VIDEO Învățătoarea Tița Angheluță: Nu sunt în sindicat, dar îi susțin pe colegii mei în greva generală. Și nu e vorba doar despre salariu, este acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră

11.551 de vizualizări
Foto: Merito
Mesaj de susținere pentru profesori și angajații din Educație de la învățătoarea Tița Angheluță. Aceasta a declarat într-o emisiune la Radio România Actualități că nu este vorba doar despre revendicări salariale pentru care ea și colegii săi fac grevă generală zilele acestea, ci e despre „acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră”.

Tița Angheluță este profesor pentru învățământ primar la Școala Ferdinand din Sectorul 2, București și recent a fost desemnată profesor Merito. Este absolventă a primei promoții de masteranzi cu masterat didactic a Universității din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

„Nu sunt membră de sindicat și am ieșit din sindicat acum 18 ani, când a mai fost o grevă (…) dar acum îi susțin pe colegii mei. Și nu e vorba doar despre salariu, este acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră, de care spuneam mai devreme. Pentru că nu avem nevoie doar de un procent mare de a ne crește salariile, avem nevoie de mult material didactic, avem nevoie de personal calificat. Noi lucrăm cu copiii cu CES și nu știm să lucrăm cu ei, pentru că nu avem consilieri, nu avem un psiholog al nostru. Avem nevoie să învățăm cum să gestionăm toate acestea și toate astea nu sunt în sistem. Nu mai spun că avem nevoie de mingi, de corzi, de coli, de tot ce înseamnă…

Și asta s-a văzut când lucrăm cu Dragonii (n.red clasa pe care a preluat-o în urmă cu 4 ani, când copiii erau clasa a II-a și acum sunt a V-a, au fost supra-numiți „clasa Dragonilor”, învățătoarea povestind mai jos cum au ajuns la acest nume și ce a însemnat pentru copii acest lucru). Tot ce am adus să-i „îmblânzesc”, foarte puțin era de la școală, totul venea de la noi.

Dacă ați putea, ce ați schimba în sistemul de învățământ?

Aș finanța, aș finanța, să fie… Știți, este bullying, dar de ce este bullying? Pentru că ținem într-un spațiu închis atâția adolescenți, nu au o minge, nu au o carte, nu au o coală să deseneze. De ce nu sunt astea de la sine în școală? Eu le-am dus mingi de acasă, le duc jocuri de acasă copiilor să umplem în timpul acela, pentru că ei, dacă nu le dau eu activitate, ei tot își vor umple timpul acela. Și de asta e asta, cred.

Problema salarizării slabe și a lipsei de investiții este o mare problemă și pe termen lung?

Și pe termen lung, pentru că nu e problema de astăzi, e o problema adunată în timp. Faptul că nu ai cărți, nu ai un fond de carte actualizat, nu cărți vechi, nu! Copiii nu le vor și ne supărăm că nu le vor. Păi cine vrea o carte veche, fără imagini și cu scris mic, mai ales la nivelul lor de literație, că au nevoie de alt tip de carte. Și atunci astea lipsesc, și nu e musai să le cer eu pe un referat, ci să fie în școală, să mă aștept, cum acum avem hârtie igienică și săpun la toalete, așa să fie tot materialul didactic. Fără material didactic copiii nu sunt creativi, eu nu sunt creativă. Ce să fac doar așa?

Care sunt cele mai mari provocări cu care au de-a face zi de zi colegii dumneavoastră?

Faptul că nu avem resursele acestea didactice o dată și că nu avem personal și auxiliar, dar și personal pentru a fi mai mulți. Cum noi avem mulți copii cu CES, avem mulți copii așa în abandon, nu poți singur și să-i faci consiliere să vină la școală și să fii și în clasă, cu copii. Avem nevoie de mai mulți oameni deschiși, să lucrăm împreună”.

Tița Angheluță a povestit despre metodele folosite pentru a-i convinge pe copii să nu mai întârzie dimineața la prima oră sau cum a reușit să-i facă pe cei care poate veneau flămânzi la școală, dar se sfiau să ia un biscuite de la doamna învățătoare, să accepte totuși o gustare. Urmăriți interviul, în video de mai jos:


30 comments
  1. Dragi profesori problema nu este numai de natura salarială,citiți noua lege a învățământului,este bătaie de joc la adresa poporului român.Un exemplu,procentul de 50%de admitere la liceu este discriminare,nenorociții de politicieni vor școli pentru copiii lor pe banii statului,ei care au distrus Romania.Dobitocii și incapabilii de la ministerul educatiei ,au introdus Istoria Holocaustului de studiat în cls.a XIa-aXIIa,iar istoria și geografia României nu se studiază deloc.Jos trădătorii și hoții care au furat și fura Romania.

