VIDEO Ligia Deca: Cea mai eficientă investiție pe care o putem face în educație este în profesori. Proiectul PROF este foarte important în regândirea carierei didactice și sprijinirea profesorilor din toată țara / Presupune formarea a 28.000 de cadre didactice în următorii doi ani

1.997 de vizualizări
Foto: Ligia Deca/Arhivă personală
Cea mai eficientă investiție pe care o putem face în educație este în profesori, a declarat consilierul prezidențial Ligia Deca, la conferința de lansare a proiectului PROF. „Este un proiect foarte important pentru tot ce înseamnă regândirea carierei didactice și sprijinirea profesorilor din toată țara”, a mai spus reprezentantul Președinției, care a menționat că acest proiect este creat în urma dezbaterilor din proiectul România Educată.

„Atunci când vorbim despre cel mai mare sistem public din România este prioritară investiția în oameni, nu atât motivațional, cât și din punct de vedere al studiilor care ne spun că, de fapt, acolo facem diferența. Cea mai eficientă investiție pe care o putem face în educație este în profesori.

Sistemul de educație a fost provocat de ultimul an și un pic, avem o serie întreagă de progrese rapide, inclusiv în domeniul digital, însă rămâne această nevoie identificată și în contextul grupului de lucru privind cariera didactică din “România Educată” și anume nevoia de sprijin continuu, nevoia de mentori și de suport astfel încât profesorii să scoată la iveală tot ce au mai bun.

Mă bucur că acest proiect vine și propune atât un impact semnificativ legat de numărul de dascăli formați, cât și un sistem instituțional suport care să rămână și cumva să recredibilizeze instituția mentoratului în educația din România.

Dacă ne referim la exemplele de bună practică, care nu țin neapărat de sistemul de public, dacă ne uităm la proiecte de tipul Merito sau Teach for Romania, cei care fac parte din aceste proiecte spun că ceea ce a contat pentru ei este tocmai acest mentorat, acest sprijin pe care proiectele respective au putut să le aducă în plus față de ceea ce sistemul public reușește să ofere.

Am vorbit deseori despre cum reușim să atragem cei mai talentați oameni care își doresc să fie profesori și cum să reușim să le dăm acele competențe necesare pentru ca ei să fie cei mai buni profesori la clasă. Mentoratul este o piesă de puzzle esențială în acest proces și cred că ceea ce urmează să se întâmple, accelerat din câte îmi dau seama, în următorii doi ani, adică amploarea activităților pe care le-am văzut, cred eu că va însemna niște eforturi susținute și foarte curajoase ale echipei și ale tuturor partenerilor implicați.

Mă bucur că vedem pus accentul pe crearea unor comunități de practică, care reunesc preuniversitarul cu universitarul. Proiectul PROF reprezintă, în opinia mea, un sprijin concret și substanțial pentru îndeplinirea obiectivelor pentru România Educată așa cum sunt ele exprimate în forma din dezbaterea publică”, a declarat Ligia Deca.

Proiectul PROF este un proiect cu o finanțare de 28 de milioane de euro (135.733.852,02 lei din care asistență financiară nerambursabilă 120.150.531,521 lei), din fonduri europene prin POCU.

Grupul țintă al proiectului este de 28.211 persoane.

Pe 16 aprilie, secretarul de stat Maria Manea spunea într-un interviu pentru Edupedu.ro că acest proiect va aduce modificări fundamentale în modul în care se face formarea inițială și formarea continuă a cadrelor didactice.

