VIDEO Ludovic Orban, întrebat dacă școlile mai rămân mult închise: Aproape toate țările care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă / Moderator: Dați-mi niște exemple / Orban: În Franța au fost proteste

42.266 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Aproape toate țările care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă, susține premierul României, Ludovic Orban. Șeful Guvernului a fost întrebat miercuri seara, la RomâniaTV, de moderator ce alte exemple poate oferi în acest caz, în afară de Austria, care a anunțat că suspendă cursurile. Orban a răspuns că în Franța au fost proteste pentru a se organiza școala online, fără să menționeze nicio altă țară și fără să spună că Franța le-a permis doar liceelor să mute cel mult jumătate din predare online, dar și acolo e preferată prezența 100% la școală la fel ca în restul claselor.

Orban a mai spus că “funcționarea școlilor presupune creșterea aglomerației, presupune grupuri de bunici, de părinți care-și duc copiii la școală, care interacționează între ei”. “Și alegerile presupun aglomerație”, a fost replica moderatorului, replică ignorată de premier, care a continuat să explică că “și pentru a-i proteja pe copii, și pentru a-i proteja pe profesori, dar și pe părinți, pe bunici este mai bine să fie suspendate cursurile”.

Redăm dialogul din emisiune:

Moderator: Școlile mai rămân mult inchise?

Ludovic Orban: Până la o reducere semnificativă a numărului de infectări zilnice, invățământul se desfășoară online. 

Moderator: Cu limite, online…

Ludovic Orban: Ați văzut ca am fost criticațo grav, prima dată când am deschis școlile pe 14 septembrie…

Moderator: Și dup-aia că le-ați închis. 

Ludovic Orban: Și dup-aia că am suspendat cursurile în clasă și am stabilit că se fac online. 

Moderator: Da

Ludovic Orban: Mai mult decât atât, mi-a fost dat exemplul altor țări… 

Moderator: Multor țări

Ludovic Orban: …care au păstrat deschis. Aproape toate tarile care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă.

Moderator: Cu excepția Austriei puteți să mai dați niște exemple? 

Ludovic Orban: În Franta au fost proteste pentru a se organiza învățământul online. Deci sunt decizii care au fost luate și pentru că populația de vârstă școlară, liceenii, cei care sunt în clasele primare, cei care sunt în învățământul gimnazial sigur că nu dezvoltă forme severe și de regulă sunt asimptomatici. Problema cu ei…

Moderator: Nu, dar părem cumva pe contrasens cu restul țărilor…

Ludovic Orban: Problema pe care o generează funcționarea școlilor nu trebuie privită fix din perspectiva riscului din școală. În școală riscul este mai mic decât în alte ocazii. Problema este că funcționarea școlilor presupune creșterea aglomerației, presupune grupuri de bunici, de părinți care-și duc copiii la școală, care interacționează între ei…

Moderator: Și alegerile presupun aglomerație?

Ludovic Orban: … de asemenea sunt o serie de alte activități legate de mersul la școala care cresc riscul epidemiologic. Din cauza asta am stabilit că învățământul… Și pentru a-i proteja pe copii, și pentru a-i proteja pe profesori, pe învățători, pe cadrele didactice, dar și pe părinți, pe bunici este mai bine să fie suspendate cursurile.

Moderator: Pe părinții care trebuie să stea cu copiii acasă, în loc să se ducă la muncă cum îi protejați?

Ludovic Orban: Am prelungit măsura de a asigura pentru un părinte plata a 75% din salariu…

Moderator: Din orice salariu?

Ludovic Orban: Sunt anumite categorii…

Moderator: Poate să lucreze la multinaționale și să fie director

Ludovic Orban: Sunt anumite categorii care sunt exceptate de la această masură, pe de altă parte orice familie poate decide care este părintele care stă acasă cu copilul.

Știrea este în curs de actualizare

SURSA: gov.ro


27 comments
  1. @B
    O adevarata oaie se poate eventual testa si cu TSC de la Arensia, daca e asa de inspaimantata. Trap susținut spre Matei Balș !

    1. Hi Moshe. How familiar are you with TSC and how it’s being tested at Matei Balș? Do you have personal experience or know someone who has been part of TSC trial?