  2. CE salarii merită un corp profesoral de LICEU, unde NICI UN CANDIDAT nu trece bacalaureatul??? Cine răspunde?? Elevul că a ajuns absolvent, cine știe cum? (că NU e permisă repetenție/corigență, dar NU SE MOTIVEAZĂ CAUZA, sau corpul dascălilor că LOAZA a terminat 12 clase, dă Doamne, am scăpat de „element”???)

    1. Liceele cu 0 promovabilitate la bac sunt cele tehnologice, unde elevii intră cu 2 la matematică. Nu poate niciun profesor, oricât s-ar strădui, să îi învețe matematică de liceu dacă ei nu știu încă ordinea operațiilor. Fie nu îi mai admitem la liceu sub 5, fie scoatem matematica din bac la liceele tehnologice. Prima variantă e cea corectă, evident.
      Nu sunteți profesor, bănuiesc. Dar puneți-vă în pielea unuia. Ce faci, lași toată clasa repetentă?
      Nu mai dați vina pe profesori pentru toate problemele. Profesorul nu poate reforma sistemul, ministerul o poate face. De când a început greva doamna Deca face pe mortu-n păpușoi, nu se vede, nu se aude, a și uitat lumea că există. Atât este de competentă, atât de mult ne bazăm pe ea.

  3. Ma simt datoare sa reflectez la retorica doamnei profesoare Jeannie. Doamna profesoara, este îngrijorător modul dumneavoastră de exprimare- nu cunoașteți pronumele de politețe, nu cunoașteți drepturile și libertățile universale, încurajați agresiunea fizica, va opuneți tehnologiei și recomandați folosirea abuzului și impunerea cu forța. Exact asta nu ne dorim pentru copii noștri. Nu știți sa va angrenați intr-o polemica, nu cunoașteți argumentația. Ce predați dumneavoastră generațiilor viitoare și pentru ce sunteți în greva astăzi? Pentru o bucata de pâine pe care nu o meritați? V-ati greșit profesia. Cu argumentele aduse de dumneavoastră aici în scris, soluția la problemele dumneavoastră nu este greva, ci demisia definitiva din sistem. Decât cu astfel de profesori, mai bine lipsa și se descurca fiecare cum poate. În rest – tot respectul pentru doamna invatatoare Tița și toți dascălii, în greva sau nu, care încearcă sa tina pasul cu vremurile și provocările lor.

    1. O judeci dintr-un comentariu pe internet. Poate e profesor, poate nu, poate a ajuns la capătul răbdării și răbufnește acum pentru că nu mai rezistă, poate că așa e tot timpul – important e să-ți dai seama că nu poți judeca un om după un comentariu, iar pe internet suntem toți ascunși în spatele unei perdele.

      Orice poate semna cu orice nume dorește și poate pretinde că e președintele Braziliei, nu ai cum verifica cu cine vorbești online. Așa că apreciază oamenii pe care-i cunoști personal, în special după fapte și mai puțin după vorbe, și lasă dojenile pentru internauți anonimi pentru alte momente. Și în special nu generalizați, păcatul nostru cel de toate zilele.

