VIDEO Integrarea copiilor, studenților și profesorilor refugiați, în sistemul de învățământ românesc, în județul Timiș

Foto: ISJ Timis

Tot mai mulți copii refugiați din calea războiului din Ucraina s-au înscris în sistemul educațional din România. Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Universitatea de Vest din Timișoara sunt două instituții care desfășoară numeroase programe dedicate comunității ucrainene din județ. În Timiș sunt, de exemplu, 11 școli care au clase cu predare în limba ucraineană, conform Uniunii Ucrainenilor din România.

Flavia Barna, prorectorul Universității de Vest din Timișoara, a subliniat angajamentul universității de a ajuta studenții ucraineni să își continue studiile. Universitatea a oferit studenților ucraineni posibilitatea de a participa la mobilități și de a se înscrie în programele de studii ale UVT. De asemenea, universitatea a creat un grup de suport pentru studenții ucraineni, pentru a le oferi sprijin psihologic în această perioadă dificilă. Și profesorii ucraineni sunt oricând bineveniți la UVT.

„Universitatea de Vest din Timișoara întotdeauna s-a preocupat spre zona aceasta de asistență socială. avem un program de asistență socială, iar studenții pe care ne-am bazat, studenții de la acest program de studiu au fost prezenți timp de câteva campanii în Vama Siret și au acordat asistența necesară mamelor, copiilor și celor care tranzitau granița. Iar în Timișoara s-au realizat câteva campanii de strângere de fonduri și de donații. Avem stagii de practică. Practica de specialitate a acestor studenți se realizează în centru de refugiați. În premieră pentru Timișoara și în premieră și pentru România, am creat un grup de suport cu colegii de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, departamentul de psihologie. Un grup de suport psihologic, pentru mamele și respectiv pentru copiii ucraineni“, a declarat Flavia Barna, prorectorul Universității de Vest din Timișoara.

Flavia Barna, prorector UVT / Foto: Edupedu.ro

Aceasta a precizat că „pentru studenții ucraineni a existat o deschidere totală pentru a-i primi în mobilități și pentru a-și putea continua studiile în cadrul Universității de Vest. Avem câțiva studenți care au venit în mobilitate, avem studenți, mai mulți, care s-au înscris în această perioadă în cadrul programelor noastre de studii. Avem inclusiv la anul de pregătitor de limbă română“.

Susținerea se extinde și la nivel instituțional în spațiul academic, mai arată reprezentanta UVT: „La inițiativa domnului rector Marilen Gabriel Pirtea, s-a adresat o invitație către principalele universități din Ucraina. Astfel, pe acest palier, Universitatea din Cernăuți a devenit membră în Alianța Europeană din care Universitatea de Vest din Timișoara face parte și anume Consorțiul UNITA. Pe de altă parte, semestrial avem cadre didactice și cercetători care vin în universitate, au statut de visiting professor își desfășoară activitatea în colectivele de cercetare din cadrul Universității de Vest sau activitatea lor didactică o desfășoară online, având la dispoziție infrastructura pusă la dispoziție de UVT“.

La rândul său, profesorul Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, a declarat că în județul Timiș există două categorii de refugiați ucraineni: cei care vin din spațiul războiului și cei care sunt prinși pe graniță. Pentru aceștia din urmă, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a organizat cursuri de limba română pentru străini. Copiii ucraineni care au promovat aceste cursuri au posibilitatea de a fi integrați în sistemul de învățământ românesc. În plus, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a luat legătura cu părinții copiilor ucraineni pentru a se asigura că aceștia doresc să continue studiile în România.

Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct ISJ TM / Foto: Edupedu.ro

Cosmin Hogea, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Timiș spune că „noi avem două categorii mari de refugiați — unii care vin din spațiul războiului din Ucraina și cealaltă din comunitatea, să zicem așa, a celor care sunt prinși pe graniță și oarecum sunt nevoiți să staționeze puțin țara noastră. În privința celor care sunt din Ucraina, pot să vă spun că la noi în județ continuăm programul de limba română. Pentru cei care sunt proveniți din Ucraina, le dăm un certificat de absolvire a acestui curs de limba română pentru străini. Acest curs a fost început anul trecut. Am avut 80 de copii care au promovat acest curs, așa că avem și posibilitatea ca echivalând studiile să integrăm în sistemul de învățământ românesc. De asemenea, mai avem 230, cred că poate puțin mai mult, de copii care sunt încă audienți. Pentru ei, de asemenea, am încercat să luăm legătura cu părinții, cu familiile, cu cei care sunt tutorii lor legali în momentul de față în România și să vedem dacă doresc să continue în aceeași școală cursurile – un an superior sau chiar, dacă nu, în același an. N-am avut situații în care să fim refuzați, așa că am început și cu ei cursurile ca și audienți“.

Inspectorul spune că sunt multe activități pe care ISJ le desfășoară cu Uniunea Ucrainenilor din România și că în județ sunt multe școli cu predare în limba ucraineană, prin tradiție, comunitatea de aici fiind una mare. „În primul rând, noi avem o comunitate numeroasă de ucrainieni în județul Timiș, undeva lângă avem și Uniunea Ucrainienilor, dacă știți, care e foarte activă la noi în județ. Avem inspectori din limba ucraineană cu normă întreagă, așa că îl folosim, da, îl folosim pentru a fi cât mai aproape de comunitatea ucraineană și aproape de copii și de nevoile lor. De asemenea, vă spuneam că pentru ei am încercat să facem și cultură românească, să încercăm să-i integrăm împreună cu Uniunea Ucrainenilor în comunitatea noastră din Timișoara și să știți că începe cu încetul găsim deschidere la ei pentru a veni alături de noi“, a declarat Cosmin Hogea.

Lista școlilor cu predare în limba ucraineană, din județul Timiș:

– Școala Gimnazială „Anghel Saligny” Banloc –localitatea Banloc, str. Principală, nr.782, comuna Banloc, județul Timiș;
– Școala Gimnazială Bârna – localitatea Bârna, str. Principală, nr.82, comuna Bârna, județul Timiș;
– Școala Gimnazială Bethausen – localitatea Bethausen, str.Principală, nr.191,comuna Bethausen, județul Timiș;
– Școala Gimnazială Darova – localitatea Darova, str.Principală, nr.47, comuna Darova, județul Timiș;
– Școala Dragomirești (clasele primare I-IV) – localitatea Dragomirești, comuna Știuca, județul Timiș;
– Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu” – municipiul Lugoj,str. Bucegi, nr.5-7, județul Timiș;
– Școala Gimnazială Mașloc –localitatea Mașloc, str. Principală, nr. 119, comuna Mașloc, județul Timiș;
– Școala Gimnazială Știuca – localitatea Știuca, str. Principală, nr. 105, comuna Știuca, județul Timiș;
– Școala Gimnazială Variaș – localitatea Variaș, str. Principală, nr. 416-417, comuna Variaș, județul Timiș;
– Școala Gimnazială V. V. Delamarina – localitatea V. V. Delamarina, str. Principală, nr.74, comuna V.V. Delamarina, județul Timiș;
– Liceul Teoretic Iulia Hașdeu – municipiul Lugoj,str. V.V. Delamarina, nr.1, județul Timiș.

Exit mobile version