Dezbaterea lansată de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a ajuns vineri, 12 aprilie, la Satu Mare. La dezbatere a participat și Andy Varga, președinta Consiliului Național al Elevilor din Satu Mare, care a și pus câteva întrebări argumentate Ecaterinei Andronescu. Discuția dintre elevă și ministru s-a petrecut într-o sală cu peste 200 de invitați, majoritatea erau directori și profesori din județ și din județele vecine. La răspunsurile ministrului sala a aplaudat cu zâmbetul pe buze, mulțumită și satisfăcută de cum a pus-o la punct pe „rebela” elevă care a scris la simularea de la Bacalaureat șase pagini de nemulțumiri despre sistemul de Educație, participând la protestul #foaiagoala. Nicio întrebare și nicio argumentație de-a elevei nu a fost ovaționată, publicul a reacționat exclusiv la vorbele ministrului. Urmărește video cu momentele respective mai jos.
Andy (Andreea) Varga, elevă în clasa XI-a i-a pus câteva întrebări ministrului Ecaterina Andronescu, potrivit PortalSM.ro. Primul rând de aplauze a fost generat de un răspuns generic al ministrului, un răspuns prin care Andronescu a evitat total întrebarea pertinentă a elevei.
Moment în care în sală s-au auzit ropote de aplauze din partea directorilor de școli și a profesorilor.
Al doilea rând de aplauze a venit după următoarea argumentație a ministrului, dată după ce Andy Varga a vorbit despre cum elevii vânează notele și despre cum, după publicarea lucrării sale pe internet, mai multe persoane i-ar fi spus că nu a fost în stare să scrie lucrarea, că e ”proastă” și că asta e cauza pentru care a dat foaia goală.
Întrebarea Andreei Varga: Vreau să fac mențiunea că foarte mulți dintre elevi, și colegi de-ai mei din clasă, vânează notele. Deci în momentul de față notele sunt mult, mult mai importante în viziunea elevului decât ceea ce acumulează el ca și informație. Și asta nu este o teorie, este o mentalitate care trebuie schimbată la elevi. Deci în momentul de față notele sunt mult mai importante și ideea de a avea 10 pe linie și de a avea note mari… Legat tot de lucrarea mea, eu am avut ca și comentarii pe Facebook, pentru că acolo am publicat lucrarea, că sunt proastă, că ar fi trebuit să completez lucrarea, că n-ar fi trebuit să protestez, s.a.m.d. Prin ceea ce am scris eu acolo, foarte multă lume a înțeles că eu de fapt nu sunt competentă, că nu știu, că nu mă descurc și așa mai departe. Deci încă o dată notele au ieșit în față. Mi s-a spus că n-o să ajung nu știu ce în viață, deci chestii de genul. Încă o dată nu numai pentru elevi, și mulți părinți văd acest…
Răspunsul Ecaterinei Andronescu: Nu cred că elevii sunt obsedați de notă, aceasta este mai degrabă preocuparea părinților și atunci noi trebuie să schimbăm mentalitatea părinților de a-i determina să afle ce știu copiii și dacă știu ce să facă cu ceea ce învață. Mi se pare că acolo trebuie să umblăm mai mult, la mentalitatea părinților decât la a elevilor. Elevii nu au încotro pentru că acasă, prima întrebare care se pune atunci când se întorc de la școală „este ce notă ai luat astăzi” și dacă „ai știut”. Dar nu… „Ai știut ce ai învățat” și „ce ai face tu cu ce ai învățat” acestea ar trebui să fie întrebările pe care să le pună părinții. Ceea ce nu mi-a plăcut mie, și spun aici răspicat, eu cred că o evaluare de timpul simulării nu este făcută nici pentru ministrul Educației nici pentru profesorul de la clasă, nici pentru părinți. Este făcută ca să fie un semnal de alarmă pentru elev – aici ești acum, mâine când o să dai examen care contează pentru evoluția ta ulterioară trebuie să fii mai departe și atunci tu trebuie să știi ce ai de făcut in traseul până la examen. Ăsta este motivul pentru care o simulare se introduce ca o evaluare pe parcurs. Eu pledez, sunt profesor la Politehnică și noi am introdus ca jumătate din notă să se obțină în timpul semestrului prin acest proces de evaluare continua. Pentru că învățarea într-o zi și o noapte este o învățare pentru o zi și o noapte. Voi trebuie să știți lucrul acesta de la cei care, asta e, sunt profesori și trebuie să vă dăscălească, asta le este meseria. Să vă învețe să învățați este foarte important. Eu nu am apreciat că tu ai făcut teza aceea și că nu ești un copil inteligent sau ai făcut lucrarea pentru că nu ai știut ce ar fi trebuit să scrii la subiecte. Am apreciat modul în care ai fost notată pentru că profesorul nu avea cum să treacă dincolo de ceea ce ai scris.
Toată sala a izbucnit în aplauze la aceste cuvinte.
Ultima rundă de aplauze furtunoase a fost după ce Ecaterina Andronescu a răspuns că există bani în buget și că va rezolva problema școlilor care au încă toaletă în curte.
În momentele în care vorbește eleva de 17 ani se pot observa chipurile profesorilor și directorilor din jurul ei. Mulți par stânjeniți, crispați și par să nu înțeleagă de ce vorbește o tânără așa direct cu ministrul. Atunci când vorbește, în schimb, Ecaterina Andronescu, în sală se văd foarte multe fețe zâmbitoare, care dau aprobator din cap. Dezbaterea de la Satu Mare a fost inclusă în circuitul prin țară organizat de ministrul Ecaterina Andronescu penru prezentarea ”viziunii” sale asupra unei eventuale reforme în Învățământ. Proiectul se numește ”Educația ne unește” și puteți afla mai multe despre el aici.
Andy (Andreea) Varga are 17 ani, este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare. A preluat șefia Consiliului Elevilor Satu Mare în noiembrie 2018. Potrivit unui comunicat publicat la acea dată, ”Andy Varga a fost desemnată pentru acest post pe o perioadă de doi ani. Aceasta a declarat pentru Informaţia Zilei că cel mai important obiectiv al ei este să facă auzită vocea elevilor: “Am ambiţia să fac o schimbare, să aduc drepturile elevilor la un nivel mai înalt decât acum. Din punctul meu de vedere nu sunt luate în considerare cum ar trebui, acest lucru ducând la degradarea ca persoană a elevilor. Lumea trebuie să vadă că şi noi avem un cuvânt de spus.”
Ecaterina Andronescu are 71 de ani, este ministrul Educației pentru a patra oară, profesor universitar și politician social democrat.