      1. Doamna, sunt profesor si asa este, am ajuns la capatul rabdarii. Chiar nu mai pot trai cu 2700 lei dupa aproape 20 de ani la catedra. Nu mai suport sa loveasca toata lumea din toate partile in noi ca-n ultimii infractori sau dusmani ai societatii. In orice ocazie ne cerem drepturile garantate prin lege suntem judecati. Toti. In aceeasi oala. Nu am dat macar o ora de pregatire in viata mea. Mi-am refuzat inclusiv nepoata. Pentru ca ajunsesem efectiv sa nu am cand imi spala rufele si sa trebuiasca sa discut cu sotul si copiii pe baza de programare, de zici ca erau in audienta. Pentru ca sunt profesor prost si puturos si m-am umplut de bani la meditatii. Petreceam 3 ore pe drumul dus-intors la scoala. Ma trezeam la 4:40 si coboram din mijlocul de transport la 16:30. Nu, nu am avut ore suplimentare. Asa erau ferestrele ca sa putem toti sa ne intoarcem acasa. Era un singur tren. De acolo, deja sfarsita, plecam la cumparaturi si fugeam spre casa sa-mi hranesc copiii si sotul. De cele mai multe ori gateam in pantofi si faceam 3 lucruri simultan. Vreau respectul muncii mele, vreau sa nu mai fim judecati, sa nu ni se mai umple usa de rahat ca ultimilor oameni. Dezamagiti precum doamna ce comenteaza sa caute rezolvarea in alte parti si vina in propriul copil si-n actiunile ei fata de el. Cum si-l creste, asa-l are. Cu sau fara meditatii va ramane tot prost, tot nesimtit daca ea nu va sti sa-i dea educatia potrivita de acasa.

        1. Am intrat în sistem din vocație, atrasă de profesorii mei excepționali și de dragul de a transmite și altora iubirea de cunoaștere și curiozitatea (pe care le am și acum, în ciuda lipsurilor). Am făcut (și fac) navetă, la SUTE de km (merg acasă la câteva săptămâni o dată) evident nedecontat, că doar scrie în lege că se decontează, nu și ce se întâmplă dacă nu vrea primarul și gata. M-am umplut de boli – de la HTA la artrită și acum port ochelari din cauza orelor online. Am evitat să merg acasă în pandemie, până nu au apărut vaccinurile, ca să nu-mi omor părinții (că ai mei elevi n-aveau niciun stres în a respecta regulile de igienă sau a purta măști, cu ai lor părinți la un loc.)

          Am făcut grevă în 2005 și în 2008 au venit niște deștepți să ne taie 25% din ce aveam ca mizerie de salariu. Pe părinți nu i-a deranjat câtuși de puțin că am stat atunci 3 săptămâni în grevă. Era toamnă, nu erau examene, din punctul lor de vedere puteam face grevă tot anul.

          Acum încep să se vaite. Semn bun. Înseamnă că de data asta le pasă.

          De ura lor… sincer, nu mă mai interesează. Am explicat cui a fost dornic să asculte despre ce este vorba în greva asta, cine a vrut să priceapă, bine, cine nu, sănătate! De data asta este despre noi și ai noștri!

          Dacă suntem uniți, vom câștiga!

