Mai puțin de jumătate dintre profesorii din învățământul preuniversitar doresc să fie vaccinați, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu, într-un interviu la Antena3. Acesta a explicat că procentul celor care vor să fie vaccinați în învățământul preuniversitar este de aproape 50%, în timp ce în sistemul universitar a trecut de 60%.
“Așa cum am spus, am adresat o întrebare cu privire la disponibilitatea de vaccinare cu răspuns final pe data de 15 ianuarie după-amiază. Înainte să vin la dumneavoastră la emisiune am urmărit situația curentă. Aproape 50% din personalul din învățământul preuniversitar dorește vaccinarea. Aproape. Și deja sistemul universitar din România ajuns la 60%, exceptând cadrele didactice care sunt și medici, care s-au vaccinat deja, deci evident că nu mai au disponibilitate de vaccinare pentru că s-au vaccinat deja.”
“Am precizat că aceste răspunsuri pe care le dorim de la cei 340.000 de angajați din sistemul de învățământ nu reprezintă o obligație legală de vaccinare, dar ne interesează pentru a putea planifica numărul de doze necesare pentru vaccinare”, a mai spus Cîmpeanu
“În valoare absolută să știți că sunt 200 de mii de persoane din sistemul de învățământ care au declarat deja că doresc să se vaccineze”, potrivit ministrului.
Declarația ministrului Sorin Cîmpeanu vine după ce marți datele prezentate de acesta într-o intervenție la Libertatea arătau faptul că “avem multe unități de învățământ preuniversitar care s-au situat în prima perioadă pe undeva pe la 66%, deci doi din trei angajați ai sistemului de învățământ doresc să fie vaccinați. Avem și situații în care rata de vaccinare este mai scăzută.” Ministru la precizat că acestea sunt datele parțiale și că cele finale vor fi comunicate vineri.
Termenul dat de școli profesorilor pentru completarea disponibilității de vaccinare este 14 ianuarie, iar ministerul le va primi de la inspectorate pe 15 ianuarie, ora 16. Edupedu.ro a scris despre acest demers de sondare a opiniei profesorilor, încă de la începutul anului, despre faptul că demersul a fost unul pur birocratic, fără nicio informație oferită, fără niciun specialist care să răspundă la întrebările cadrelor didactice.
Concret, pe 5 ianuarie, prin Adresa nr. 23 de la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, ministerul a cerut o raportare numerică cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţamânt, și ministrul a anunțat că datele vor putea fi luate în calcul în decizia de deschidere a școlilor.
Mai mult, în toată această perioadă, din 5 ianuarie până pe 13 ianuarie, nu a existat nicio informare despre vaccinare a profesorilor organizată de universități sau de instituții de învățământ, ori de ministerul Educației.
Nevoia de informare a cadrelor didactice era cunoscută autorităților din Educație încă din decembrie, când un sondaj făcut pe 13.356 de profesori de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” arăta un procent dezastruos în ceea ce privește disponibilitatea de vaccinare a profesorilor.
Mai exact, 56,3% dintre aceștia spuneau că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19. De asemenea, 43,2% declarau că își doresc să revină la școală și să predea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare.
Abia într-un comunicat publicat miercuri seara, pe 13 ianuarie, Ministerul Educaţiei scrie că „a solicitat tuturor şcolilor, inspectoratelor şcolare şi universităţilor publicarea pe pagina web proprie a linkului către Platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.”
Știrea este în curs de actualizare
Foto: gov.ro
18 comments
Avem in vedere si urmatorul articol in care se discuta efectele adeverse ale vaccinului SARS. Articolul este publicat intr-o revista stiintifica academica indexata in toate bazele de date internationale, ISI WOS, Scopus, etc. Denumirea articolului este: “Immunization with SARS coronavirus vaccines leads to pulmonary immunopathology on challenge with the SARS virus”, PLoS One 2012;7(4):e35421. Autorii sunt academicieni reputati la diferite institutii de prestigiu. Cine isi asuma responsabilitatea pentru un vaccin dezvoltat atat de repede fara sa satisfaca toate criteriile de siguranta stabilite in trecut? Daca un vaccin impotriva SARS conduce la efecte adverse, de ce nu ar putea si un vaccin nou care nu a fost testat suficient sa aiba actiuni similare? De ce sa fim obligati sa ne vaccinam cu un produs despre care nu stim prea multe? Nu este mai prudent sa mai asteptam un an si sa vedem dupa, sa eliminam incertitudinile? In tot acest timp invitam toti colegii din mediul privat sa ne ia locul in invatamant, sa ne invete si sa ne ia salariile!
Corect!
Dar pot citi despre vaccin pe site-urile noastre oficiale, căci acolo găsesc prospectul. Le este mai ușor să asculte la tv decât să caute și să citească! Lene mare… Auzi la ,,ăia mai mari” să ascultăm de medici! Parcă su făcut medicii români vaccinul acesta, acei medici care se dau deștepți la tv, dar cu munca altora… Întreabă cineva câți medici nu se vaccineaza și de ce?
La școală se poate merge ca și în septembrie și octombrie, fără probleme, doar cu respectarea normelor de igienă și distanțare! Dacă nu apărea vaccinul, ce făceau părinții? Ce au făcut și înainte! Cei care acuzați profesorii, vaccinati-vă voi ca să fiți siguri că nu vă îmbolnăvim noi și scăpați de o grijă!