  2. Bună ziua! Sunt și părinte și învățător. Sunt disperat din ambele puncte de vedere: ca învățător lucrez online cu 75% din clasă. Cu restul, mă descurc cum pot: dat fiind faptul că am clasa l, copiii au nevoie de scrisul model pe caietul lor, de citit, ceea ce nu se poate deoarece părinții unora sunt analfabeți deci nu pot fi ajutați. Țin să menționez că le înmânez personal fișele cu mască și tot tacâmul pentru a explica și eventualele nelămuriri. Totul îmi ocupă cam 2-3 ore pe zi, în afară de orele online. Ca părinte a trei copii, cu internet care pică la 10 minute și ustensile de lucru de mână a treia, nici nu mai vorbesc! Mi-am achiziționat un laptop pe care mă descurc rezonabil deoarece m-am autoperfecționat. Cursurile CCD-urilor sunt bune de nimic!
    Poate se gândește domnul Orban, în marea-i mărinimie, să nu distrugă o generație de copii și să deschidă școlile. Ei sunt viitorul!!! O țară care-și distruge viitorul nu mai merită nimic!

  3. Vreau sa știu dacă peste tot unde lucrează lumea si are copii la școală primesc 75%,indiferent de meserie? Eu una mi sa spus la munca ca nu a auzit nimic de 75%,pentru părinții

  4. Domnule Orban lucrați mai bine la legi și sa va fie rușine pt că dumneavoastră și cabinetul dumneavoastră ați încălcat drepturile copilului lăsând la plata cu 75 la sută doar o categorie de copii.Poate nu știați dar toți copiii fac ore on-line (cls VI,VII,VIII …)nu doar cei până la 12 ani .Și ceilalți tb să trăiască!!!!Faceți discriminari mari încălcând aceste drepturi!Să vă fie rușine!!!

  5. PĂRINȚILOR !
    Puneți voi mâna pe carte, că sunteți pulbere ! Nu vedeți în ce hal scrieți și vă exprimați ? Biata Românie a ajuns o țară de analfabeți funcționali…singurul lucru de care mai suntem în stare e să umplem la comandă avioanele cu sparAngheli…😪

    1. Generatiile “Covid” vor fi si mai “pulbere”, considerand directia in care se merge cu educatia in Romania.
      Dar in fata cui sa iti strigi indignarea? In fata cui sa expui niste masuri care ar putea fi luate ca sa diminueze impactul situatiei actuale a invatamantului asupra copiilor? Ca nimeni nu aude, ba mai sunt si unii care acuza ca vrem sa omoram oamenii cu zile, ca suntem egoisti. Asa gandeste romanul. Sa acuze sau sa jigneasca pe altul care are curaj sa gandeasca in perspectiva, sa nu caute solutii inteligente, sa nu indrazneasca sa iasa din ce se dicteaza de sus in urma ori a unor interese ascunse, ori a prostiei si sa nu cumva sa isi depaseasca limitele. Bravo, natiune!

  6. Sunt spitalele pline de pacienți bolnavi cu covid are dreptate domnul orban ca a inchis școlile e bine pentru toți sa nu ne mai bolnovi de covid Dacă nu închide școlile erau sută la sută sa ne bolnavi am văzut cum copiii Pastreza distanta si cum se da cu dezifectant mai mult isi bat joc copii de dezifectant il aruncă mai mult pe jos de cat sa se dea pe mâna, Distanta nu Pastreza copiii intre ei ales clasa liceu profesoară gimnazial …Si mai este ceva mască o da jòs cand profesori pleca din clasa si se apropie intre ei se saluta intre ei fara mască si dau mâna cu mâna si da obiectele unui la altii de exemplu pixuri char si senvisuri …

  7. Lumea se trezește și începe sa conștientizeze MINCIUNA GOGONATĂ !
    Vezi demonstrațiile de masă din Danemarca și Germania, despre care media Fake News nu suflă un cuvânt.

    1. Oare de ce accepta redactia sa publice comentariile unor cretini cum e “Moș” asta de mai sus? Nu e de ajuns ca sunt pe toate drumurile si nu respecta nimic si pe nimeni? Trebuie sa-i mai si citim?

      1. @B
        Tot mai multi Danezi si Germani vor sa fie LIBERI ! Tu stai intre cele 4 betoane si asteapta bani “moca” de la Guvern. Azi!
        Maine, asteapta cartela sa mergi la MegaImage. Si poimaine, bratara pe mana cu care sa te hranesti la cantina publica…

        1. Esti/Sunteti dereglat/i, probabil din nastere. Problema e ca sunteti multi. De prosti nu mai zic. Ce-ar fi sa te duci tu sa zburzi liber prin vreun ATI si sa iei si vreo 5-10 cretini danezo-germani, din astia ca tine? Poate asa, grup dupa grup, scapam de voi.