    2. Te ingrijorezi pentru orice. Te supara adevarul? Drepturi si libertati universale? Tocmai acestea, prea multe si prea mediatizate le-au adus atitudinea tupeista si mizerupista. O generatie degenerata de prea multe drepturi. Cine esti tu sa hotarasti ca nu stiu eu sa argumentez, sa ma angrenez intr-o polemica? Tu esti normala la cap cand spui ca ma opun tehnologiei cand eu iti explic ca elevul nu are ce cauta cu telefon la scoala si ca daca este minor nu-i trebuie? Ti-am spus ca nu are voie sa foloseasca un laptop sau tableta acasa in scop educativ? Femeie, toate retelele de socializare cer la autentificare varsta majoratului. Ignorand acest lucru, nu faci decat sa fii complice esecului propriului copil. De prosti or fi pus aceasta conditie? Cat despre celelalte, da, sunt lenesi, putori adevarate, nascuti obositi, nascuti fragili si daca nu ii invatati valori precum: munca cinstita, adevarul si nu-i sprijiniti ca sa se descurce in viata, va asumati. Sprijinul parintesc nu inseamna doar sa-ti “trantesti” copilul la zeci de meditatii epuizante. Nu orice copil. Fa un efort, ca-i esti parinte si “vezi de el”. Preocupa-te de trairile lui, de idei, de pareri. Mergi la scoala, tine legatura cu cei ce-l educa, accepta-i greselile si nu i le acoperi. Invata-l atat rasplata, cat si pedeapsa. Se va lovi de ele in viata. In situatii de criza in viata nu va butona telefonul pt.solutii, ci va trebui sa stie sa actioneze pe loc si sa gaseasca urgent o rezolvare. Cand un copil normal nu are rezultate bune la scoala, nu meditatiile sunt solutia. Invatatura, atentia la ore si respectarea cu succes a sarcinilor de lucru la clasa sunt esentiale. Asta invata-l. Daca e nevoie stai ore intregi cu el si dezbateti pana intelege. Adolescentii nu au formate in creier notiunile de prudenta si perspectiva de viitor pana la 22-23 de ani. Rolul tau, ca parinte, este sa ii inculci valori si trairi corecte de care el nu-si poate da seama inca de unul singur. Cocolosindu-i, intrand in polemici cu oricine iti bate obrazul pentru ei, acuzand in stanga si-n dreapta ca sa le luati apararea, nu faceti decat sa daunati educatiei propriului copil. Un telefon in mana copilului si meditatii pe banda rulanta nu inseamna neaparat ca sunteti un parinte bun. Va rog sa invatati sa nu mai catalogati omul dupa impresii subiective. Nicio secunda nu puteti hotari valorea mea ca profesor cata vreme nu-mi sunteti nici inspector, nici metodist, nici psiholog, nici evaluator de vreun fel al muncii pe care o desfasor in domeniul educatiei. Eu, spre deosebire de dumneavoastra(pronume de politete), am tot dreptul sa ma pronunt asupra evolutiei si modificarilor din educatie, deoarece aici imi fac profesia de aproape 20 de ani. Am competentele necesare, dobandite prin studii, prin examene, incat sa-mi expun judecata in mod obiectiv si sa raman impartiala totodata. Stimata doamna, meditatiile au alt rol si alta motivatie. Nu faceti din meditatii o moda si un instrument de instigare la ura fata de profesor din partea societatii. In alta ordine de idei, nu cedati, colegi! Greva trebuie sa continue! Daca am fi fost doar nistea avizi de bani, acceptam pomana cu voucherele. Noi nu suntem nici asistati social, nici ghiocei de partid sau de sindicat sa acceptam negocieri de genul 25 la suta in numele nostru fara a fi consultati. Vrem aplicarea unei legi si rezolvarea listei de revendicari in proportie cat mai mare. Pentru viitorul educatiei, pentru viitorul copiilor nostri si pentru un trai decent.

      1. Corect! Felicitări, doamnă , sper să înțeleagă și vajnicii opozanți , comentatori la comandă și atoateștiutori !

  4. Dragii mei bucuresteni, sa mai dăm dovadă încă o data de caracterul de luptă cu nedreptatea, iesiti în strada împreună cu profesorii! Nu ieșiți pentru ei, ieșiți pentru voi.

  5. Nu cedati la nimic ce nu este in revendicari! Fiti cu capul pe umeri! Amintiti-va pt.ce ati semnat de greva!

  6. Da. De pe margine! Așa e simplu! Mă întristează că nu-I aud pe părințI! De parcă școala e doar pentru profesori. Dar, de data asta, nu vom ceda!!!

  7. Ce inseamna ca ii sustine? Face greva si dansa, nefiind membra de sindicat? E putin complicat, nu stiu cat este de legal sa faci greva ca neafiliat la sindicat. Trebuie parcursi niste pasi…
    Sustinerea morala este buna, dar membrii de sindicat preseaza si jignesc pe cei care nu intra in greva. Grupurile de Facebook ale profesorilor, precum ”Grupul profesorilor din Romania” sint pline de tentative de intimidare si invective la adresa celor care nu fac greva. La fel se intampla si pe grupurile de WhatsApp ale scolilor. Liderii de sindicat nu numai ca nu comunica ca aceste fapte sunt infractiuni condamnate prin lege chiar cu inchisoarea, dar le si incurajeaza de multe ori.

    1. Ce asa complicat? Faci o cerere si o declaratie pe propria raspundere. Deloc greu, daca sunteti neafiliati si vreti sa ne sprijiniti, mergeti la secretara scolii si gata. Sunteti grevist.

  8. Are dreptate. Nu e vorba de salariile noastre. In scoala nu este nici hartie igienica , am ajuns sa cersim hartie pentru xerox, hartie igienica si curatenie in clase. Directorii spun ca nu au fonduri. Am cumparat mingi de volei, mingi si palete de tenis, vopsea pentru banci si am confectionat banci din ce am gasit prin podul scolii ptr a sta copiii in pauze. Copiii cu CES sunt trasi dupa ceilalti deoarece nu poti lucra cu 32 de elevi intr-o clasa.

