VIDEO Klaus Iohannis: Legile și normele de aplicare pentru implementarea proiectului România educată trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate

2.674 de vizualizări
Foto: captură – presidency.ro
Mesaj în apărarea proiectului România educată, dat de președintele Klaus Iohannis duminică, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, ediția a X-a, din localitatea Criț, județul Brașov. Șeful Statului a subliniat faptul că este „proiectul meu de suflet” și a făcut trimitere la proiectele de lege lansate în dezbatere publică pe 14 iulie. Iohannis a precizat că atât acestea cât și normele de aplicare „trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate”.

Este primul mesaj al președintelui Iohannis la adresa Guvernului și a Ministerului Educației, pe proiectele de legi ale Educației, de la lansarea în dezbatere publică a acestora, din data de 14 iulie.

Iohannis subliniază că „toată această perioadă de dezbatere publică este esențială pentru ca, la finalul ei, să nu avem doar un pachet legislativ închegat, ci și un proiect care se bucură de o susținere publică largă”.

Redăm declarația lui Klaus Iohannis:

„Este lăudabil că Festivalul acordă o importanță deosebită educației, protecției mediului și sustenabilității. În ultima perioadă resimțim din ce în ce mai mult efectele schimbărilor climatice și este foarte important ca fiecare dintre noi să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă acestea.

Avem responsabilitatea de a ne proteja planeta și resursele și de aceea trebuie să dezvoltăm comunități sustenabile și reziliente, cu respect față de mediul înconjurător.

În acest context, educația rămâne cheia unui viitor mai „verde”, a unei societăți durabile, cu asumare identitară. Mă bucur că Guvernul întreprinde în această perioadă pași concreți pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată.

Legile și normele de aplicare pentru implementarea acestui proiect trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate.

Așa cum am spus în repetate rânduri, doar împreună putem construi România Educată de mâine. Așadar, toată această perioadă de dezbatere publică este esențială pentru ca, la finalul ei, să nu avem doar un pachet legislativ închegat, ci și un proiect care se bucură de o susținere publică largă.

Lumea s-a schimbat deja și continuă să se schimbe accelerat. În era tehnologiei, a obiectivelor „verzi”, a vitezei și accesului la informații, cultura și tradițiile ne oferă noi provocări în accesarea și cunoașterea acestora.

De asemenea, modul în care ne reconectăm la valorile identitare face parte integrantă din dezvoltarea noastră ca națiune”.

Reamintim că mesajul are loc în contextul în care ministrul Educației a declarat înainte de publicarea proiectelor că în acestea „veți vedea traducerea juridică a concluziilor proiectului România educată”.

Specialiștii, instituțiile sau organizațiile care au criticat proiectele de legi, au făcut apel la proiectul România educată, spunând că nu sunt respectate valorile proiectului prezidențial. Reamintim că cele mai criticate măsuri au fost desființarea CNADTCU, introducerea mai multor metode prin care se urmărește amnistierea plagiatorilor, în condițiile în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat că a plagiat în teza sa de doctorat, stabilirea unui număr neprecizat dar „nu nelimitat” de mandate ale rectorilor universităților.


8 comments
  1. Haos, haos, haos!!! Definiția pentru educație azi și dintotdeauna…Din legea pe care o propune dl Cimpeanu nu inteeg nimic concret….ce examen se da înainte de stagiatura?? Care este nota pentru a ajunge profesor stagiar…mai e titularizarea sau nu…sau e aceeași Marie cu alta pălărie…vrem sa auzim de dvs propozii cu subiect și predicat, concrete…nu bazaconii!!! To be or not to be….!!🙄🙄🙄

  2. In ce hal a ajuns educația, dacă un profesoras ratat și un rector cu bube-n cap au ajuns să-i decidă viitorul.

  3. Tu nu ai proiecte de suflet,pentru că nu ai suflet,empatie,respect,stima fata de poporul român .Până acum ai dat dovadă doar de lene,egoism,individualism și că ești marioneta perfecta a securiștilor din spatele tau .

  4. Am asa o lehamite de tot ce întâmplă, de tot baletul asta câmpenesc din educație, menit sa spele plagiatori, sa dea liber la și mai multe doctorate fără valoare, sa înscăuneze pe viață dinastiile universitare…
    In preuniversitar se vrea instituirea că normalitate a discriminării, a accesului la educație de calitate doar pentru copii oamenilor cu bani. Restul sa dea Evaluare Națională, nu, onorate minister?
    Actualele propuneri de legi ale educației pot fi descrise prin: discriminatorii și favorizante pentru impostura academică!

  5. E clar rupt de realitate.
    Sau se preface.
    Nici legile propuse nu beneficiază de ,,o largă susținere ” ce să mai vorbim de norme de aplicare iluzorii care nu sunt nici măcar la nivel de idei.

    Bucăți mari din cele 2 legi sunt puternic contestate de oameni din educație cu experiență in domeniu dar si de populație.

    P. S. Dacă a uitat cumva președinția nu este for legislativ, încălcarea puterilor în stat fiind un nou motiv de suspendare.
    Măcar din declarații.

    Sau fiind in mediul nonformal crede că sunt pe ,, persoana fizica ” ca la Viktor Orban?????

  6. Credeam că a murit statuia de la Cotroceni, dar se pare că nu. Înafară de a citi de pe o foaie sau de pe un prompter ce îi scriu alții și de a apăra plagiatorii, nu a făcut nimic altceva. Mi-e scârbă că m-am născut în România și că sunt româncă. Mare dreptate, a avut soprana Angela Gheorghiu, că s a spus că România nu a oferit, nu oferă și nu va oferi nimic pentru copii. Tot respectul pentru că nu se mai consideră româncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cursurile Universității Politehnica

DOCUMENT Examenele de licență și disertație 2022 vor fi înregistrate integral și pot fi susținute online numai în stare de alertă, necesitate sau urgență. Vezi proiectul metodologiei cu regulile de organizare a examenelor susținute de studenți la finalul facultății și al masterului

Examenele de licență și disertație 2022 se pot desfășura și online, pe perioada instituirii stării de alertă, necesitate sau de urgenţă, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar,…
Vezi articolul