Planul național de redresare și reziliență (PNRR) este un plan ambițios iar „adevărata provocare de acum începe”, odată cu punerea lui în aplicare, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă. El a vorbit despre sectoarele acoperite de PNRR, iar despre educație a reiterat măsurile prevăzute cum ar fi investițiile în modernizarea școlilor, construirea de școli verzi și reforma sistemului de educație timpurie.
„România post pandemică este țara cu școli sigure și dotate modern cu laboratoare funcționale, vom investi în rețele de școli verzi, eficiente energetic, precum și în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie și în învățământul dual”, a declarat Klaus Iohannis referitor la sectorul educației din PNRR.
„Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru etapa cea mai importantă și anume punerea lui în aplicare și finalizarea reformelor propuse. Împreună, accesând toate aceste fonduri europene puse la dispoziția țării noastre, putem construi proiectul unei generații care să însemne schimbarea profundă a României. De reușita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul societății noastre”, a subliniat Iohannis.
Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pe 26 mai că 3,6 miliarde de euro din fondurile pe care România vrea să le acceseze prin Planul Național de Redresare și Reziliență „vor rămâne sub tutela România Educată”. Față de anunțul făcut în urmă cu două luni de președintele Klaus Iohannis, suma declarată de Sorin Cîmpeanu vine cu o scădere a fondurilor dedicate proiectului prezidențial pe educație de 400 de milioane de euro.
Înainte de această declarație, bugetul negociat era de 3,7 miliarde de euro pentru Educație, deci între timp el a mai scăzut cu 100 de milioane de euro. „Bugetul România Educată pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce include 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, cel mai mare program de reducere a abandonului școlar (530 milioane euro), renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro), campusuri și reforma învățământului dual (402 milioane euro)”, se arată într-o poziție comună din 5 mai a miniștrilor Educației, Sorin Cîmpeanu, și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 17 martie 2021 că “Programul România Educată va fi finanțat cu 4 miliarde de euro. Vom avea astfel școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare. Dar vom investi și într-o rețea de școli verzi, eficiente energetic și adaptate schimbărilor climatice”. Detalii aici