    1. Ba e FOARTE vorba de salariile noastre! Hai sa mai terminam odata cu minimalizarea asta, chiar va place sa aveti acelasi salariu ca acum 4 ani la cat au crescut preturile? Ne-au tinut pe salarii de mizerie 33 de ani incat am ajuns sa ni se para normale si sa ne fie rusine sa recunoastem ca ne dorim salarii decente! Mai lasati-le incolo de materiale didactice! Degeaba e scoala dotata daca profesorului ii “ghioraie matele”! Ca asa am facut si in 2005 si ne-a dat o “marire” de 11 % si 1 miliard de euro ptr “investitii” care stim bine cum s-a cheltuit: lucrari de mantuiala facute de firmele lor agreate…NU! STop, pana aici, dati salarii decente si ABIA APOI alte investitii! Chiar trebuie sa ne fie rusine sa cerem ce ni se cuvine?

  9. Din păcate, totul este adevărat. Sunt mari lipsuri în școli. Iar părinții, cei mai mulți, nu știu asta. Sau nu-i interesează. Ei își închipuie că profesorul /învățătorul poate sa facă totul. Dar, dintr-un procent corespunzător din PIB, toate acestea ar fi posibile. NU ESTE VORBA DOAR DESPRE SALARII. ESTE VORBA DESPRE TOT CE LIPSEȘTE ÎN UNITĂȚILE ȘCOLARE. ȘI, CREDEȚI-NE, DRAGI PĂRINȚI, LIPSESC FOARTE MULTE.

    1. Sau nu au bani. Parintii. La asta v-ati gandit macar un minut? Ca multi au venituri mai mici decat profesorii? Eventual salariul minim pe economie? Nu, normal ca nu v-ati gandit. De exemplu o scoala care nu are fonduri ar trebui sa cumpere manualele pe care si le permite. Nu carte (ca oricum nu e manual, e mult peste) de 120-130 ron la limba engleza si sa o dea la doi copii (da, s-a intamplat in clasa fiului meu; a X-a la un liceu tehnologic). Cum se presupune ca invata doi copii care cine stie la ce distanta locuiesc unul de altul dintr-o singura carte? (Si nu vreau sa mi se raspunda cu “face poze”, este format mai mare decat A4 si iti strici iremediabil vederea; iar daca maresti, nu mai vezi ce se cere.) Tot parintele trebuie sa cumpere “moftul” scolii. Daca poate. Daca nu….aia e, copilul ramane cu goluri. Oricum nu-i pasa nimanui. Copiii au la ei markere pentru tabla, bureti plus altele; iar hartia pentru xerox o duc prin rotatie parintii care pot (nu ca le-ar trebui prea multa, ca nu primesc mai nimic pe foi).

      1. cu scuzele de rigoare, dumneavoastră sunteți coafeza sau vânzătoare? Aveți o problema la nivelul gândirii superioare, una ce tine de intelect…

      2. Nu este adevarat ce spuneti, pe scara larga.
        Salariul mediu pe economie e 4500 in Romania, iar media salariilor profesorilor este mult sub aceasta suma, abia in prag de pensie ajungi la 4000 si ceva
        Iae faptul ca si unii parinti o duc prost nu inseamna ca profesorii nu trebuie sa isi ceara drepturile. Sa nu uitam cu cate pomeni s-a aruncat in ultimul an, de aceea am si ajuns cu gaura la buget…in timp ce profii au aceleasi salarii de prin 2019.

      3. Nu sunt manuale pentru că ministerul NU cumpără destule. În fiecare an se aduc manuale noi, însă DOAR în limita a 10-15% din numărul de elevi, se presupune că ceilalți au pentru că se recuperează din anii anteriori. NU se recuperează dacă nu ai avut destule nici anii anteriori. Ministerului nu-i pasă.

        Nu confiscă și nu ascunde nimeni manualele, pur și simplu sunt insuficiente. Ca să nu mai spun că avem manuale tipărite prima dată în 2004, sau chiar mai devreme. Sau că NU EXISTĂ – mă auziți? – NU EXISTĂ manuale pentru liceu adaptate noilor cerințe, pentru că NU EXISTĂ NOILE PROGRAME ȘCOLARE PENTRU LICEU! Avem programe pentru gimnaziu, avem conținuturi în clasele a 7-a și a 8-a care se repetă identic la primele clase de liceu, iar noile programe se lasă așteptate de cel puțin 3 ani! Copiii care sunt acum la liceu și urmează să treacă în clasa a 11-a au urmat programe noi pentru gimnaziu, bazate pe formarea de competențe, iar la liceu s-au întors la programele vechi, pentru că niciun ministru sau expert în educație nu a avut timp să bage de seamă că ar fi trebuit să facă și asta!