P. S. Urât din partea redacției că nu publică toate comentariile și că le acceptă doar pe unele jignitoare (ca cel al lui Gigel) iar replicile nu sunt acceptate!
Corect. Să mai așteptăm 1 an. Ba 5 ( pentru efecte adverse pe perioadă medie)ori 15-20 ( pe termen lung). Ori alt vaccin pentru care trebuie sa așteptăm iar ani până toate studiile arată că-i inofensiv. Dacă toți mai așteaptă, cine mai produce? Cum merg copiii la școală, în siguranță, fără să pună profesorii, părinții, bunicii în pericol, și ei așteaptă, nu? AUR vrea “deschideți școlile” și asta fără mască, jos botnița, distanțare, alea-alea. De gică contra e plin. Mai puțin de cei care au și soluții.
De acord!
Ce să aștepți? Ăsta-i nivelul profesorilor de școală și liceu. Se vede, profesorii universitari au un nivel de cultură mult mai ridicat. Ceilalți? Le trebuie numerologie și alte prostii, cultura generală ca în populația generală. Si ăștia ne învață copiii!
E normal sa avem astfel de profesori cand nr de analfabeti functionali e pe la 40%……
Meee…Sunt analfabeți fiindcă așa i-au făcut părinții lor! Gena se transmite!
Sau sunt analfabeți fiindcă nu vor să învețe! Ce să le facem noi, dacă voi nu le cereți să învețe? Sunt puțini copiii care chiar vor să învețe!
Câți părinți treceți săptămânal pe la școală să vedeți care este situația copilului vostru? Voi v-ați scăpat copiii din mâna și le-ați dat prea multă libertate și…tupeu!
Știți cum era școala pe timpul lui Ceaușescu? Eu știu! Învățam în primul rând pentru noi, pentru părinții noștri și pentru societate! Sper să fi înțeles ce am vrut să spun cu asta, dacă nu, cred că știi unde te încadrezi!
Imbecilii spun “imbecilii”.
Ghinionul e cca nu gasesti altii “calificati”. De parca din astia multi ar fi!
Ministerul este dator sa tina seama de profesorii care doresc sa se vaccineze.
Aceștia vor sa fie imunizați cu ambrtle doze înainte de redeschiderea școlilor.
Nu e corect sa ii supuneți contaminării de la elevii asimptomatici.
Profesorii nu vor sa se vaccineze de dragul înțepăturii, ci ca să fie feriți de a se contamina de la elevi.
Deci grăbiți vaccinarea profesorilor.
1. Nu s-a incheiat centralizarea optiunilor. 2. 200.000 e mai mult de jumatate din 340.000. Dar de, ne trebuie stiri de impact.
Si daca am scoate si “specialitatea” fiecărei grupe… Ar reieși probabil ca cei ce predau științe sunt in proporție de peste 90% (doar mai au si ei repetenții lor) 🤪🤘
Se vede domne ca cei ..din sistemul universitar” sunt mai informati si ,,inteleg” fenomenul. Imi zicea un cunoscut profesor ca ar fi o solutie ca vaccinatii sa poarte ,,mascuta” inscriptionata cu ,,vaccinat” si astfel in 2-3 luni se va rezolva si cu ceilati care se lasa mai greu intepati. Si a continuat ca ar ajuta ,,in combatere” si ceva informatii despre comorbitatile fiecaruia. Sa fie la vedere. Astfel grija fata de ,,persoanele cu risc” ar creste considerabil, efectele luptei pentru insanatosirea planetei vazandu-se in maxim 6 luni.
Concediaza-i! Cam atat.
Ura! si la gara.
Nu au ce cauta in invatamant. Nu poti sa lasi niste imbecili care cred in conspiratii sa fie profesori.
Studiu de caz: Doi oameni, unul vaccinat si unul nevaccinat. Dacă se întâlnesc cu sarscov2 pot dezvolta boala covid. Cel vaccinat într-o formă ușoară sau deloc, cel nevaccinat intr-o forma mai gravă sau mai ușoară sau deloc. De transmis virusul, nu ni s-a explicat inca ce se intampla. Bănuiesc că amândoi transmit. Si atunci? Pai ce, părinții și copiii se vaccineaza? Inseamna ca pot primi in continuare virusul de la profesorii, medicii, bunicii, deținătorii de comorbiditati vaccinati. Deci? Ne lămurește cineva cum e cu transmiterea virusului după vaccinarea unor procente din populatie?
Mai sunt si multi angajati din invatamant care au avut Covid si practic s-au imunizat natural pentru o perioada.
Nu credem in conspiratii, dar nu credem nici in niste vaccinuri facute pe genunchi si in care nici macar producatorii lor nu au incredere, de vreme ce declara ca nu isi asuma nicio raspundere in cazul posibilelor efecte secundare.
Ai vazut medicament fara efecte secundare pe prospect? Iata, din cauza unor inchistati ca tine, pe pagina aceasta 90 la suta din comentarii sustin ca profesorii din preuniversitar sunt niste prosti. Nici nu-i mai condamn: unde ignoranta intalneste scepticismul profesorului, iese cu rosii aruncate intre ochi cadrului didactic. Pe omul de rand, aproape analfabet nu-l intereseaza cate sute de examene am dat si cate mii de carti si cursuri am citit. Eu voi ramane ca profesor un prost in ochii lui pentru ca i-am dat ocazia sa par prost. Eu ma vaccinez. Chiar maine ma voi programa pe contul de platforma. Pentru ca nu sunt prost. 🙂