VIDEO Învățătoarea Tița Angheluță: Nu sunt în sindicat, dar îi susțin pe colegii mei în greva generală. Și nu e vorba doar despre salariu, este acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră

Foto: Merito

Mesaj de susținere pentru profesori și angajații din Educație de la învățătoarea Tița Angheluță. Aceasta a declarat într-o emisiune la Radio România Actualități că nu este vorba doar despre revendicări salariale pentru care ea și colegii săi fac grevă generală zilele acestea, ci e despre „acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră”.

Tița Angheluță este profesor pentru învățământ primar la Școala Ferdinand din Sectorul 2, București și recent a fost desemnată profesor Merito. Este absolventă a primei promoții de masteranzi cu masterat didactic a Universității din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

„Nu sunt membră de sindicat și am ieșit din sindicat acum 18 ani, când a mai fost o grevă (…) dar acum îi susțin pe colegii mei. Și nu e vorba doar despre salariu, este acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră, de care spuneam mai devreme. Pentru că nu avem nevoie doar de un procent mare de a ne crește salariile, avem nevoie de mult material didactic, avem nevoie de personal calificat. Noi lucrăm cu copiii cu CES și nu știm să lucrăm cu ei, pentru că nu avem consilieri, nu avem un psiholog al nostru. Avem nevoie să învățăm cum să gestionăm toate acestea și toate astea nu sunt în sistem. Nu mai spun că avem nevoie de mingi, de corzi, de coli, de tot ce înseamnă…

Și asta s-a văzut când lucrăm cu Dragonii (n.red clasa pe care a preluat-o în urmă cu 4 ani, când copiii erau clasa a II-a și acum sunt a V-a, au fost supra-numiți „clasa Dragonilor”, învățătoarea povestind mai jos cum au ajuns la acest nume și ce a însemnat pentru copii acest lucru). Tot ce am adus să-i „îmblânzesc”, foarte puțin era de la școală, totul venea de la noi.

Dacă ați putea, ce ați schimba în sistemul de învățământ?

Aș finanța, aș finanța, să fie… Știți, este bullying, dar de ce este bullying? Pentru că ținem într-un spațiu închis atâția adolescenți, nu au o minge, nu au o carte, nu au o coală să deseneze. De ce nu sunt astea de la sine în școală? Eu le-am dus mingi de acasă, le duc jocuri de acasă copiilor să umplem în timpul acela, pentru că ei, dacă nu le dau eu activitate, ei tot își vor umple timpul acela. Și de asta e asta, cred.

Problema salarizării slabe și a lipsei de investiții este o mare problemă și pe termen lung?

Și pe termen lung, pentru că nu e problema de astăzi, e o problema adunată în timp. Faptul că nu ai cărți, nu ai un fond de carte actualizat, nu cărți vechi, nu! Copiii nu le vor și ne supărăm că nu le vor. Păi cine vrea o carte veche, fără imagini și cu scris mic, mai ales la nivelul lor de literație, că au nevoie de alt tip de carte. Și atunci astea lipsesc, și nu e musai să le cer eu pe un referat, ci să fie în școală, să mă aștept, cum acum avem hârtie igienică și săpun la toalete, așa să fie tot materialul didactic. Fără material didactic copiii nu sunt creativi, eu nu sunt creativă. Ce să fac doar așa?

Care sunt cele mai mari provocări cu care au de-a face zi de zi colegii dumneavoastră?

Faptul că nu avem resursele acestea didactice o dată și că nu avem personal și auxiliar, dar și personal pentru a fi mai mulți. Cum noi avem mulți copii cu CES, avem mulți copii așa în abandon, nu poți singur și să-i faci consiliere să vină la școală și să fii și în clasă, cu copii. Avem nevoie de mai mulți oameni deschiși, să lucrăm împreună”.

Tița Angheluță a povestit despre metodele folosite pentru a-i convinge pe copii să nu mai întârzie dimineața la prima oră sau cum a reușit să-i facă pe cei care poate veneau flămânzi la școală, dar se sfiau să ia un biscuite de la doamna învățătoare, să accepte totuși o gustare. Urmăriți interviul, în video de mai jos:

Exit mobile version