        Dar sigur, e tot vina școlii. Frumos v-au învățat cei din media – orice nu funcționează sau e la limita avariei e din cauza profesorilor! NU, doamnă, nu sunt toate problemele cauzate de noi! Ministerul (indiferent cine e temporar la conducere) are responsabilități clare pe care NU și le îndeplinește. Și da, finanțarea / bugetul educației e mereu pe sponci, cel mai mic buget din ultimii ani, 2.1% din PIB când ar fi trebuit să fie 6%, de unde să aibă ei bani pentru retipărirea de manuale sau altele asemenea? Bine că există vinovații de serviciu!

  10. Doamna profesoară în loc să plătească cotizație la sindicat, mai bine pe timpul grevei sindicaliștilor îi convine să ia salariul! Știe că dacă se rezolvă cerințele sindicaliștilor beneficiază și dânsa, fără să fi pierdut vreun sfanț! Poza arată clar, disprețul față de colegii de breaslă, măcar să nu o fi publicat! Cei care nu fac parte dintr-un sindicat se aseamănă cu austriacul Nehamer a cărui țară nu este în NATO dar vrea granițele să fie bine păzite de alții, dar nu pe banii austriecilor! Neavând resurse proprii cum are România (pardon am avut), după ce ni s-au luat, cedate fiind de conducătorii noștri politici, nu au măcar bunul simț să tacă reprezentanții austrieci. Dar cum să tacă, când pot să profite, încă, de pe urma poporul român! Păcat, doamna profesoară, de atitudinea dvs.!

  11. Nici eu nu sunt in sindicat și dacă nu se va termina grevă până în 5 iunie,voi adera și eu la grevă.Asta ar trebui sa facă și Carmen Iohannis dacă ar recunoaște ce haos este in sistem.

  12. vorbiți odată și de meditațiile obligatorii care s au generalizat. Tot o dam după colț și ascundem gunoiul sub preș.

    1. Ce meditatii obligatorii, femeie? M-ati terminat cu prostia asta. Puneti-i naibii sa invete, nu sa stea pe net si ai sa vezi cum nu mai dai bani nici la curent,nici la meditatii. Ce cawcat ai in capul ala? Eu ca profesor crezi ca ma duc la ora si unora le soptesc in ureche si altora nu le spun lectia? Sau ma duc cu intentia de a nu preda? Dumneata stii cate foruri trec peste noi,ne inspecteaza, ne verifica? Cum naiba as putea preda de atatia ani daca nu as face materia la ora pt a avea la pregatire? s ar afla urgent,ar iesi revolta revoltelor. Ce dracu nu ganditi? Ce pregatire face profesorul de la sat sau ala de orice altceva decat materii de examen? ati luat una in plisc si o tineti langa ca da bine sa ai motiv de revolta contra profwsorului.zi de zi de zi de zi ne racim gura de pomana cu cineva care nu este interesat de scoala nici cat de un cacat gasit in mijlocul strazii. tu nu esti ascultat acasa si nu gestionezi cu unul si noi avem si 37 de elevi la clasa. neinteresati, prost educati, tupeisti, lenesi si cu un car de drepturi. ti l meditez eu acuma gratis. ia fa cum iti spun: ia-i naibii twlefonul,nu e nici patron,nici director sa ii trebuiasca,poate sa si ia din banii munciti la 18 ani. apoi fa asa: aplica-i o mama de bataie buna(nu sora cu moartea) si pune i in vedere ca l trimiti in cele mai ponosite retro haine la scoala daca nu invata. Intereseaza te de temele si lectiile lui,de frici si probleme, mergi la sedinte, da i treaba acasa daca se plictiseste,ia i naibii un iepure, un hamster, ceva ce hraneste si gura altcuiva decat a lui cea degraba bautoare de redbull si mancatoare de chipsuri. urmeaza acesti pasi, arde i una peste bot sau la buzunar ori de cate ori scapa cuvintele pwla sau coawie si ai sa vezi cum vei face economie la curent si meditatii. Din cand in cand trimite l la bunica sa la crapat lemne si explica i ca daca nu va invata, crapatul de lemne ii va deveni mod de viata..si l linistesti urgent,om faci din el.

