VIDEO Iohannis: Cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite. Trebuie să avem grijă de profesori, să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie / La Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării

2.539 de vizualizări
Foto: captură – Administrația Prezidențială a României / Facebook.com
Cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite, dacă vrem un sistem foarte performant, trebuie să plătim profesorii, a spus miercuri președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de ziariști despre greva generală anunțată de sindicatele din educație, scrie G4Media.ro.

”Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite în condițiile în care avem o inflație destul de mare. Dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus acest lucru în ultimii ani, când lucram la proiectul România Educată. Dacă dorim un învățământ de foarte bună calitate, trebuie să avem toate condițiile, nu doar săli moderne, trebuie să avem grijă de profesori să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie”, a spus Iohannis într-o declarație de presă în Islanda, unde se află la un summit al Consiliului Europei.

”Profesorii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate”, a mai spus șeful statului.

Declarația integrală a președintelui:

„Reporter: Profesorii au declanșat astăzi greva de avertisment și spun că de săptămâna viitoare ar putea intra într-o grevă generală, care ar afecta și examenele naționale. Ei sunt nemulțumiți în principal de salariile mici. Ce soluții vedeți dvs. pentru a nu se ajunge în această situație?

Klaus Iohannis: Da, am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie să vedem un pic lucrurile, cum se așază ele. Prima chestiune, solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite, în condițiile în care am avut și avem încă o inflație destul de mare. Este clar că aici vorbim de o reașezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România Educată. Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate. Trebuie să avem grijă și de cei care formează tină tânăra generație.

Adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă este evident salarizarea. Deci dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate.

Această chestiune, cel puțin așa mi s-a părut în spațiul public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe legile educației. În legile educației, chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ, să fie unele care sigur satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur, este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut. Eu discut despre nevoile sistemului educațional din România și aici trebuie să avem grijă dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăl, trebuie să-i și plătim”.

Declarațiile vin după eșecul negocierilor dintre sindicatele din învățământ și premierul Ciucă. ”De luni va fi grevă generală”, a anunțat liderul sindical Simion Hăncescu.

Articol în curs de actualizare.


6 comments
  1. Acum și-a adus aminte de învățământ. A dormit 9 ani, păcat că a fost un profesor suplinitor in fruntea tarii. Ne dam seama că a fost un oportunist, nu rămâne o realizare de pe urma lui. Au fost 10 ani irositi din istoria României.

  2. Situația în școli este dificilă, cu elevi stresați, nervoși și, uneori, chiar periculoși. Se observă o scădere a interesului pentru studiu în favoarea rețelelor sociale și platformelor online. Mulți dintre cei care rămân în învățământ o fac din pasiune pentru meserie, dar numărul acestora va scădea în curând. O mare parte dintre cadrele didactice aflate în activitate se vor pensiona, iar alții vor pleca dacă au ocazia. Ne este incertă perspectiva educației. Această discrepanță între resursele alocate și nevoile reale ale sistemului de învățământ este demoralizantă. Educația ar trebui să fie o prioritate și să beneficieze de investiții adecvate pentru a asigura un mediu sigur și stimulant pentru elevi și profesori.

    Este necesară o implicare mai activă a sindicatelor în apărarea drepturilor și intereselor cadrelor didactice, inclusiv în privința salarizării. Guvernanții trebuie să recunoască importanța esențială a educației și să aloce resursele necesare pentru a asigura condiții optime în școli.

    În ceea ce privește președintele Iohannis, este important să își manifeste susținerea pentru educație și să militeze pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a salarizării în învățământ. Dacă dorința este de a avea un sistem educațional de calitate, atunci nu ar trebui să se neglijeze aceste aspecte cruciale.

    Este nevoie de o abordare sistemică și de eforturi concertate pentru a remedia problemele din sistemul de învățământ. Prioritizarea educației, creșterea salariilor și investițiile în infrastructură și resursele școlare pot contribui la crearea unui mediu propice în care elevii pot învăța și dezvolta abilități, iar profesorii pot exercita în mod eficient profesia lor.

    Este esențial să nu subestimăm impactul negativ al problemelor din învățământ asupra societății în ansamblu. Investițiile în educație sunt investiții în viitorul unei țări și ar trebui tratate ca atare, cu responsabilitate și angajament.

  3. Comentez rautacios titlul. Nu aruncati cu pietre.
    Eu cand imi fac treaba trag apa dupa, ma spal pe maini si ma sterg/usuc.
    Dupa ce a “invadat lumea, covirusul” ne bucuram la toaleta de apa (cateodata si calda), sapun, prosoape de hartie, si acum cateva luni aveam si dezinfectant. Anterior covid, cand vizitam toaleta la scoala aveam in geanta toate cele enumerate mai sus.
    Absenta lor din incinta toaletei de la scoala nu ma oprea sa-mi fac “treaba” !
    Alta este povestea cu “meseria” ! Acum ne ducem stresati la scoala, intre elevi nervosi, agresivi, chiar periculosi cateodata. Ne chinuim sa ne tinem lectiile in clase unde elevii nu mai vor decat fb, tik-tok, youtube si altele asemenea. Cei care inca mai lucram in scoli am ramas din pasiune pentru meserie, dar in curand se vor goli cancelariile. Rand pe rand se vor pensiona cca 50% dintre cadrelor didactice aflate acum in activitate, din cealalta jumatate o parte vor pleca (cei care au cum) . Nu știu zau unde vom ajunge cu educația?
    De ani de zile se discuta despre salarizarea mizerabila din invatamant. Sindicatele au stat ascunse cand salariile au fost “blocate” , dupa 25 de ani vechime nu mai creste salarizarea in invatamant !
    Inainte existau transe de salarizare la 30, 35 de ani vechime. N-au reactionat cand nu s-au aplicat legile, etc…
    In 1990 cand toata lumea a trecut de la 6 zile lucratoare la 5 (48 de ore de munca la 40), noi am ramas pe loc in invatamant tot cu 18 ore norma de predare ! Si la concediu am pierdut cateva zile in acelasi mod.
    Pe astea le-au uitat cei de la sindicate….
    Oare Iohannis va dori sa revina la catedra? Pai atunci e cazul sa insiste sa se mareasca salariile. Cu banii cheltuiti pe o singura plimbare prezidentiala se puteau plati salariile scolilor unui intreg judet intr-o luna. Nu va reusi cu salariile pe un an (de profesor) sa se plimbe o saptamana in strainezia. (decat daca face autostopul si doarme in cort)

  4. Legea trebuie finalizată până se întoarce halatul pe capotă… pe … la catedra de fizică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like