VIDEO Ligia Deca, odă înflăcărată șefului de partid: Aduceți-vă aminte că domnul președinte Ciucă nu a făcut ceea ce spuneau angajamentele politice și a rămas până când a crescut salariile dascălilor / În realitate, guvernul Ciucă și premierul au sfidat în repetate rânduri, timp de 3 săptămâni, solicitările profesorilor ieșiți în stradă, pe care i-a mințit, iar Ciolacu a fost cel care condiționat preluarea mandatului de încheierea grevei

1.115 vizualizări
Foto: captură PNL Suceava
Ligia Deca aduce laude șefului său de partid care, în opinia ministrei Educației, ar fi „rămas până când a crescut salariile dascălilor” la conducerea Guvernului. Deca a făcut această declarație vineri, 10 mai, la Suceava, unde PNL și-a lansat candidații locali pentru alegerile locale și europarlamentare. În scurtul său discurs Deca a ignorat total faptul că profesorii au ieșit în stradă de trei ori, în trei marșuri de la Guvern la Președinție, că majorările salariale obținute au fost datorate protestelor susținute ale acestora și nicidecum unei politici reformatoare a Guvernului din care și aceasta făcea parte. De asemenea, nicio vorbă spusă de Ligia Deca despre faptul că Guvernul Ciucă nu și-a onorat de fapt promisiunea făcută către profesori: salariul mediu pe economie pentru profesorul debutant.

„Aduceți-vă aminte că domnul președinte Ciucă nu a făcut ceea ce spuneau angajamentele politice și a rămas până când a crescut salariile dascălilor. A susținut până în ultimul moment faptul că ei trebuie să aibă salariile pe care le merită. A găsit resursele și împreună cu conducerea Partidului Național Liberal și cu miniștrii din Guvern, am reușit să avem astăzi, că numai mâine nu-i poimâine. De la 1 iunie o să avem salariile cu 50% mai mari pe medie în învățământ față de luna mai a anului trecut, iar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată din 1989”, a spus Ligia Deca pe scena de la Suceava.

VIDEO: Ligia Deca, discurs laudativ la adresa șefului de partid / sursa: PNL Suceava

Ministra Educației, Ligia Deca, nu a pomenit nici măcar o dată în discursul său faptul că salariile nu au crescut în urma unei decizii guvernamentale reformatoare, ci în urma unui protest de amploare. Greva generală din Educație a fost cel mai mare protest din România, legat de muncă, din ultimii 18 ani. Beneficiile salariale au fost obținute de profesorii și angajați din școli exclusiv în urma protestelor, decidenții din perioada mai-iunie 2023 fiind constrânși să le acorde acele majorări, după ce timp de 3 săptămâni aceștia au fost ținta unor declarații și gesturi sfidătoare și a unor minciuni repetate insistent de comunicatorii și miniștrii guvernului.

Analiza afirmațiilor făcute de Ligia Deca:

Prima minciună: „Domnul președinte Ciucă nu a făcut ceea ce spuneau angajamentele politice și a rămas până când a crescut salariile dascălilor.”

Nerespectarea angajamentelor politice poate avea dublu înțeles în această afirmație: 1. într-adevăr premierul Ciucă nu și-a respectat angajamentele politice, Ministerul Educației, sub conducerea ministrului PNL Sorin Cîmpeanu din Cabinetul Ciucă 1, a promis profesorilor că salariul debutantului va fi salariul mediu net pe economie. Nici Deca, succesoarea lui Cîmpeanu, nici Ciucă și nici Ciolacu nu au respectat acest angajament politic, deși cei din urmă au semnat chiar un document în acest sens, document care poate fi citit mai jos.

2. Al doilea înțeles este legat de angajamentul politic numit „rotativa guvernamentală”, adică Ciucă să își dea demisia și Ciolacu să fie propus premier, lucru care nu a fost întârziat prin dorința premierului Ciucă, ci a fost impus de președintele PSD Marcel Ciolacu, care a declarat public de mai multe ori că nu va prelua guvernarea cu o criză în derulare în Educație. „Nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm problema profesorilor”, spunea Ciolacu pe 26 mai. Deci nu a fost nimic voluntar din partea lui Ciucă, ci o condișie fermă impusă de Ciolacu.

Afirmația „a rămas până când a crescut salariile dascălilor” este o nouă sfidare a protestelor cadrelor didactice din partea ministrei Ligia Deca, una care se adaugă celor din perioada grevei. Asta pentru că aceasta nu menționează deloc efortul profesorilor, care au stat în grevă 13 zile lucrătoare, adică trei săptămâni calendaristice, lucru pentru care angajații greviști au plătit circa un sfert de salariu, pe lunile mai și iunie.

