Mai mulți elevi din Cluj au creat o aplicație prin care se pot închiria instant biciclete din orice parte a orașului, pentru evitarea poluării și un trafic mai fluid – VIDEO / Au fost premiați de primărie și de proiectul de tehnologie pentru tineri Academia DpIT

289 de vizualizări
Foto: Dash E-Ride – captură YouTube
O aplicație de telefon prin care bicicletele pot fi închiriate imediat din orice parte a orașului, pentru a avea ajunge rapid la destinație când traficul rutier este intens, a fost creată de elevi din Cluj-Napoca. Este prima rețea de distribuire/ împărțire și localizare a unor biciclete care pot fi luate de oriunde și lăsate la destinația utilizatorului (“network de dockless e-bike sharing“), susțin elevii, potrivit unui comunicat de presă primit de EduPedu.ro.

Inovația lor, numită Dash E-Rides, a fost câștigătoare a premiului I la Gala „Descoperă-ți pasiunea în IT” (DpIT) din acest an și a fost distinsă aseară și la Gala „10 pentru Cluj”, organizată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, după cum se mai arată în comunicatul de presă.

Echipa 6pack, realizatoare a aplicației câștigătoare, este alcătuită din elevii clujeni Andrada Ioana Bărbos, Andrei Petru Cherecheș, Mihai Bogdan Deaconu, Luca Emil Olteanu, Darius Mihai Timar și Marc Aurelius Vana. Mentor în perioada de practică inclusă în curricula programului Academia DpIT le-a fost Elena Bunciu de la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj.

“Aplicația se dorește un partener de business în lupta cu timpul, banii și poluarea, contribuind la transportul verde și fluidizarea traficului”, susțin creatorii.

Foto: DpIT

Premiul pentru echipă, oferit de europarlamentarul Daniel Buda, constă într-o excursie în Bruxelles și o vizită la Parlamentul European pentru toţi membrii echipei.

Totodată, elevul Mihai Bogdan Deaconu, membru în echipa câştigătoare, a fost recompensat şi cu titlul de  “Ambasador pentru Cluj”, distincţie oferită pentru modul în care a făcut Clujul cunoscut în lume, în cadrul galei organizate de primărie, mai scrie în comunicat.

 „Suntem bucuroși că munca, ideile inovative și realizările acestor copii minunați au primit o nouă recunoaștere. Aceasta li se datorează, în egală măsură, și dedicării celor peste 100 de colegi colaboratori din mediul IT, școlar și academic, precum și efortului depus de colegii voluntari din echipa de organizare a programului, alături de mentorii și trainerii care i-au sprijinit și îndrumat pentru a ajunge la asemenea reușite. Suntem cu adevărat mândri și avem încă un motiv în plus să continuăm să îi susținem pe cei care contribuie astfel la viitorul comunității noastre și a societății, în general!”, declară Liliana Ștefan-Cazacu, Președintele Asociației ”Descoperă-ți pasiunea în IT”, organizator al programului.

  • Elevii au obținut acest premiu pe baza rezultatelor și muncii lor din cadrul programului Academia DpIT organizat de Asociația ”Descoperă-ți pasiunea în IT.

Despre Academia DpIT: Academia DpIT este un program de educație practică prin care liceenii sunt ajutați să descopere lumea tehnologiei, a inovației și antreprenoriatului prin corelarea practicii cu dobândirea cunoștințelor tehnice și socio-umane. Provocarea pe care o primesc de la bun început este să dezvolte un produs util și inovativ. Copiii sunt susținuți să-și transforme visele în realitate, primind din partea organizatorilor programului, timp de șapte luni, tot suportul necesar pentru transformarea ideii lor în prototip: cursuri și mentorat pe parte tehnică și de management, dezvoltare de proiecte și lucru în echipă la proiecte, business și noțiuni de bază în antreprenoriat, expunerea produselor realizate și promovarea lor.

Programul este susţinut de peste 40 parteneri din mediul de business IT, academic şi şcolar, precum: Fortech, Bosch România, Accenture Industry X, Nagarro, Telenav, Betfair România Development, Yonder, msg systems România, Marquardt, Tech Breeze, Inventiff, NetMatch, Endava, ScanStart, Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Smart HR și Cluj IT Cluster. Toate programele organizate de Asociația DpIT sunt gratuite. Nu se percepe nici un fel de taxă de la participanți, programele fiind susținute prin munca voluntarilor și din sponsorizări. 

Despre Gala „10 pentru Cluj”: Gala de excelenţă „10 pentru Cluj” este un eveniment cultural-artistic şi educativ, dedicat tinerei generaţii. Premiile sunt acordate anual de către Primăria şi Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri clujean şi al unor instituţii locale și europene (Parlamentul European).  Autoritățile locale și mediul de afaceri clujean au recunoscut an de an valoarea și rezultatele elevilor pregătiți în acest program: începând din 2016, elevii pregătiți în Academia DpIT sunt declarați elevii cu cele mai bune rezultate obținute în domeniile IT și Inovație, câștigând an de an premii la mai multe secțiuni”, mai menționează organizatorii în comunicatul de presă.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ultimii 12 elevi din Tulcea care nu aveau tablete primite de la școală, vor primi bonuri valorice de 200 de euro ca să își poată cumpăra un calculator / “La ora actuală, toate şcolile au acoperite nevoile în ceea ce priveşte device-urile”, spune inspectoratul școlar județean

Numărul mic al elevilor beneficiari ai programului demarat în anul 2004 se explică atât prin faptul că în timpul crizei sanitare toate şcolile au fost dotate cu echipamente IT pentru…
Vezi articolul

Asociațiile elevilor, după o întâlnire la Guvern cu reprezentanții mai multor ministere pe tema navetei la școală: Refuzăm compromisuri în respectarea legii și solicităm retragerea proiectului de OUG pentru transportul elevilor

Mai multe asociații ale elevilor solicită Ministerului Educației retragerea proiectului de ordonanță de urgență prin care sumele forfetare pentru navetă vor fi majorate, potrivit unui comunicat de presă. Asociația Elevilor…
Vezi articolul

VIDEO Ministerul Sănătății, după ce ministrul a declarat că din cauza emigrației “avem din ce în ce mai multe cazuri de autism”: Este regretabil că declarațiile ministrului au fost scoase din context

Ministerul Sănătății susține într-un comunicat de presă că în spațiul public au apărut informații “eronate” privind “declarațiile ministrului Sănătății, Victor Costache la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist”. “Este…
Vezi articolul