VIDEO Inspectorul școlar general din Botoșani susține că examenele de admitere la colegiile naționale „se dau și acum”, dând exemplu două licee: „Sunt cumva puțin la limita legii, dar se dau în condiții ok” / UPDATE: Șeful ISJ susține că se referea la admiterea în clasa a V-a

10.445 de vizualizări
Foto: captură clip video – Facebook.com / Bogdan Suruciuc
UPDATE: Inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc, a contactat redacția Edupedu.ro și a precizat că se referea, de fapt, la admiterea în clasa a V-a la cele două colegii.
Știrea inițială: În Botoșani deja se organizează examen de admitere la liceu, la două colegii naționale, după cum declară inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc. Întrebat la o televiziune locală despre examenele separate de admitere pentru a intra în clasa a IX-a la colegiile naționale, așa cum sunt prevăzute în proiectul legii învățământului preuniversitar, Suruciuc a spus că “acele examene de admitere se dau și acum la colegii”, venind chiar cu două exemple.

Moderatorul a adus în discuție examenele de admitere pentru intrarea la liceu, pe care colegiile naționale le vor putea susține conform proiectului de lege aflat în consultare publică. Inspectorul a spus: Da, acele examene de admitere în proiectul noii legi a Educației se dau și acum la colegii. Avem, de exemplu, Colegiul “Mihai Eminescu” și Colegiul “A. T. Laurian”. Se dau. Sunt cumva, chiar cum se vorbea, puțin la limita legii, dar se dau în condiții ok. În proiectul noii legi, colegiile naționale vor avea dreptul să dea acest examen și să ocupe 90% din locuri pe baza acestui examen, lăsând 10% pentru elevii repartizați computerizat după examenul de Evaluare Națională.

Declarațiile noului șef al inspectoratului școlar județean (IȘJ) Botoșani au fost făcute într-o emisiune TV de pe 27 iulie la postul local TeleM Botoșani (video și text, mai jos). Subiectul a fost Educația – despre rezultatele de la examenele naționale din această vară și despre noile proiecte de legi ale Educației.

Bogdan Suruciuc este inspector școlar general din iunie 2022, potrivit presei locale. Noul inspector școlar general este membru în Biroul permanent județean al PNL, potrivit site-ului partidului. La alegerile locale din 2020 Suruciuc a candidat la primăria orașului Bucecea, unde a ieșit pe locul al doilea. Este președinte al PNL Bucecea, fiind candidat la funcția de primar și la alegerile din 2016.

Redăm declarația integrală pe subiect:

Moderator: Dar am văzut că se discută din ce în ce mai serios să fie reintroduse acele examene de admitere la liceu.

Bogdan Suruciuc: Da, acele examene de admitere în proiectul noii legi a Educației se dau și acum la colegii. Avem, de exemplu, Colegiul “Mihai Eminescu” și Colegiul “A. T. Laurian”. Se dau. Sunt cumva, chiar cum se vorbea, puțin la limita legii, dar se dau în condiții ok. În proiectul noii legi, Colegiile Naționale vor avea dreptul să dea acest examen și să ocupe 90% din locuri pe baza acestui examen, lăsând 10% pentru elevii repartizați computerizat după examenul de Evaluare Națională.

Moderator: Asta înseamnă că nu va mai conta media anilor de studiu, ci media examenului, a acestei Evaluări.

Bogdan Suruciuc: Păi nu, că ei dau examen la nivelul unității de învățământ și… rămânând 10% pentru cei care optează pentru Evaluarea Națională sau dacă nu se ocupă cele 90% din locuri…

Moderator: Aici întotdeauna se vor ocupa, e concurență…

Bogdan Suruciuc: Da, 90, 90 și…”.

VIDEO – Minutul 41:52:

Potrivit CV-ului său de pe site-ul IȘJ, noul inspector școlar din Botoșani s-a licențiat în Educaţie fizică şi sport în anul 2003 la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași. În 2005 a absolvit un master în Management şi marketing în sport la aceeași universitate, iar din 2015 și “până în prezent”, data de septembrie 2021 când a fost publicat CV-ul, a urmat / urmează studii doctorale tot în Educație fizică și sport la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport Chișinău.

Vezi și:
Elevii care încep clasa a VII-a în această toamnă pot trece în clasa a IX-a, în 2024, printr-un examen de admitere susținut la Colegiile Naționale, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației

7 comments
  1. Despre ce admitere in clasa a V- a se poate vorbi când învățământul de 12 clase este obligatoriu?
    Că se caută surse de venit, este altceva. Că se dau teste la liceele mai bune, iarăși.
    Dar nu este admitere în clasa a V- a.
    Terminați cu scrisul cei care nu știți citi vechea lege!

