Material susținut de Lenovo

VIDEO Instrumentele didactice moderne fac diferența, iar relația dintre profesori și elevi devine și mai deschisă, prin prezența tehnologiei în clasă. Elevul simte că prin device-uri poate să se apropie mai mult de profesor, spune Margareta Peneoașu, directoarea Liceului Tehnologic Economic din Râmnicu Sărat

0 vizualizări
Utilizarea dispozitivelor tehnologice în educație poate crea un mediu de învățare în care elevii și profesorii colaborează mai mult, în care predarea și învățarea devin mai accesibile pentru elevi. În prima fază, orele devin mai atractive pentru aceștia, spun profesorii de la Liceul Tehnologic Economic „Elina Matei Basarab”, Râmnicu Sărat, județul Buzău, unde clasele au început să fie dotate și profesorii să descopere avantajele pedagogiei digitale. Atâta timp cât elevii sunt mai atenți, crește și gradul lor de implicare, iar pentru învățare acest lucru este un succes, potrivit cadrelor didactice.

Dispozitivele performante sunt foarte importante, pentru că acestea stabilesc cel mai bine, de la început, cum se poziționează elevii. Când nu există întreruperi, când sistemele tehnologice folosite sunt compatibile unele cu altele și când, ca în cazul de față, depășesc performanțele dispozitivelor de acasă ale elevilor, atunci tentația descoperirii devine intrigantă. Pentru adolescenți, curiozitatea este molipsitoare. 

Aplicațiile software folosite sunt al doilea motiv decisiv care creează și potențează premisele învățării. Margareta Peneoașu spune că școala a putut, prin proiectele pe care le derulează în perioada aceasta, să achiziționeze toate aceste dispozitive performante și să le utileze cu aplicații moderne, specifice unui liceu economic din zilele noastre. „Dacă vă vine să credeți, nu avem o aplicație de contabilitate în care elevii care vin la noi să învețe pe un soft din zilele noastre, dar prin aceste proiecte am achiziționat licențe pentru asemenea programe de contabilitate și gestiune, iar acum putem să spunem că suntem în pas cu vremurile”, spune directoarea.

VIDEO Utilizarea dispozitivelor tehnologice în educație – exemplul Liceului Tehnologic Economic „Elina Matei Basarab”, Râmnicu Sărat, județul Buzău

În 2021 Ministerul Educației publica Strategia pentru Educație Digitală – SmartEdu, prin care urmărea ca obiectiv pentru 2027 alfabetizarea digitală a 90% din populație, iar 82% dintre tinerii cu vârste între 20 și 34 de ani să fie formați pentru meserii emergente, facilitând integrarea pe piața muncii. 

Pentru asta, urma ca toate unitățile de învățământ să fie dotate cu resurse tehnologice adecvate, asigurând acces egal la educație digitală. Planul a fost pus în practică prin PNRR, cu fonduri de peste un miliard de euro de la Comisia Europeană, iar zeci de mii de clase din școlile românești au fost sau urmează să fie dotate până în 2025 cu instrumente moderne. 

În august 2024, Ministerul Educației a aprobat un cadru care stabilește competențele digitale necesare elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal. Tehnologia trebuie să fie folosită în educație, iar acest lucru este esențial pentru a oferi elevilor o experiență de învățare relevantă și captivantă. 

„Tare m-aș bucura să găsesc la clasa a IX-a mai mulți elevi care să știe să folosească device-urile acestea. Nu mă refer la telefon, pe mine mă interesează ca el să știe să folosească corect un laptop, un calculator, un sistem all-in-one, o tablă”, spune Margareta Peneoașu.

Aceasta a luat și pulsul elevilor și al comunității școlare, iar datele culese de către conducere arată că deciziile pentru modernizare au fost cele corecte: „Am chestionat la începutul anului școlar peste 150 de elevi care au intrat în învățământul liceal și profesional și postliceal, la început de ciclu, și să știți că părerea lor referitoare la tehnologie este că într-adevăr merită”.

Lenovo, lider global în furnizarea de soluții tehnologice, contribuie semnificativ la transformarea mediului educațional din România, printr-o serie de instrumente create special pentru sistemul de învățământ. 

LanSchool, de exemplu, este o aplicație de gestionare a clasei ce permite profesorilor să monitorizeze și să controleze activitatea digitală a elevilor, facilitând o predare eficientă și interactivă. Funcționalitățile includ blocarea ecranului, partajarea ecranului profesorului și mesageria instantanee, toate menite să îmbunătățească comunicarea și concentrarea în clasă.