A doua minciună: „A susținut până în ultimul moment faptul că ei trebuie să aibă salariile pe care le merită”, mai spune Ligia Deca despre șeful său de partid. Afirmația Ligiei Deca este falsă – premierul Nicolae Ciucă nu a susținut așa ceva, ci din contră – a încercat de fiecare dată să spună că nu poate oferi ceea ce solicită profesorii, mințind că dezechilibrăm întreg sistemul și întreg bugetul de stat. Ciucă le-a transmis profesorilor că România e fruntașă la creșterea economică, dar nu poate să le dea mai mulți bani, mințind încă o dată că în noua lege a salarizării vor avea salariile pe care le doresc. Nici în prezent, la un an de la acel moment, nu există nicio nouă lege a salarizării.

„În acest moment, încă o dată, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm întreg sistemul și întreg bugetul de stat”, spunea Ciucă într-o conferință comună cu Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, pe 26 mai.

În context, amintim că în ziua anterioară acestor declarații, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă, a spus de la același pupitru al Palatului Victoria că „Nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, despre noile solicitări ale sindicatelor, în timp ce anunța că Executivul va aproba ceea ce le-a oferit în urmă cu două zile și profesorii au refuzat: bani de cărți și prime, în loc de majorări ale salariilor. Tot cu o zi înainte de declarațiile celor trei președinți de coaliție de la acel moment, Președintele Iohannis dojenea sindicatele că “cer întotdeauna foarte mulți bani” și “n-au constatat că s-au adoptat legile Educației”. La un eveniment la care a participat Klaus Iohannis au fost aduși copii de la școlile din Brașov care i-au cântat “O lume minunată”, iar el le-a spus să “învețe bine că merită”. Asta se întâmpla în ziua în care la București 15.000 de oameni au participat la protestul profesorilor.

A treia minciună: „A găsit resursele și împreună cu conducerea Partidului Național Liberal și cu miniștrii din Guvern, am reușit să avem astăzi, că numai mâine nu-i poimâine, de la 1 iunie o să avem salariile cu 50% mai mari, pe medie, în învățământ față de luna mai a anului trecut, iar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată din 1989”, a mai spus Deca la prezentarea de la Suceava.

În realitate, „resursele” au fost găsite la finalul a trei mitinguri de protest în stradă, cu zeci de mii de participanți care au mărșăluit din fața Palatului Victoria până în fața Palatului Cotroceni, cu doar câteva zile înainte de începerea examenelor, în condițiile în care mediile elevilor nu erau încheiate, fiindcă greva continua, iar cadrele didactice erau zilnic mințite de oficiali, după cum remarca scriitorul și profesorul Radu Vancu. Reamintim că guvernanții au pus o parte dintre solicitările profesorilor într-un acord politic, într-un memorandum, în preambulul unui proiect de ordonanță de urgență și au avut mai multe încercări de a duce de nas protestatarii, mințind public și în mod insistent că nu ar putea să emită un act normativ cu prevederile respective.

Ba mai mult, la câteva runde de negocieri a fost trimis ca șef de echipă, de către premierul Ciucă, Marian Neacșu, singurul membru al guvernului condamnat penal definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la șase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Acesta a mințit în declarații făcute alături de ministra Ligia Deca, după o rundă de negocieri, spunând: „condiționalitățile impuse de PNRR nu permit nicio majorare de salarii”. În realitate nu exista o astfel de condiționalitate și Parlamentul și Guvernul majoraseră salarii pe bandă rulantă.

Premierul Nicolae Ciucă la începutul crizei din Educație, le-a spus reprezentanților elevilor și părinților pe care a încercat să-i învrăjbească față de profesori, după cum a declarat și liderul sindical Marius Nistor, că nu este înțeles de sindicatele din educație și că nici nu are cum să dea salarii mai mari angajaților din învățământ nu din cauza vreunui deficit bugetar sau a constrângerilor financiare, ci pentru un motiv mai degrabă etic. Nicolae Ciucă a spus că o majorare salarială în Educație a crea o inechitate pe care ar trebui apoi să o rezolve prin noua lege a salarizării.

Șirul de minciuni de la acea vreme poate fi revăzut aici:

Președintele Klaus Iohannis le-a spus, la Palatul Cotroceni, sindicaliștilor cu care s-a întâlnit în timpul protestului cu peste 20.000 de angajați din Educație mărșăluind prin București, că nu se pot face majorări de salarii de la 1 iunie. Ordonanța adoptată până la urmă a fost fix despre majorarea de la 1 iunie 2023 a tuturor salariilor din Educație, lucru care s-a și întâmplat.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a mințit public când a declarat pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în Educație, că „dacă noi venim cu alte decizii în momentul în care suntem foarte aproape să elaborăm noua lege a salarizării, nu facem altceva decât să producem o altă inechitate pe care trebuie s-o luăm de la capăt și pe care trebuie să o reglăm ulterior în noua lege“. Ordonanța emisă nu a dus la nicio inechitate și nu a fost nevoie de reluarea niciunei proceduri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că „Nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, și că Executivul pe care-l reprezenta va rămâne pe ceea ce propusese. De fapt, Cărbunaru a mințit public, de la momentul respectiv fiind făcute încă cel puțin alte trei oferte de către Guvern către corprul profesoral și al angajaților din Învățământ, în final acesta acordând majorările cerute.

Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, a mințit public atunci când a ieșit de la ședința cu sindicatele din Educație, care a avut loc la sediul FSLI, și a anunțat că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a mințit public spunând că „nu tratăm Educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Dacă am majora salariile în Educație, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR“. Ca dovadă, ordonanța adoptată, cu aplicare din 1 iunie, nu a mai pus în pericol nici PNRR și nici altă reformă.


8 comments
  1. Seamănă perfect cu o scenă din satira educațională Alandalia:

    “Onorată adunare
    De la mic la foarte mare,
    Tuturor vă dau de veste
    Că un nume de poveste
    A venit la noi în școală
    În vizită oficială!
    Să-l aplaudăm de-ndată,
    În formă organizată,
    Cu bătăi dese din palme
    Și priviri extrem de calme,
    Din a sa bunăvoință,
    Și multă mărinimie,
    Din efort și străduință,
    Ne-a făcut academie!
    Noi, în semn de bun venit
    Pe termen nedefinit,
    Vom ședea cu capu-n jos
    Și vom mulțumi frumos!”

  2. Deca și unii lideri sindicali din școli, care ne presau să acceptam propunerile mincinoase ale guvernului. Lucrau împreună pentru marea ciolaciadă și pentru propriile interese. Fostul meu lider sindical, sabotor al grevei, e astăzi candidat la CL. Un alt astfel de lider sindical urmează să fie uns director. Niște lichele împuțite.

  3. Toți au făcut asta mai ales PNL PD.Sa nu uitam ca Băsescu a strâns cureaua pe spinarea și buzunarul nostru.Oamenii nu uită. Și acum,ca să rezolve problema,avantajează prin salarii și nu numai nou-veniții în învățământ:necalificați sunt primiți cu bratele deschise și li se oferă ce posturi vor ei în timp ce un profesor calificat trebuie sa dea examen,sa alerge după hârtii și hârtiuțe, sa învețe de ii vine rău și post tot nu are.Vor sa își bage oamenii lor și sa scoată pe cei care s-au împotrivit regimului.Din afara pare o mișcare bună,un nou suflu ,o noua eră,modernizare,noi oameni si prin urmare reforma.De fapt este o mare mârșăvie pentru ca vor sa mafiotizeze învățământul de tot.Nu vei mai avea loc de rude și rubedenii și de data asta de rubedenii pe care nu le ajuta intelectul.Va fi mai rău ca în USA ca nivel de învățământ.
    Sa vedeti în câțiva ani ce jalnic va fi învățământul când vor pleca generațiile astea care au apucat de pe vremea lui Ceașcă:va fi doar cântecele și desenașe și intelect zero barat.

  4. 50%, asta înseamnă ca pentru poziția maxima din preuniversitar, 25 ani vechime, gradație 0, ar fi 6817 + 3408 = 10225 (fata de maxim prevazut de legea 153/2017) ?
    Grila aprobata spune așa: 8215.

    Nu prea iese creșterea de 50%, când ne raportam la o valoare stabilita printr-o lege anterioară…

    Așa ca, mai încet cu acel niciodată.

  5. lucru pentru care angajații greviști au plătit circa un sfert de salariu, pe lunile mai și iunie.

    A fost vorba de fapt de ¾ din salariu, sumă suficienta pt a plati majorările din banii lor vreo 4 luni.

    In rest, nicio noutate!
    Mitomani, politruci, o gașcă de ,,interlopi” care își spun politicieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii și copiii de la toate școlile și grădinițele din comuna Afumați, județul Ilfov, trimiși în online printr-o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență, după ce Ministerul Educației anunțase în localitate scenariul verde pentru săptămâna 20-24 septembrie

Trei școli și două grădinițe din comuna Afumați se închid pentru prezența fizică a elevilor, potrivit unei decizii luate duminică de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov. Este vorba…
Vezi articolul

Cadourile lui Iohannis, pe final de mandat: îi decorează cu ordinul „Steaua României” pe fostul ministru Sorin Cîmpeanu, demisionat în urma unui scandal de plagiat, și cu „Serviciul Credincios” pe Mihnea Costoiu, condamnat cu suspendare în dosarul Baza Cutezătorii, dar scăpat ulterior prin prescripție

Președintele Klaus Iohannis i-a decorat pe foștii miniștri de la educație Sorin Cîmpeanu și Mihnea Costoiu, pe fostul președinte ARACIS Mădălin Bunoiu, pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, alături de…
Vezi articolul