Educația financiară ar trebui să fie inclusă în fiecare disciplină predată la școală, este de părere inspectorul școlar general al ISJ Iași, Luciana Antoci. „Ar trebui să încetăm să mai gândim educația financiară doar pe segmentul celor 7 ani de acasă. Să aducem educația financiară pe tărâmul școlii”, a spus aceasta în deschiderea conferinței „Școala de bani începe școala – o discuție despre educație financiară într-un context transdisciplinar“, care a avut loc pe 16 noiembrie, în Aula Magna a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Conferința a făcut parte dintr-o serie de 4 astfel de evenimente, la care au participat aproape 600 de cadre didactice. Profesorii au putut afla despre resursele gratuite de educație financiară, făcute de profesori, puse la dispoziție de BCR și Școala de Bani, prin proiectul LifeLab. Materialele de sprijin și fișele pot fi descărcate gratuit de pe ȘcoaladeBani.ro, prin autentificare simplă cu o adresă de mail.
Luciana Antoci, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, a mai spus în cadrul evenimentului că, în opinia sa, educația financiară ar trebui să capete o abordare transdisciplinară. „Ar trebui să încetăm să mai gândim educația financiară doar pe segmentul celor 7 ani de acasă. Să aducem educația financiară pe tărâmul școlii și să o facem cu ajutorul profesorilor, cu ajutorul partenerilor educaționali și mă gândesc aici la ONG-uri sau chiar la instituții financiar-bancare. (…) Părerea mea este că ar trebui să facem educație financiară la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar. Noi, de altfel, punem în practică la școală ceea ce se numește dezvoltarea competențelor de literație. Din punctul meu de vedere și educația financiară este tot o formă de alfabetizare și ea poate fi făcută la toate disciplinele prin creativitate, cu mare atenție, găsind formule, așa cum fac și eu la literatură, aduc astfel pe terenul disciplinei pe care o predau aceste componente. Sigur că este nevoie însă de știință, până la urmă educația financiară este o știință și trebuie făcută riguros și competent”, a subliniat Antoci.
Inspectoratul Școlar Județean Iași a fost partener instituțional al evenimentului organizat de Edupedu cu sprijinul BCR și Școala de bani. Tot partener instituțional a fost și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a și găzduit evenimentul în Aula Magna, reprezentată de rectorul prof.univ.dr. Tudorel Toader.
Rectorul UAIC a subliniat nevoia de educație financiară în școală, cât mai devreme, pledând și pentru educație juridică făcută în aceleași condiții. „Educația financiară se dobândește, devine un stil de viață, un mod de viață. Să n-avem grijă numai să câștigăm și să avem grijă și de cât, cum și când cheltuim. Să avem grijă de ceea ce se numește proporția, spune juristul din mine, măsura, spun alții, este același lucru. Să știm să prioritizăm ponderea și momentul în care avem câștigurile, în care avem și cheltuielile. Sigur, aici sunt subiectiv și vă rog să fiți de acord cu mine – educația financiară este minunată, dar este necesară și educația juridică în același timp. Veți spune dumneavoastră că este alt program. Fără discuție, dar ambele componente fac parte din educația noastră, a cetățeanului, a românului, indiferent dacă muncim, unde muncim, avem funcție, n-avem funcție. Pentru că în felul acesta nu ne trezim în situația celui care azi câștigă ceva – salariul, fie el – și mâine nu mai are nimic”, a spus Tudorel Toader în deschiderea evenimentului.
Nicoleta Grăjdeanu, director zonal de retail, al BCR a prezentat evoluția programului Școala de bani, prin care au trecut deja peste 600.000 de copii, de tineri și de adulți în cei 7 ani de la înființare. Aceasta a pledat pentru nevoia de educație financiară și pentru „împrietenirea” elevilor cu noțiunile de educație financiară la școală și chiar de la grădiniță, de la cele mai mici vârste, indiferent de disciplina pe care o studiază. „Educația financiară poate aduce un echilibru, echilibru în realitatea noastră de zi cu zi. De ce credem că educația financiară este transdisciplinară? Deoarece sunt importante cunoașterea mediului financiar și formarea abilităților elevilor de azi, care se vor transforma, și dorim să-i transformăm, în adulții independenți financiar de mâine”, a spus Nicoleta Grăjdeanu.
