departe cu experți educaționali pentru a dezvolta metode și materiale de educație financiară pentru fiecare ciclu de învățare, pe care le aplică deja la clasă, cu elevii, până în iunie 2023. Pe tot parcursul anului școlar, profesorii participanți vor beneficia și de mentorat cu experții educaționali din programul „LifeLab”.
Proiectul educațional „LifeLab”, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a.
Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicați în program învață să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevii lor și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația pentru viață în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.
În școlile-pilot, elevii și profesorii vor exersa noțiunile învățate pe parcursul anului printr-un proiect comun care va urmări stabilirea unei dorințe a clasei și îndeplinirea ei. Astfel, copiii, ajutați de profesorii lor, își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale, de lucru în echipă, vor învăța să ia decizii împreună și să gestioneze un buget. La finalul anului școlar, participanții vor putea obține un laborator de educație non-formală, pentru a demonstra puterea dorințelor bine planificate și a ajuta generațiile viitoare.
Pe lângă intervenția în școlile-pilot, programul „LifeLab by BCR” urmărește să ofere un punct de pornire pentru dezvoltarea și testarea unui model de bune practici educaționale, care aduc în prim-plan metodele de îmbunătățire a calității vieții prin gestionarea corectă a banilor.
1 comment
D-na, că chiar ar fi tentant sa observe lumea la ce nivel se mai face scoala in zilele noastre. Că chiar daca exemplele nu-s cele mia fericite elevii trebuie sa cunoasca totusi macar la terminarea liceului clasele de consum altfel că chiar o sa aleaga numai dupa pret. C-o fi cu ajutorul fizicii co fi datorita chimiei că chiar n-are nici o importanta, important fiind sa-si dea seama cat de cat pe ce lume traiesc si nu sa se bazeze numai pe diplomele adunate. Că chiar e de apreciat implicarea d-nei ,,că chiar”