    2. Sunt profesor, dar am avut și eu copiii în școală. Nu este un fenomen de masă, nici pe departe. Nu mi s-a întâmplat ce spuneți dvs. Dar dacă mi s-ar fi întâmplat, nu mi-aș fi chinuit copilul cu meditații la un om incompetent. Aș fi luptat pentru el. Aș vrea să văd cum se aliază părinții și îl dau în gât pe cel care forțează meditațiile. E greu și perdant să lupți de unul singur, dar în grup e cu totul altceva. Noi, românii, suntem tare toleranți: șpagă la medic, la profesor, la permise auto, etc. Oare ne convine situația?

      1. Ce spaga la profesor visezi?
        Si in caz ca nu stii, meditatiile cu elevii de la clasa SUNT INTERZISE prin codul de etica. Daca stiti astfel de cazuri, faceti reclamatie !

        1. Pentru mine este comentariul? Nu eu susțin că meditațiile sunt obligatorii. Nici dvs nu puteți nega existența unor asemenea cazuri, care sunt un fel de șpagă, cum am spus. Vino la meditație și îți dau o notă mai mare. Sunt puține cazuri, dar sunt. Și nimeni aproape nu respectă legea care spune să nu dai meditații propriilor elevi. Sunt și eu profesor, știu ce spun. Nu îmi oi reclama colegii în niciun caz. Spun doar că dacă părinții sunt revoltați, o pot face ei, pot organiza și un flagrant. Eu nu pot. Nu am nicio problemă cu meditațiile, sunt utile. Dar legea e lege și ea spune să fie fiscalizate. Nu putem tocmai noi, profesorii, să afirmăm că e normal să încalci legea.

      2. Am 44 de ani si nu am dat in viata mea spaga la nimic. Nici macar nu am in sange asa ceva si nici nu as putea spune ca m-a lasat cineva deoparte ca nu am dat. Nici nu mi-a cerut nimeni . Pentru mine e ceva firesc s nu dau asa ceva, poate pentru ca nu am fost adult in comunism. Cred ca romanii, in speta parintii nostri, au ramas cu aceasta cultura a darii de spaga de pe vremea cand cu un pachet de Kent deschideau multe usi. La fel si cu meditatiile. Doar ca pe vremea noastra, faceai meditatii, insemna ca nu mai existau chiar solutii de invatare, erai mai greu de cap, nu prea prindeai nici daca invatai. Nu-si punea nimeni problema ca e vinovat profesorul. Tu erai sg.vinovat: fie ca nu ai invatat si nu ai fost atent la ora, fie ca erai mai greu de cap. Am avut in liceu cea mai naspa profesoara de fizica, a terorizat generatii intregi cu limbajul si comportamentul ei. Eu eram extreeeem de prost la fizica, nu intelegeam si pace. Dar nicio secunda nu pot spune ca nu explica bine. Era f bun profesor ca didactica, doar ca eram eu prea prost.. nu pricepeam nimic. Altii nu invatau, altii nu erau atenti ori lipseau mult. Unde era vina ei atunci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cum combate un colegiu universitar din Franța agresiunea sexuală / Un instrument de realitate virtuală le arată studenților pericolele la care sunt expuse fetele. “Ideea este să le vorbim studenților adecvat, nu cu un discurs moralizator” – profesor francez

Pentru a conștientiza și pentru a le arătă studenților și personalului școlar pericolele hărțuirii sexuale, o școală superioară din Franța a pus la punct un program de realitate virtuală, scrie…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Greșeală descoperită de un profesor în corectura digitalizată a grilelor de la simularea Evaluării Naționale 2024: Elevi cu punctaje diferite acordate de cei doi evaluatori la același item și acceptate de platformă, care a făcut media notelor / Mihaela Popa: Platforma trebuie să aibă un filtru la grilă, care să nu permită trecerea peste o greșeală umană

Platforma digitalizată a Ministerului Educației prin care au fost corectate lucrările elevilor de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale 2024 a permis înregistrarea de punctaje diferite acordate de către…
Vezi articolul