Expertul educațional în proiectul LifeLab by BCR, Adina Roșca, a prezentat câteva dintre cele peste 100 de fișe de lucru create de educatori, învățători și profesori, validate în proiectul-pilot desfășiurat în anul școlar 2022-2023. Apoi le-a transmis profesorilor prezenți care a fost impactul programului. „Ce am văzut noi la finalul anului de implementare: interesul copilului pentru disciplina respectivă era mult mai crescut și la fel satisfacția că reușește să vorbească cu doamna profesoară anumite noțiuni la care nici nu se gândea”.
Profesoara Maria Rados, de la Liceul de Informatică Grigore Moisil, coordonatoarea primelor fișe transdisciplinare de educație financiară, puse gratuit la dispoziția profesorilor de Școala de bani și BCR, a prezentat felul în care comunitatea cadrelor didactice care a lucrat la aceste fișe a ajuns la aproape 50 de membri și cât de intensă și captivantă a fost experiența.
„Un ghid care numără aproximativ 100 de fișe, 14 discipline, în care nu obligăm nici profesorii, nici elevii să parcurgă niște conținuturi suplimentare, ci ne raportăm la aceleași competențe și conținuturi obligatorii din curriculum, însă transpuse în niște activități practice, pentru că de asta au nevoie copiii noștri: să fie diverse, interactive. Bineînțeles că am ținut cont și de acel echilibru dintre modern și tradițional, ce era foarte important – să fie un conținut digital dinamic”, a spus Maria Rados.
- Patru conferințe regionale Școala de bani începe școala au fost organizate de Asociația Edupedu pentru Educație, în parteneriat cu inspectoratele școlare, universități și cu susținerea Băncii Comerciale Române. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, apoi în octombrie cea de-a doua la București, la Academia de Studii Economice din București și a treia la Cluj-Napoca, la Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității „Babeș Bolyai“, iar pe 16 noiembrie seria a fost încheiată la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În cadrul acestor evenimente aproape 600 de profesori participanții au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din Inspectoratele școlare și Universități.
- Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, este extins în anul școlar 2023-2024 în alte 4 județe în care școlile au fost invitate să se înscrie prin completarea unui formular.
- Toți profesorii prezenți la conferințe au participat la ateliere de educație financiară Școala de Bani, susținute de angajați ai BCR
23 comments
Educatia financiara este pt toata lumea, nu pt antreprenori.
“Cel mai bogat om din Babilon” nu a pornit nici o afacere, doar a invatat cum sa-si dramuiasca veniturile, si sa nu fie dator vandut.
Notiuni pe care evident ca invatatorii, profesorii de la noi nu le cunosc, altfel nu ar mai avea pretentii la plicul cu bani la fiecare ocazie si nu ar mai confunda disciplina Economie din liceele cu profil real cu “educatia financiara”!
Draga “un parinte,”
E clar ca nu stiti cum e “raportarea la nr de ore …” in invatamant. Vorbiti la fel ca oanaM – in totala necunostinta de cauza.
Oana M s-ar zice ca a acumulat multa suparare la locul ei de munca “privat” (de care tot zice!) – trage din greu pt salariul minim pe economie (??) si seful nu o respecta deloc!! Asa s-ar zice din ceea ce scrie pe aici!
Din astfel de motive si poate si din vreo antipatie personala dusa la extrem, Oana M nu reuseste sa scrie comentarii pertinente, ci doar pline de ura la adresa unei intregi categorii de oameni. Nu poti generaliza!
In mod sigur Oana M nu cunoaste nici 0,001 dintre profesorii din tara asta, asa ca ar face bine sa nu mai generalizeze (la fel si dv, “,un parinte”)
E clar ca anumite probleme personale ale Oanei M o/il fac sa scrie postari nu pertine, ci mereu IMPERTINENTE impotriva profesorilor si a bunului simt!