Printre soluțiile tehnologice pe care elevii și profesorii Liceului Economic de la Râmnicu Sărat le folosesc din acest an școlar se numără laptopuri, sisteme all-in-one sau stații de lucru care combină performanța cu funcționalitățile esențiale pentru un mediu de învățare modern

De exemplu, laptopul Lenovo ThinkBook 16 G6 IRL e perfect adaptat pentru nevoile academice și profesionale, fiind echipat cu un procesor Intel Core i3-1315U cu arhitectură hibridă care permite multitasking fluid. Ecranul optimizat pentru spații de acest fel este unul de 16 inch cu tehnologie IPS și o rezoluție 1920×1200 cu luminozitate de 300 niți, ideal pentru proiecte vizuale și sesiuni de studiu prelungite.

Cântărește doar 1.7 kg și are o grosime de 17.5 mm, fiind ușor de transportat între sălile de clasă, între cabinetele școlare sau din și în cancelarie, dacă este cazul.

Un lucru important este protecția oferită prin Camera Full HD cu rezoluție 1080p, care are obturator de confidențialitate și senzor de amprentă integrat în butonul de pornire, tocmai pentru a garanta securitatea utilizatorului și a faptului că profesorul este cel care deține controlul în operarea acestuia.

Un alt sistem de remarcat este All-in-One Lenovo ThinkCentre neo 50a 24 Gen 5, un dispozitiv compact și versatil pentru utilizare în clase, laboratoare sau alte spații școlare. Practic, acest sistem economisește spațiu, pentru că toate componentele sale sunt în ecranul de 23.8 inch. Procesorul Intel Core i3-1315U și memoria DDR5 de 8GB asigură fiabilitate pentru aplicațiile educaționale și viteze bune de lucru. Include multiple porturi (HDMI, USB 3.2, USB-C, Ethernet) pentru a se conecta cu ușurință la periferice și dispozitive externe.

Camera de 5 MP este ideală pentru lecții online și conferințe video în școală sau între școli, precum și în cazul în care unii elevi sunt nevoiți să învețe online. Ambele au Windows 11 Pro EDU preinstalat, ca sistem de operare.

Important pentru mediul școlar, laptopurile sunt testate conform standardului MIL-STD 810H – asta înseamnă că oferă durabilitate, rezistență și fiabilitate în condiții de utilizare intensă. Aceste teste, care simulează variabile de mediu extreme precum temperaturi ridicate, presiune, praf, umiditate și vibrații, asigură faptul că laptopurile sunt mai puțin susceptibile la avarii în condiții dificile. De asemenea, sunt reduse costurilor pe termen lung prin minimizarea reparațiilor și înlocuirilor. Poate cel mai important – conferă un risc redus de accidente și avarii în timpul utilizării și echipamentele fiabile previn întreruperile procesului de învățare.

Lenovo oferă soluții complete pentru a stimula și a facilita învățământul de oriunde. În contextul educației actuale, în plină evoluție, poate fi dificil să creezi experiențe de învățare eficiente atunci când sala de clasă este definită în atât de multe moduri diferite. Lenovo inovează în mod constant soluții mai inteligente pentru a mobiliza elevii, a menține siguranța și securitatea și a asigura interacțiunea colaborativă . Cu o echipă globală de cercetare și dezvoltare, tehnologia de ultimă generație a Lenovo permite încrederea profesorilor și elevilor de la orice nivel.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

VIDEO Profesoara Andreea Claudia Andrieș, de la Colegiul Economic din Suceava: Informațiile acestea nu sunt limitate doar pentru elevi și cred că toată lumea are de învățat ceva, inclusiv noi, profesorii. Este un „must have”, cum spun tinerii, să știe cum să-și gestioneze finanțele în așa fel încât banii „să vorbească” pentru ei în mod plăcut

Calitatea serviciilor turistice nu mai este definită doar prin confortul oferit oaspeților, ci și prin siguranța experiențelor digitale și financiare. Lecția despre „Factorii ce influențează calitatea serviciilor turistice” predată de…
Vezi articolul

SURSE Evaluarea tuturor elevilor se va face pe baza unor standarde naționale. Profesorii vor fi sancționați dacă evaluează fără respectarea standardelor, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar

Evaluarea elevilor se va face pe baza unor standarde naționale de evaluare de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, obținut pe surse…
Vezi articolul

„Descoperirea abilităţilor vocaţionale, primul pas către succes“, o piatră de temelie pentru conturarea orientării în carieră a liceenilor, o oportunitate pentru 100 de liceeni de a participa gratuit la un proiect educațional integrat (P)

Conferinţa finală a proiectului „Descoperirea abilităţilor vocaţionale, primul pas către succes!“, cofinanţat de Primăria Sectorului 2, a fost găzduită de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“. Un număr impresionant de participanţi a…
Vezi articolul