Prin infecție naturală nu rezolvăm această pandemie, prin vaccinare da, a spus colonelul Valeriu Gheorghiță răspunzând la întrebarea unui cadru didactic în cadrul webinarului dedicat profesorilor, organizat de ministerul Educației.
Întrebare: Care este diferența între imunitatea dată de infectarea naturală cu virusul și cea dată de vaccin?
Valeriu Gheorghiță: “Ținând cont de durata estimată a răspunsului imun după vaccinarea Covid-19 se estimează, și avem deja date la aproape șase luni, cred că acest răspuns imun va fi cu siguranță mai lung decât după boala naturală. Vom vedea pe măsură ce datele devin disponibile și pe măsură ce timpul trece, cât timp va dura acest tip de răspuns imun, dar categoric trebuie să ținem cont că prin infecție naturală nu rezolvăm această pandemie. Așa cum am prezentat în slide-urile anterioare, dacă lăsăm infecția să se disemineze în rândul populației, consecințele sunt dramatice. Prin vaccinare blocăm, împiedicăm apariția bolii, reducem circulația virusului și ca atare reușim să controlăm această pandemie”.
Profesorul universitar Simona Ruță a declarat și ea la același eveniment că cei vaccinați nu mai dezvoltă simptomele specifice și nici nu mai au probabilitate de a ajunge la ATI sau la deces.
“Dacă sunteți vaccinat nu mai puteți face nici simptomatologia asociată și mai ales nu puteți face boală severă care vă pot duce la ATI sau vă poate pune riscul de deces. Întrebarea care se pune acum este dacă puteți face infecții asimptomatice și ați putea să transmiteți boala mai departe. Este mai mult o îngrijorare teoretică la acest moment, nu este un lucru care trebuie să fie luat ad litteram. Adică, ideea aceasta ar fi că după ce te vaccinezi poți să te infectezi cu virusul și virusul s-ar putea înmulți la nivelul tractului respirator superior, adică în nas și în gât să spunem și fără să știți ați putea să transmiteți virusul mai departe.
Când pornim de la vaccinuri care au eficacitate de 95 la sută, este foarte improbabil ca această eficacitate să nu se traducă și la o apărare la poarta de intrare a virusului la căile respiratorii. Deci riscul va fi foarte mic, chiar dacă el ar fi teoretic posibil veți face o infecție cu o doză foarte mică de virus și nu veți transmite acest virus decât în situații cu totul și cu totul excepționale. Al doilea lucru care ar trebui înțeles, cred eu, este că pe măsură ce ne vom vaccina mai mulți vom face un fel de zi împotriva acestui virus, care nu va mai avea cum să se multiplice, cum să se transmită. De aceea este foarte important să facem o acoperire vaccinală cat mai bună ca să putem să prevenim transmiterea virusului în colectivitate”, a declarat Ruță.
Un număr de 112.685 de persoane angajate în sistemul de învățământ sunt în acest moment programate pentru vaccinare, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu vineri, la debutul unui webinar pe tema vaccinării pentru personalul școlar.
Potrivit ministrului, peste 19.000 de persoane din învățământ sunt deja vaccinate. Alte câteva mii de cadre sunt înregistrate în platformă, dar cuprinse la capitolul personal medical.
Foto: gov.ro
1 comment
Domnule Ghiorghita, mai știm și noi câte ceva despre aceasta falsa pandemie, care urmărește cu totul altceva. Pot sa va răspund la întrebarea aceasta cu mai mult adevăr :
1.Virusul se modifica de la un organism la altul, ca asta este un virus prin definiție un parazit care se modifica și se multiplica în alt organism.
2. Dacă ma vaccinez, adică îmi injectez sigur o tulpina, care va multiplica și se va modifica în organismul meu și tot ma voi inbolnavi. De ce sa fac asa ceva?
3. Aceste vaccine sunt confecționate din material ARN, care în urma mutațiilor, succesorii mei vor suferi de diferite malformații. Din nou! De ce sa fac asta cu buna știința?
4. Odată infectata cu tulpina acestui virus, ma voi reinfecta ori de câte ori port acesta masca, care îmi blochează pătrunderea aerului curat în plămâni și a celorlalte bacterii, pentru a-mi dezvolta sistemul imunitar. De ce sa ma vaccinez?