“Stimabile”, nu am salariul minim pe economie, am peste 7000 de lei pe lună și chiar sunt respectată la locul de muncă, nu ca voi, care vă plângeți că vă jignesc copiii și părinții pe unii dintre voi (și de multe ori, chiar pe bună dreptate). Așa că taci din gură și du-te înapoi în peșteră
Oana M,🙃🤣🤣
O fiinta mereu deloc surprinzatoare, intotdeauna IMPERTINENTA si lipsita de bun simt si logica!
E clar ca imensul salariu pe care-l aveti, (acei 7.000 prin care patronul va motiveaza, dar pe care profesorii nu-i au ca sa se simta motivati), acel salariu care va multumeste nu v-a putut cumpara nici educatia celor “7 ani de acasa” si nici bunul simt elementar!
Voi declina invitatia dv la pestera. Ar fi pacat sa va deranjanjeze cineva acasa, acolo in pestera, pe dv cu familia dv!
PS: v-a trecut vreo clipa prin cap ca:
– nu toti care scriu aici sunt profesori?😍
– mai sunt si alti oameni care inteleg ca invatamantul romanesc e la pamant din cauza manualelor si a ministrilor nepriceputi si dezinteresati si din multe alte cauze, dar si (poate cel mai mult) din cauza batjocoririi profesorilor in primul rand din punct de vedere financiar!
Bună ziua! Dna inspector, ar trebui să facem puțină educație cu copiii de banii gata, mai ales la Liceul de artă din Iași, și să aducem profesor tânăr la copii de clasa a cincea D, nu pe cele ieșit la pensie! Să educăm copii să respecte și colegii mai modești! Știți că copilul meu face tratament pentru depresie din cauza unor profesori și copii de banii gata!Dați o lege ptr uniforme și fără telefoane la școală, de asta ajunge copii să se distrugă emoțional! unii se laudă cu haine, papuci sau telefoane! Eu sunt singură, îmi cresc copilul și nu-mi permit! Dar l-am învățat cei 7anide acasă! Copilul meu a reușit prin examen să intre ptr căi place pictura nu cunostiinta, Apropo am depus dosarul ptr mamă monoparentală și n-am luat banii! Numai ptr bursă medicală! D-na secretara este cam obraznică, ea. tb să-și facă treaba, nu să comenteze, când îi cerem o adeverinta, multă obrăznicie și cei de acolo! Din cauza celor cu banii, n-au loc copii modești și talentați într-adevăr! Apropo m-ai puțină matematică, că nu-i liceul de informatică, ci este de artă totuși, să nu exagerăm! L-am dus unde îi place să învețe și să deseneze, nu să fie traumatizat si luat peste picior de cei bogați!
Trebuie sa-i amintiti secretarei ca salariul ei este platit din banii d-voastra, prin taxele pe care le platiti la stat, nu din banii celor de bani gata care nu platesc NICIODATA taxe (au grija sa gaseasca usite de scapare).
Întâi sa avem bani și apoi să ne educam financiar,întâi sa avem săpun și apă și apoi să ne educam pentru sănătate,întâi sa avem rechizite,mâncare,și haine și apoi să ne educam la școală .Voi politicienii și aghiotanții lor din teritoriu trăiți în bula voastră cu de toate ,iar în România oamenii simpli trăiesc în mizerie.
12 ani invata copiii nostri religie la scoala.
Daca macar 1 modul/semestru/trimestru (luati ce unitate de masura doriti) ar invata si ceva util in viata, ar fi mai pregatiti bietii copii pt ce ii asteapta mai departe.
Educatie financiara, educatie se*uala, cusut (sa stie sa coase un nasture macar), educatie rutiera, chiar si juridica, nutritie, igiena etc
Sunt atatea notiuni pe care nici macar adultii nu le cunosc, dar care tare bine prind in vata!