          1. @ B
            Vezi cum le știi tu pe toate “mai bine” și cum vrei sa faci altora binele cu forța ?
            In plus, recurgi imediat la insulte ca orice cocalar fudul.
            Ești oaie și vrei în turmă, sa fii sănătos ! Nu pretinde altora sa te urmeze. Si vaccineaza-te, sa te protejezi de ceilalți, NEAPĂRAT! 😂😂😂

  8. Din pacate, Romania nu are grija copiilor sai si nici a educatiei lor. Franta are deschise scolile. Stiu de la o prietena de acolo ca toate clasele copiilor sunt deschise ( de la 3 ani-pana la liceu). 6 autobuze asteapta in fata scolii sa -i duca pe copii acasa dupa scoala. In timp ce noi nu facem mai nimic on line, altii nu asteapta dupa noi si..avanseaza. Oare ce asteptam? 3-4 ani ca sa treaca epidemia?

    1. În acest moment sănătatea noastră cât și copiilor este foarte importanta. Sistemul medical din România nu se poate compara cu cel din Franța, Germania, Austria și multe alte tari. Medicii noștrii fac eforturi imense sa salveze bolnavii. Tara noastă nu are capacitatea de a trata toți oamenii infectați cu COVID-19. Copiii vor reveni la școala atunci când va fi sigur pentru noi toți. Cei vor sa învețe o pot face oriunde. Situația prin care trecem este temporară, între timp ar trebui sa dam dovada de mai multa înțelegere și compasiune.

  9. Pe primul loc e sănătatea , apoi școala, care de fapt a fost întreruptă o perioada de timp. Daca s-ar fi aplicat la scară mai largă din timp restricțiile, inclusiv capitaliștii cu ale lor firme din afara și apoi în Romania, răspândirea nu ar fi fost atât de mare. De la începutul pandemiei aveam nevoie de 3 săptămâni în care lumea chiar sa evite interacțiunea cu alte persoane, să funcționeze doar industria farma, alimentara , doar activitățile esentiale. Rata de răspândire ar fi fost mai mica, dar terasele erau pline, autobuzele cu muncitori fara măști pline, etc. In 3 săptămâni de șomaj tehnic nu falimentau bogații lumii care conduc, industriile de electronice, electrocasnice, automative, mall-urile etc.

  10. Domnul premier este rupt de realitate. Singurul obiectiv pentru autoritati sunt alegerile,in rest nu ne intereseaza. Au hotarat scoala online,intr-un moment in care scoala nu are nici acum o logistica,de la aparatura necesara,internet si o scolire a cadrelor din scoala pentru a se descurca in acest scenariu,pana la problemele.parintilor care au sau nu acces la aceste tehnologii. Si dati-mi voie sa spun destul de.direct: scoala online este egala cu zero atata timp.cat profesorii fac acest lucru de acasa,cand ar trebui sa fie la scoala si sa predea folosind resursele scolii gen table digitale(ca unii au si de astea,care au avut relatii mai bune),laptopuri,internet,o biblioteca virtuala cu toate materialele. Asa ne-qu transformat peste noapte pe noi parintii,in profesori,it-sti,etc. Si sa nu mai vorbesc de faimoasele tablete,care nici acum nu au ajuns unde trebuie si care sunt supraecaluate pentru ceeace ofera.Cand vii si spui ca un parinte poate sta acasa,acest lucru este adevarat si nu. Nu toate companiile sunt dispuse la aceasta concesie,iar cei care opteaza pentru acest lucru se supun la tot felul de presiuni din partea angajatorilor pentru a reveni la.munca. Asa ca domnul premier treziti-va si reveniti cu inima in Romania. Romania se stinge si la acest lucru dumneavoastra aveti aportul cel mai mare. Sa nu mai cautam vinovatii in curtea vecinului ci sa ne uitam in oglinda,dar apoi sa ne cerem.iertare de la cine trebuie si sa schimbam lucrurile in bine. Cat despre scoala,sa-mi fie cu iertare dar majoritatea tarilor nu au suspemdat cursurile. Oare de ce? La noi e c3l mai simplu sa inchizi totul si sa paralizezi totul,asa distrugand vietile tuturor pentru ca nu exista nici o strategie locala de a rezolva criza ci doar o.asteptare dupa un vaccin care cine stie cat va costa Romania,ce.eficienta are si ce efecte.secundare o avea? Ce noi nu avem oameni capabili pentru a lucra la un tratament? Asa ajungem niste cobai si un experiment pentru altii. Eu sincer m-am saturat de.mesajul pe care-l tot proclamati de cand sunteti la butoane. Cu buna stiinta se lucreaza concentrat la distrugerea noastra ca popor si acest lucru se intampla cu acordul dumneavoastra, a celor care “conduc” destinul tarii noastre.