Foto: Ligia Deca/Arhivă personală


5 comments
  1. De 30 de ani toti muriti de grija educatiei si spuneti ca o sa faceti, ca o sa sprijiniti, ca o sa investiti…. etc. S-au dovedit a fi doar vorbe si atat. Cat despre “să atragem cei mai talentați oameni”, vrabia malai viseaza, pai de unde sa atrageti cei mai talentati oameni daca reduceti bugetul educatiei si scoala asa cum arata ea in zilele noastre este un dezastru? Pai numai eu cunosc cel putin cativa profesori foarte buni care si-au bagat picioarele si au plecat definitiv din invatamant, visul multor profesori tineri cu care am vorbit este sa dea def-ul si sa plece intr-un alt domeniu. In multe regiuni din tara nici macar nu merita sa faci efortul de a merge la examenul de titularizare, fiindca nu exista posturi titularizabile, iar pentru asta tinem sa va “multumim” voua politicienilor din ultimii 30 de ani, fiindca atat de mult v-ati batut joc de populatia tarii asteia incat prefera lumea sa mearga sa munceasca in strainatate in conditii grele decat sa munceasca la ei acasa, preferand sa faca copii in strainatate sau sa nu mai faca deloc; de aici si numarul din ce in ce mai mic de elevi din tara.
    Multe catedre au fost luate de profesori care s-au reconvertit profesional timp de 2 ani fara sa mai sustina examen de titularizare pentru noua materie sau macar sa vada cum arata la fata un metodist de la acea materie. De ce ai face 4-5 ani de facultate si ai sustine un examen de titularizare iar apoi de definitivat pentru posturi din ce in ce mai putine si mai departe de casa, iar un coleg care s-a titularizat pe o materie (de multe ori mai usoara) mai face 1 an si jumatate sau 2 de reconversie si poate cere linistit un post intreg fara sa mai dea examen? Cred ca oamenii talentati prefera sa se angajeze la scolile private sau sa se angajeze in orice alt domeniu.
    Apropo: oare cand o sa isi faca statul asta Datoria si Obligatia Legala de angajator, ca sa nu mai lipseasca in fiecare an manuale de pe bancile scolii si alte materiale necesare pentru desfasurarea orelor conform “standardelor” pe care tot statul (ministeul) le cere? Poate macar acum afaceti un bine si mai scutiti profesorii de povara lipsurilor elementare din scoli si pe parinti de alergaturi prin librarii si bani cheltuiti pe manuale si alte materiale, cand in mod normal asta este OBLIGATIA guvernului sau ministerului.

  2. Apa de ploaie. Dati-ne laptopurile promise, dati-ne dispozitive, decontati-ne utilitatile, asa cum face orice companie normala. Ne chemati si la scoala, predam si online de acasa, nici naveta, nici dispozitive, nici nimic. Facem ceva pe cursurile voastre jegoase prin care justificati cativa frecatori de menta agarici adicatelea formatori.

    1. Foarte adevarat.. Daca s-ar face o statistica a autorilor de platforme educationale, s-ar vedea ca multi dintre ei nici nu au avut de-a face cu scoala, in calitate de profesori.

  3. Feli itari pentru initiativa unui astfel de proiect destinat formarii profesorilor. Sper ca va fi suficient de elaborat incat sa isi atinga tinta.
    Daca se va intampla asa ceva, restul va veni de la sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Formarea profesorilor. Mihaela Popa: Trebuie să vedem ce avem nevoie, nu mergem cu valul / Adrian Opre: Să ajutăm și în etapa de evaluare, să arătăm punctele forte, mai puțin forte. Apoi, optează pentru program, dar atenție la furnizori, calitatea lor

În formarea profesorilor, „trebuie să vedem ce avem nevoie, nu mergem cu valul”, a declarat profesoara Mihaela Popa, fost secretar de stat la PrimaNews, pe 9 august. „Adesea e urmărit…
Vezi articolul

Subiecte și bareme Olimpiada de Limba română pentru minorități și elevii români din diaspora – etapa județeană 2024 / Pagină de jurnal despre dorința de a descoperi un mister, cerință la clasa a IX-a

Subiectele și baremele de corectare pentru Olimpiada de Limba și literatura română (OLLR) dedicată elevilor aparținând minorităților și elevilor români din diaspora au fost publicate pe subiecte.edu.ro. Proba a avut loc…
Vezi articolul

USAMV București a stabilit că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat în teza de doctorat, susține ministrul care citează un raport de verificare primit de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, în urma solicitării publice făcute în urmă cu un an. De ce nu l-a publicat? „Nu cred că era momentul să mă laud cu un conținut laudativ”

Întrebat de Edupedu.ro care au fost concluziile comisiei Universității de Științe Agronomice înființată în urmă cu un an pentru a-i analiza teza de doctorat, Sorin Cîmpeanu a spus: “Rezultatul a…
Vezi articolul