Cei din bănci oricum au salarii mari,mai vor sa toace si bani europeni cu așa zisele cursuri de educație financiară luând pâinea profesorilor de economie…puțină decență…
copiii de gradinitia, din invatamantul primar sau gimnaziu fac economie?
Iar la economie te invata cumva despre diferenta dintre nevoi si dorinte?
Despre cum sa economisesti? Despre cum sa investesti banii castigati prin munca?
Urmariti va rog studiile care arata ca romanii isi cheltuie banii si se mai si imprumuta! pt mancare, haine si aparatura, ca sa “dea bine”. Nici un ban economisit! Sunt rupti in f*nd dar fuduli! Zero cultura financiara!
Suntem tara amaneturilor, a iCredit-elor si a pacanelelor!
Ce, nu vă mai ajung banii obținuți fraudulos din meditații? Pentru 4-5 ore și 62 de zile de vacanță, câștigați chiar prea mult. Suntem singura țară, care ne taxează, pe noi, cei din mediul privat, ca să trăiți voi bine. Ar trebui să vi se reducă salariile cu 25%, că munciți prea puțin (nu, nu țin cu niciun partid politic).
Doamna Oana M,
Vorbiti in necunostinta de cauza si pe langa subiectul acestui articol!
raportat la nr orelor de munca si la nr de zile libere, este un comentariu foarte pertinent!
Nu, NU e un comentariu pertinent.
Dealtfel Oana M nu spune niciodata ceva pertinent, ci doar isi varsa ura fata de profesori si invatamant, de parca o/il plateste cineva sa denigreze si sa puna umarul la distrugerea invatamantului romanesc.
Stiti unde se va ajunge astfel?
Poate asta va doriti?!
Atunci stati linistit(a), domnule/doamna “un parinte,” Oana M etc, deoarece in 2-3 generatii, in ritmul actual, invatamantul de stat nu va mai fi (sau va fi cu personal fara studii, eventual “educatori/profi” adusi cine stie de pe unde doar pt a supraveghea clasele, nicidecum pt a preda si a invata ceva pe cineva…), iar parintii ca dv si Oana M va veti da copilandri la scoli “private” pe bani tot mai grei, in timp ce grosul copilarimii va renunta la invatatura si va ingrosa randurile asistatilor sociali, platiti din taxele care va aduc atata tristete celor ca dv si Oana M!
In plus, acei asistati social vor vota …cu cine le ofera banii, nu-i asa??
Asta va dorinti, dragi parinti si Oana M? Demolarea oricarei sperante de invatamant romanesc??
Vorba aceea: “Wake up, Romania!”
Invatamantul privat este deja o alternativa MAI ACCESIBILA financiar decat invatamantul “gratuit” de stat. Meditati va rog la asta!
Sau vreti sa va enumar toate cheltuielile cu un copil care merge la scoala de stat? Cheltuieli pt care nu primim niciodata chitanta, incepand cu auxiliarele si terminand cu serbarile din locatii private.
opa și rectorel tumorel e in campanie băiatul , opa și madame Zaharia, frate da cum va găsirăți.
defapt la Iași e o clică politica combinata puternic cu băieții cu bani din Rotary de unde se vede treabă că dacă apare unul ca păduchele in frunte și tragi oleaa de ață , ies pe rand , ca mărgelele susținătorii politici și financiari.
și da , guvernul se sprijină pe acest gen de oameni , banii și relațiile lor. in politică nu ai ce face fara bani și cumatreala . adia banii și relațiile consolidează pozițiile.
tanti antoxi latră pt că are o grama de foste economiste pe post de profesoare la locuri călduțe și sigure și în plus mari simpatizante PNL.
iar băncile abea așteaptă să și facă rost de viitori datornici . totul e gratis dar, când meniul e gratis , tu eștu prețul.
astea nu se învață la economie , că le cade reclama și nu mai pune prostul botul.
Toate aceste “povesti” financiar-educative nu se pot intelege fara o baza de cunostinte de mate si logica plus altele asemenea!