  2. Laurianul si Eminescu sunt in Botosani de ani de zile cu circuit inchis.Se organizeaza asazise admiteri la clasa a noua pentru a-si duce mai departe proprii elevi ce fac acolo din clasa a cincea. Nu conteaza ca tu, cu 9,50 la evaluare nu vei prinde loc in fata unui absolvent de Laurian cu 8 la evaluare. Ei isi duc oamenii mai departe sau selecteaza din ei si pun la dispozitie maximum 10-20 procente disponibile pentru outsideri. Sa se sesizeze cineva. Parerea mea este ca trebuie sa se revina la admiterea la liceu prin examen pentru toata lumea, dar nu doar matematica si romana, ci si geografie si istoria Romaniei. Un absolvent trebuie sa dovedeasca ca stie sa scrie si citeasca in limba materna, ca stie sa socoteasca si ca-si cunoaste tara atat istoric cat si geografic. Altfel, e doar un prnibil care a trecut degeaba prin scoala. Si nu, sa nu va aud cu chestii de genul: Eu vreau sa dau la mate-info, la ce-mi trebuie istorie? Iti trebuie, pentru ca nu esti un aborigen izolat pe o insula a informaticii. Traiesti printre oameni, trebuie sa-ti cunosti tara, istoria, sa ai o cultura generala si o viziune ampla a vietii si societatii, nu o atitudine restransa, ca si cum avea ochelari de cal.

    1. Vorbiți in totala necunostinta de cauza. Repartitiile se fac computerizat, la nivel nationa si dupa medie. Nu poate Laurianul sau Eminescu sa rastoarne chestia asta. Faptul ca elevii care fac gimnaziul la aceste licee sunt mai buni, este alta problema. Ma documentati-va si apoi comentati

  3. Ce făcuși, nene?

    Să începem zâmbind, cu toate că nu e nimic de zâmbit. Este ilegal sa dai examen de admitere altfel decât prevede legea. Dacă legea spune clar că admiterea în licee se face pe baza rezultatelor de la Evaluarea Națională, organizarea unui examen separat este clar ilegală.
    Colegiile mari, “de renume” practica in plus și segregarea pe clase, alcatuindu-le pe baza opțiunilor elevilor și a mediilor de admitere, contrar criteriilor pedagogice! E clar că vor rezultate, acestea se pot obține în centre de excelenta, nu in clase ale învățământului de masa! Altfel vorbim de segregare, copii de nivel mai redus nu pot fi și nu sunt antrenați în clase bune! Cine a învățat pedagogie știe despre ce vorbesc, dar onor ministerul a desființat Institutul de Științe ale Educației, mă înșel cumva?

  4. Înseamnă că au inventat clase de ”vocațional” unde se dă admitere și unde media de la Evaluarea Națională contează doar 1/4 din media de admitere, restul de 3/4 reprezintă media notelor care se obțin la probele practice. Cu alte cuvinte, un elev care intră la un liceu vocațional, de exemplu liceul militar, sau la o clasă sportivă, sau la un liceu cu profil de arte vizuale, susține câteva probe înainte de evaluarea națională, și aceste note au un procent de 3/4 din media la admitere. De asemenea admiterea NU se face prin distribuire computerizată, iar elevii care intră la astfel de clase licee NU sunt distribuit de către algoritmul de distribuire. Cu alte cuvinte, această admitere NU este publică. Cred că această situație este dorită de actualul ministru al educației. Să nu mai știe nimeni cine și cum intră la Colegiile Naționale. Dacă tot merge la liceele vocaționale și nu se sesizează nimeni, poate va merge si aici.

  5. Admitere la clasa a 9-a?
    Nu e la limita legii ci ilegal.
    Surprinzător este că nimeni nu a făcut deja sesizări penale până in acest moment.(ISJ, Directori colegii, comisii de ,,admitere”)

    N.B.
    Celelalte colegii din județ de ce nu au organizat ,,admitere care e chiar O.K.”?
    Nu cumva tocmai pt că e ilegal???

  6. Daca examene se dau acum pentru admiterea la Colegiile Nationale, este ILEGAL, deoarece admiterea se face prin Evaluarea Nationala. Cazuri speciale sunt la arte, la pedagogic si la liceele militare, dar vorbim de altceva!
    Daca acum, cand este “la limita legii”, dupa cum spune domnul inspector (se sesizeaza cineva?) se face admitere cum vor muschii lor (ca au decis peste lege), atunci cand legea va permite (sper ca asta sa nu ajunga sa fie adevarat) vor intra in liceele bune doar copii “care merita”, a se vedea “ai cui merita!”.
    Intr-o tara unde coruptia este generalizata, orice usita deschisa acesteia devine regula!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Important pentru orice școala digitală: soluții de protecție împotriva daunelor accidentale și garanție de pâna la 5 ani, prezentate la SMARTEdu 2023 Oradea, evenimentul anului în educația digitală – 5 iulie 2023 (P)

Lenovo cuprinde în portofoliul său soluții de protecție împotriva daunelor accidentale și garanție de pâna la 5 ani și le va prezenta în cadrul celui mai important eveniment dedicat educației…
Vezi articolul

Sindicatele din învățământ încep protestele de stradă, etape obligatorii pentru declanșarea grevei generale, anunțată pentru finalul lunii mai. Prima pichetare are loc la Iași, pe 2 martie

Reprezentanții sindicatelor profesorilor anunță că declanșează seria de proteste premergătoare declanșării grevei generale, conform unui comunicat de presă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) anunţă că joi, 2 martie 2023,…
Vezi articolul