VIDEO Luciana Antoci, ISJ Iași: După părerea mea ar trebui să facem educația financiară la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar

Foto: Edupedu.ro

Educația financiară ar trebui să fie inclusă în fiecare disciplină predată la școală, este de părere inspectorul școlar general al ISJ Iași, Luciana Antoci. „Ar trebui să încetăm să mai gândim educația financiară doar pe segmentul celor 7 ani de acasă. Să aducem educația financiară pe tărâmul școlii”, a spus aceasta în deschiderea conferinței „Școala de bani începe școala – o discuție despre educație financiară într-un context transdisciplinar“, care a avut loc pe 16 noiembrie, în Aula Magna a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Conferința a făcut parte dintr-o serie de 4 astfel de evenimente, la care au participat aproape 600 de cadre didactice. Profesorii au putut afla despre resursele gratuite de educație financiară, făcute de profesori, puse la dispoziție de BCR și Școala de Bani, prin proiectul LifeLab. Materialele de sprijin și fișele pot fi descărcate gratuit de pe ȘcoaladeBani.ro, prin autentificare simplă cu o adresă de mail.

Luciana Antoci, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, a mai spus în cadrul evenimentului că, în opinia sa, educația financiară ar trebui să capete o abordare transdisciplinară. „Ar trebui să încetăm să mai gândim educația financiară doar pe segmentul celor 7 ani de acasă. Să aducem educația financiară pe tărâmul școlii și să o facem cu ajutorul profesorilor, cu ajutorul partenerilor educaționali și mă gândesc aici la ONG-uri sau chiar la instituții financiar-bancare. (…) Părerea mea este că ar trebui să facem educație financiară la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar. Noi, de altfel, punem în practică la școală ceea ce se numește dezvoltarea competențelor de literație. Din punctul meu de vedere și educația financiară este tot o formă de alfabetizare și ea poate fi făcută la toate disciplinele prin creativitate, cu mare atenție, găsind formule, așa cum fac și eu la literatură, aduc astfel pe terenul disciplinei pe care o predau aceste componente. Sigur că este nevoie însă de știință, până la urmă educația financiară este o știință și trebuie făcută riguros și competent”, a subliniat Antoci.

Inspectoratul Școlar Județean Iași a fost partener instituțional al evenimentului organizat de Edupedu cu sprijinul BCR și Școala de bani. Tot partener instituțional a fost și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a și găzduit evenimentul în Aula Magna, reprezentată de rectorul prof.univ.dr. Tudorel Toader.

Rectorul UAIC a subliniat nevoia de educație financiară în școală, cât mai devreme, pledând și pentru educație juridică făcută în aceleași condiții. „Educația financiară se dobândește, devine un stil de viață, un mod de viață. Să n-avem grijă numai să câștigăm și să avem grijă și de cât, cum și când cheltuim. Să avem grijă de ceea ce se numește proporția, spune juristul din mine, măsura, spun alții, este același lucru. Să știm să prioritizăm ponderea și momentul în care avem câștigurile, în care avem și cheltuielile. Sigur, aici sunt subiectiv și vă rog să fiți de acord cu mine – educația financiară este minunată, dar este necesară și educația juridică în același timp. Veți spune dumneavoastră că este alt program. Fără discuție, dar ambele componente fac parte din educația noastră, a cetățeanului, a românului, indiferent dacă muncim, unde muncim, avem funcție, n-avem funcție. Pentru că în felul acesta nu ne trezim în situația celui care azi câștigă ceva – salariul, fie el – și mâine nu mai are nimic”, a spus Tudorel Toader în deschiderea evenimentului.

Nicoleta Grăjdeanu, director zonal de retail, al BCR a prezentat evoluția programului Școala de bani, prin care au trecut deja peste 600.000 de copii, de tineri și de adulți în cei 7 ani de la înființare. Aceasta a pledat pentru nevoia de educație financiară și pentru „împrietenirea” elevilor cu noțiunile de educație financiară la școală și chiar de la grădiniță, de la cele mai mici vârste, indiferent de disciplina pe care o studiază. „Educația financiară poate aduce un echilibru, echilibru în realitatea noastră de zi cu zi. De ce credem că educația financiară este transdisciplinară? Deoarece sunt importante cunoașterea mediului financiar și formarea abilităților elevilor de azi, care se vor transforma, și dorim să-i transformăm, în adulții independenți financiar de mâine”, a spus Nicoleta Grăjdeanu.

Expertul educațional în proiectul LifeLab by BCR, Adina Roșca, a prezentat câteva dintre cele peste 100 de fișe de lucru create de educatori, învățători și profesori, validate în proiectul-pilot desfășiurat în anul școlar 2022-2023. Apoi le-a transmis profesorilor prezenți care a fost impactul programului. „Ce am văzut noi la finalul anului de implementare: interesul copilului pentru disciplina respectivă era mult mai crescut și la fel satisfacția că reușește să vorbească cu doamna profesoară anumite noțiuni la care nici nu se gândea”.

Profesoara Maria Rados, de la Liceul de Informatică Grigore Moisil, coordonatoarea primelor fișe transdisciplinare de educație financiară, puse gratuit la dispoziția profesorilor de Școala de bani și BCR, a prezentat felul în care comunitatea cadrelor didactice care a lucrat la aceste fișe a ajuns la aproape 50 de membri și cât de intensă și captivantă a fost experiența.

„Un ghid care numără aproximativ 100 de fișe, 14 discipline, în care nu obligăm nici profesorii, nici elevii să parcurgă niște conținuturi suplimentare, ci ne raportăm la aceleași competențe și conținuturi obligatorii din curriculum, însă transpuse în niște activități practice, pentru că de asta au nevoie copiii noștri: să fie diverse, interactive. Bineînțeles că am ținut cont și de acel echilibru dintre modern și tradițional, ce era foarte important – să fie un conținut digital dinamic”, a spus Maria Rados.

Citește și:
VIDEO Florian Lixandru, secretar de stat: Toate programele, toate planurile care se vor elabora și se vor revizui în spiritul articolului 88 din Legea educației vor avea în vedere includerea noțiunilor cu privire la educația financiară la diverse discipline
VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“
VIDEO Avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem unui risc major dacă nu rezolvăm această problemă – Răzvan Mustață, decanul FSEGA a UBB Cluj-Napoca / Programul care propune profesorilor abordarea transdisciplinară a noțiunilor despre bani și despre comportamentul financiar responsabil
VIDEO Peste 130 de profesori au discutat despre Educație financiară într-un context transdisciplinar, la Timișoara. Au aflat cum pot aborda teme interesante și utile pentru elevi, pe care aceștia să le folosească în situații de viață
În educația financiară nu este vorba doar de bani, este vorba despre deciziile pe care le luăm, spune Adina Roșca, expert educațional / Cercetătorul Ciprian Fartuşnic: De foarte multe ori, centrarea pe competențe înseamnă să ne uităm mai atent la ce și cum învață fiecare copil
VIDEO Ciprian Fartușnic, cercetător: Manualul este un instrument de lucru al copilului, dacă îl transformăm în propriul nostru instrument de predare, ne-am dat foc la valiză / Dacă nu îi învățăm să își pună la treabă cunoștințele, o să ne minunăm că, atunci când se anunță la un megafon, pe un aeroport, că s-a schimbat poarta, în limba franceză, după ce au făcut 12 ani de franceză la școală, pierd avionul
Exit mobile version