Asa cum Istoria Holocaustului nu e, in realitate, o disciplina separata, ci e un capitol (dureros si extrem de important) al disciplinei “Istorie”, tot asa Educatia Nutritionala tine de Stiintele Naturii/Biologie si e (sau poate fi) abordata inclusiv in unele lectii de dirigentie/limbi straine/educatie fizica/religie (SIC), iar mult trambitata Educatie Financiara e strans legata de si poate/ar trebui sa fie inclusa in materii precum mate/dirigentie …
Nu e nevoie sa se inventeze discipline noi!
Disciplinele clasice tocmai de aceea au fost concepute, pt ca ofera mult ravnita “educatie pt viata.”
Insa cei care nu au dat pe la scoala la vremea lor, cei care abia reusesc sa se exprime mai mult sau mai putin agramat si in limbaj de lemn, cei care plagiaza …nu au habar la ce e utila fiecare dintre disciplinele clasice (umaniste/umanioare si stiinte!).
E adevarat ca, pt a pietrui soseaua sau a pune caramida peste caramida nu ai nevoie de “limbi straine+latina”/elina, cum observa cineva pe aici; dar oare cel care se ocupa de drumuri si/sau constructii doar asta face 24 de ore pe zi?! Daca acel om isi aminteste cate ceva de la chimie, geometrie, fizica …poate intelege mai bine in ce consta munca sa la drumuri/poduri/constructii etc, iar limbile straine …poate-l ajuta altfel, in alte momente ale vietii.
Cat despre latina …ii poate da omului o idee despre gramatica si vocabularul limbii romane etc, sa stie, totusi, cum s-au nascut limbile moderne precum italiana, spaniola, romana!!😍
Sunt doar povești ambalate frumos în timp ce realitatea este alta și pe care dumneavoastră o cunoașteți foarte bine! După ce doamnă a ISJ Iași veți avea capacitatea necesară pentru a gestiona în mod corect finanțele și să vă asigurați de ducerea la îndeplinire a obiectivelor ne puteți “preda” despre Educație Financiară. Până una-alta sunteți repetentă la această materie. Purtați aproape 1000 de oameni pe drumuri între două școli de doi ani și nu vă pasă. Despre ce Educație Financiară ne “predați”? Fiți dumneavoastră mai întâi un bun exemplu de urmat și apoi ne puteți povesti! Ce alegeți de fapt: 1000 de oameni pe drumuri, familii stresate și elevi surmenați în fiecare an sau partidul și numirea în funcție? Nici dumneavoastră nu credeți ceea ce spuneți, totul este doar de imagine și publicitate!
antoxi , omul guvernului, așa se explică faptul că inspectoratele nu sunt desfiintate.. duamna a fost numită . nu a dat examen . la fel Gavrilă , madame lantzic.
religia este 1 ora pe săptămână din clasa zero până în clasa a 8-a. nimic nu justifică nici necesitatea nici logica să lași arat amar de ani acest obiect. doar se produc ore pentru cadrele didactice din domeniu. bagi clasa a 6-a educație nutrițională, clasa 7-a educație despre sănătate, a 8-a financiară și mai vii de acasă. La fel limbi străine 2 + latina. absurd.
Atunci introducem două ore pe săptămână de economie în liceu indiferent de filieră, profil,specializare?
cand veti pricepe ca la economie nu te invata cum sa economisesti, cum sa investesti banii pe care ii castigi prin munca?
Daca profesorii gandesc asa, inseamna ca ei sunt cei care au cea mai mare nevoie de educatia financiara! Si poate, poate, nu vor mai avea pretentii la cadouri din partea elevilor, sic!
Trageti concluzii gresite. Nu profesorii gandesc asa!
Dar ar fi o idee buna sa se includa la disciplina economie si la cele inrudite (algebra etc), notiuni de cum se poate economisi si porni o afacere.
Oricum nu poate oricine sa porneasca o afacere, oricate cursuri ar face (cei care fac acele cursuri stiu asta).