Clasa a VI-a de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, județul Mureș, a avut o oră „altfel” de Limba și literatura română. Fabula “Boul și vițelul” de Grigore Alexandrescu, aflată în programa pentru această clasă, a fost amplu dezbătută și analizată și a devenit prilejul perfect pentru o discuție aplicată și captivantă pentru elevi și pentru profesor despre bani și comportamente financiare sănătoase. Scopul lecției a fost de a sistematiza și recapitula cunoștințele dobândite în cadrul unor lecții anterioare despre conceptele de scrisoare, stil descriptiv, și altele. În același timp, lecția i-a ajutat pe elevi să înțeleagă modalitățile de economisire a banilor, gestionarea resurselor financiare și importanța planificării economice.
Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a 50 de minute în sala de clasă, implicând atât lucrul frontal cât și pe grupe. Elevii au primit o fișă de lucru în care trebuiau să redacteze o scrisoare către vițelul din fabulă, recomandându-i o modalitate de economisire a banilor. Mai întâi au primit o fișă cu ce ar trebui să cheltuie vițelul într-o lună de zile, dacă ar avea un salariu de 3.000 de lei, astfel încât să poată și să economisească.
Discuțiile create despre cheltuielile familiei, despre nevoi și dorințe, au creat o oră eferverscentă, cu o atmosferă interactivă și implicată.
Profesoara Alexandra Dălălău spune că fost surprinsă de nivelul de cunoștințe al elevilor despre cheltuielile zilnice, subliniind importanța educației financiare încă de la o vârstă fragedă. „M-a surprins faptul că ei știu de exemplu, că factura la curent este cam 150 lei pe lună. La vârsta asta de 12 ani, copiii știu ce cheltuieli sunt într-o familie. Sarcina noastră este să-i facem să conștientizeze faptul că dacă ai un ban trebuie să știi ce să faci cu el”, spune profesoara.
Tudor Laurențiu Câmpean, elev în clasa a VI-a, a spus că este interesat să învețe despre cum să-și gestioneze banii și să-și înceapă o afacere, în timp ce Carla Rediș, colega sa, a menționat cum își gestionează bursa lunară pentru a-și plăti nevoile personale și antrenamentele.
Astfel de lecții, care integrează educația financiară în curriculumul școlar, sunt esențiale pentru a pregăti elevii să ia decizii informate și responsabile în viitorul lor financiar.
Lecția predată de profesoara Alexandra Dălălău a avut ca punct de inspirație una dintre cele peste 300 de fișe didactice de pe platforma școaladebani.ro, care pot fi descărcate de către orice cadru didactic și pot fi aplicate la clasă.
LifeLab by BCR nu numai că aduce cunoștințele financiare în școli, ci și inspiră și motivează elevii să-și exploreze potențialul și să-și construiască propriul drum către succesul financiar și personal. Prin colaborarea între profesori, elevi și comunitate, acest program își dorește să creeze o generație mai pregătită și mai încrezătoare în abordarea aspectelor financiare ale vieții.
Proiectul LifeLab îmbogățește curriculumul și oferă elevilor abilități esențiale pentru viața cotidiană, consolidându-le astfel șansele de succes în carieră și viața personală. Integrând noțiuni financiare concrete în materiile predate, profesorii contribuie la dezvoltarea unor competențe valoroase care vor ajuta elevii să navigheze cu succes în lumea financiară a viitorului.
Scopul programului LifeLab este ca profesorii să includă activități de învățare și discuții utile despre bani și comportamente financiare responsabile la fiecare oră, indiferent de disciplina pe care o predau. Educația financiară transdisciplinară ar forma cu adevărat competențele antreprenoriale din profilul absolventului.
Interesul crescut al cadrelor didactice și elevilor pentru o abordare inovativă în educația financiară în școlile românești arată clar locul conturat al LifeLab în acest peisaj. De la recunoașterea propriilor limite la explorarea potențialului elevilor de a învăța și inova în acest domeniu, vocile profesorilor din LifeLab 2.0. sugerează un viitor promițător pentru educația financiară în România.
- Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare. Până acum au semnat aproape 20.000 de persoane.
LifeLab 2.0. este acum în plină derulare. Cele 10 școli care dezvoltă în acest an școlar programul sunt:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
LifeLab 2.0 marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.
Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.