UPDATE Mai multe asociații de elevi din țară protestează în fața Ministerului Educației, nemulțumite de proiectele privind Statutul Elevului și ROFUIP

Sursa: Captura Video

UPDATE Elevii vor protesta până la ora 13 și au cerut să discute cu ministra Ligia Deca. Mai mulți elevi din Uniunea Elevilor Reprezentanţi și din Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) protestează marți, 25 iunie, în fața Ministerului Educației, nemulțumiți de reglementările proiectelor Statutului Elevului şi ROFUIP. Acestea prevăd printre altele, o sală de detenție pentru elevii care deranjează orele.

UPDATE, ora 12:20 Elevii au cerut să discute cu ministra Ligia Deca: “Am fost chemați înăuntru, iar domnul secretar de stat Florian Lixandru ne-a transmis că nu știe dacă doamna ministru este în instituție, fiindcă nu îi cunoaște programul. Am refuzat să discutam cu dumnealui și ne dorim să discutăm cu doamna ministru”, a spus pentru Edupedu.ro, Lorena Drăguşin, preşedinte UER. Protestul va avea loc până la ora 13.

Uniunea Elevilor Reprezentanţi (UER) și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) protestează marți în fața Ministerului Educației, pentru că “elevii nu au fost consultați în scrierea proiectelor pentru Statutul Elevilor și Regulamentul-cadru de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP) de către Ministerul Educaţiei, deși legea prevede acest lucru”.

Elevii nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Educației “care transformă şcolile în închisori, prin implementarea sălilor de detenţie pentru elevii care au un comportament inadecvat în cadrul orelor de curs”. 

Sursa: Uniunea Elevilor Reprezentanți

Uniunea Elevilor Reprezentanți a cerut şi “eliminarea alin. (2) din art. 14 privind camera de detenţie pentru elevii care au un comportament inadecvat în timpul orei de curs, deoarece reglementarea propusă încalcă dreptul elevilor la educaţie şi nu rezolvă adevărata problemă şi lit. (h) din art. 15, care încurajează confiscarea telefoanelor mobile ale elevilor, deoarece se încalcă dreptul acestora la proprietate privată”.

Comunicatul integral al Uniunii Elevilor Reprezentanţi (UER) şi Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov

“Uniunea Elevilor Reprezentanţi (UER) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) organizează un protest marţi, 25 iunie, începând cu ora 11:00 în faţa Ministerului Educaţiei pentru a-şi exprima revolta faţă de reglementările proiectelor Statutului Elevului şi ROFUIP!

Protestul reprezintă revolta elevilor faţă de propunerea proiectelor pentru Statutul Elevului şi Regulamentul-cadru de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP) de către Ministerul Educaţiei, care transformă şcolile în închisori, prin implementarea sălilor de detenţie pentru elevii care au un comportament inadecvat în cadrul orelor de curs. De asemenea, elevii nu au fost consultaţi în scrierea proiectelor, deşi Legea 198/2023 prevede acest lucru, în cazul asociaţiilor naţionale de elevi.

Ministerul Educaţiei a ignorat proiectul ‘Statutul Elevului 2.0’, depus în urmă cu câteva luni de către organizaţia Salvaţi Copiii şi asociaţiile de elevi din ţară, care reglementa dreptul elevilor la odihnă, implementa o metodologie de acordare a feedbackului anonim din partea elevilor pentru profesori, asigura protecţia elevilor care depun sesizări cu privire la încălcarea drepturilor lor etc.

Uniunea Elevilor Reprezentanţi a transmis amendamente cu privire la proiectele menţionate, prin care reglementează norme de igienă şi sănătate în unităţile de învăţământ, prin dotarea claselor cu mobilier adecvat pentru vârsta şi nevoile fizice ale elevilor, respectarea unui orar şcolar echilibrat care să nu depăşească 4 ore pe zi pentru învăţământul primar, 5 ore pe zi pentru învăţământul gimnazial şi 6 ore pe zi pentru învăţământul liceal/tehnologic, respectarea dreptului elevilor de a nu avea două sau mai multe evaluări în aceeaşi zi sau în zile consecutive etc.

Printre altele, UER a cerut şi eliminarea alin. (2) din art. 14 privind camera de detenţie pentru elevii care au un comportament inadecvat în timpul orei de curs, deoarece reglementarea propusă încalcă dreptul elevilor la educaţie şi nu rezolvă adevărata problemă şi lit. (h) din art. 15, care încurajează confiscarea telefoanelor mobile ale elevilor, deoarece se încalcă dreptul acestora la proprietate privată.

Invităm toţi elevii, părinţii şi susţinătorii sistemului educaţional să ni se alăture în acest demers, pentru a ne asigura că dreptul elevilor la educaţie este respectat!

‘Deşi au trecut 8 ani de la adoptarea vechiului Statut al Elevului, apare acest proiect cu doar câteva reglementări în plus, iar acelea sunt proaste. Este inacceptabilă implementarea sălilor de detenţie, deoarece elevilor li se încalcă dreptul la educaţie. Legea învăţământului prevede faptul că asociaţiile naţionale de elevi sunt consultate în scrierea acestor proiecte, însă doamna ministru are o plăcere de a încălca propriile legi, astfel că nu am fost chemaţi în scrierea documentelor respective. Vom depune o plângere penală împotriva acesteia, pentru încălcarea constantă a legii. Încurajez toţi elevii, profesorii şi părinţii să susţină demersul nostru şi să protesteze mâine alături de noi’, spune Lorena Drăguşin, preşedinte UER.

‘După ignoranţa totală de care Ministerul a dat dovadă faţă de Statutul propus de asociaţiile de elevi, acesta revine cu propuneri prin care se autocontrazice. Articolul privind sala de detenţie, în primul rând este scris mult prea vag şi nu atinge majoritatea detaliilor importante ale sălii, iar în al doilea rând sistemul de educaţie din România nu ar suporta un concept de tipul acesta, pe model american. AEBI protestează pentru a atrage atenţia Ministerului asupra unor posibile viitoare legi scrise complet superficial şi astfel invităm toţi elevii, părinţii şi profesorii să ni se alăture!’, spune Maria Mogoşeanu, Preşedinte AEBI”

Informații de context

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectele privind Statutul Elevului și ROFUIP în data de 12 iunie. Printre prevederile propuse: elevii ar urma să fie duși într-o sală special alocată acestui proces, la decizia profesorului, în timpul orei pe care au deranjat-o.

Activitățile pe care le-ar avea de făcut sunt stabilite de profesorul sau de cadrul didactic auxiliar sub supravegherea căruia ajunge elevul, conform prevederii din Statutul Elevului 2024, aflat în stadiul de proiect.

Două exemple date sunt „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”. Nu este clar dacă elevilor din detenție li se va pune absență.

Propunerea de introducere a măsurii de detenție a fost avansată încă de pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ. La acea vreme, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” mai propuneau și reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, amenzi pentru părinți, dar și ca nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau BAC.

Ministerul Educației a precizat apoi că nu se numește „de detenție” și că sala propusă are de fapt „alt scop”, fără să spună care este acesta.

O altă prevedere cu care elevii nu sunt de acord din proiectul Statutul Elevului 2024 este faptul că angajații școlii pot lua telefoanele elevilor care folosesc dispozitivele în timpul orei și trebuie să le restituie obligatoriu unui părinte la finalul cursurilor.

Exit mobile version