    1. Domnule Orban lucrați mai bine la legi și sa va fie rușine pt că dumneavoastră și cabinetul dumneavoastră ați încălcat drepturile copilului lăsând la plata cu 75 la sută doar o categorie de copii.Poate nu știați dar toți copiii fac ore on-line (cls VI,VII,VIII …)nu doar cei până la 12 ani .Și ceilalți tb să trăiască!!!!Faceți discriminari mari încălcând aceste drepturi!Să vă fie rușine!!!

  11. Este revoltător ca parintii din România,manifesta un egoism feroce.
    În primul rand ii deranjează și sa își păzească acasă proprii copii, dar și sa ii știe pe cei mai mari ca vârsta, dar needucați corespunzător, singuri acasă, la orice vârstă. Ca sa nu și încredere ca al tău adolescent nu da foc la casa, denota cât de mult te-ai ocupat de educația lui.
    În al doilea rand, folosindu-se de faptul ca ai lor copiii vor face forme de covid asimptomatice sau cel mult forme ușoare, confundabile cu o răceală ușoară, sunt gata sa ii arunce în plina pandemie în mijloacele de transport aglomerate, duși la școală de către bieți bunici.
    Victime sigure ale copiilor asimptomatici vor fi cu siguranță profesorii, familiile acestora, precum și cel puțin bunicii elevilor, dar și colegii lor cu imunitate scăzută. Deci, calcand peste cadavre, părinții țin morțiș sa își trimita copii la școală,ca rau le mai este fără masca, acasă, așezați pe scaun la biroul la care își fac temele, cu tableta sau laptopul în fața și primind mura în gura lecția online prin strădania profesorilor.

    1. Eu nu sunt de acord. Am 2 copii foarte buni, bine educati, dar mici. Nu poti sa ai pretentie de la un copil de 3.5 ani sa fie responsabil. In plus, nivelul de atentie in online a scazut mult la copilul de 7 ani, cu toate eforturile noastre sustinute si cu toate ca este un baietel istet.
      Si noi nu putem sa ne luam zilele acelea libere, pentru ca putem lucra in regim de telemunca. Credeti ca un copil mic are nevoie doar de supraveghere? Sau si de atentie si timp investit in educatia lui? Dar nu despre cazul meu particular este vorba in toata aceasta mascarada.
      Egoismul nu este al nostru, al parintilor, ci al politicienilor care refuza sa gandeasca alte solutii, alte modele, chiar inspirandu-se din alte tari mai bine dezvoltate decat a noastra. Cu masca, cu clase aerisite, cu distanta, cu program decalat de sosire la scoala (cum era si inainte de inchiderea totala), cu suplimentare de autobuze scolare, cu adulti care sa se pazeasca ei singuri in mijloacele de transport in comun sau in fata scolii daca tin la sanatatea lor, sigur s-ar putea gasi solutii de compromis, macar pentru anumite categorii de copii care chiar au nevoie de scoala face to face.
      Cum va explicati ca numarul de imbolnaviri a crescut, cu toate ca scolile au fost inchise? Ati putea considera interesant articolul acesta: https://www.edupedu.ro/cum-se-transmite-coronavirusul-in-aer-prin-aerosoli-studiu-de-caz-un-salon-un-bar-si-o-clasa-de-scoala-care-este-riscul-de-infectare-in-cele-trei-scenarii-in-functie-de-ventilatie-folosirea-mast/
      Si chiar credeti ca virusul va disparea cu aceasta masura de a tine scolile si gradinitele inchise? Sau tinem inchis tot (tot = gradinite si scoli, nu mall-uri) vreun an-doi si apoi mai vedem noi… Cred ca abia aici se poate vorbi despre egoism…

      1. 1. Tocmai pentru ca nu este vorba despre cazuri particulare, decizia de a face cursuri online este buna.
        2. Nu poti compara conditiile din tarile vestice cu cele din Romania (nici in ceea ce priveste conditiile din scoli, transport in comun, nici in ceea ce priveste sistemul medical).
        3. Nu este suficient ca regulile sa fie respectate doar in scoala. Multi (parinti, copii) nu le respecta in afara scolii si nu ai cum sa-i verifici si sa-i obligi. Tocmai de aceea numarul de imbolnaviri a crescut.
        4. Chiar daca regulile sunt respectate in scoli, pericolul de infectare exista. In articolul mentionat de dvs se precizeaza ca intr-o clasa in care toata lumea poarta masca iar profesorul este infectat, se pot contamina inca 5 persoane. Trebuie luat in calcul si faptul ca in ciclul gimnazial si liceal un profesor preda la mai multe clase (si la mai multe scoli). Nu toti copiii sunt in ciclul primar…
        5. Daca scolile nu erau inchise, probabil ca numarul de infectari ar fi fost si mai mare.

    2. Ai dreptate am văzut și eu că unu copii nu respectă regulile unui char sunt nesptiti ..Mea povestit copilul meu.Mereu cand vinea de la școală imi povestea mult lucruri bune si rele foarte rele .Eu am educat copilu sa respect regulile dar sa fie bun respectos .Am rămas uimit cand imi zicea ca colegii lui nu respectă nicio regula Mască o purtau cand erau profesori restul nu char unu nu o purtau de loc se rugau profesori de iei sa o poartă daca nu ai da amenda dar iei răspundea cu zigniri nu mai zic ca cand merge in pauza cand se apropie pe Hol era nu mai udeala lichidul de la dezifectant era pe jos char unul din colegii copilului meu apasă pe dezifectant sa curgă lichidul pe jos si nu mai zic ca împărțea obiectele unui cu altii de exemplu mâncare țigări și obiecte .Am uitat sa va spun ca copilul meu este in clasa 9 Liceu. SI CRED CA SI IN ALTE SCOLII SE INTAMPLA LA FEL GIMNAZIUL PROFESONAL SAU ETC.Eu nu imi vreau sa se bolnoveasca copilul meu din cauza uni care nu respectă si nu au educație Uni parinti nu dau educație la copii sa fie rusine care se simnt ca nu dau educație la copii.E bine ca Domnul Orban a facut bine nu mai judecati voi pe domnul orban nu aveti voi facultăți.Rusine cei care nu își educă copiii si îi învață să fumeze de la vârsta 13 sau 16. Nu mai in Ramani am văzut așa ceva în alte țări nu am văzut că copii fumau înjurături etc ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deca, după cazul Bulai: Din discuțiile mele cu tot mediul universitar, să știți că nimeni nu dorește să ascundă gunoiul sub preș. Din contră, toată lumea vrea să știe dacă sunt astfel de cazuri / Studenții trebuie să nu închidă ochii, fie că sunt victime, fie că sunt martori

Studenții trebuie să nu închidă ochii, fie că sunt victime, fie că sunt martori. Trebuie să sesizeze orice astfel de act care poate însemna un abuz, transmite ministra Educației, Ligia…
Vezi articolul

DOCUMENT Cîmpeanu a prezentat Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență care aprobă scenariile de redeschidere a școlilor: În învățământul tehnologic, profesional și postliceal stagiile de practică vor fi cu prezență fizică

Scenariile de redeschidere a școlilor au fost aprobate de CNCSU prin Hotărâre, potrivit ministrului Educației. Cîmpeanu a prezentat în conferința de presă de la Guvern conținutul acestei decizii. Redăm cele…
Vezi articolul

Primăria unei comune este executată silit pentru o datorie la lăutari, iar microbuzele şcolare au fost scoase la licitaţie de executor. Primarul comunei Suteşti: Avem 140 de copii la şcoala gimnazială şi probabil că mulţi vor alege să meargă la şcoli din localităţile învecinate unde au transport

Primăria comunei Suteşti din județul Vâlcea este executată silit de o trupă de lăutari din Satu Mare care a cântat acum aproape nouă ani la o sărbătoare a localităţii şi…
Vezi articolul

PNL Iași și primarul Chirica refuză să aplice legea și să-l schimbe din Consiliul de Administrație al școlii pe profesorul care a abuzat copii – 7iași.ro. Directorul: Am făcut două adrese, niciun răspuns. USR-PLUS: Primarul refuză să introducă pe ordinea de zi un proiect de schimbare a lui Șerban din CA-ul școlii

Deși legea le interzice profesorilor care au fost sancționați disciplinar să facă parte din structurile de conducere ale școlilor, Constantin Șerban, învățătorul PNL-ist care a fost înregistrat abuzând elevii, este…
Vezi articolul