VIDEO Frica și slugărnicia stârnesc aplauze, curajul sau inteligența nu prea. Cum a fost confruntarea Andy Varga-Ecaterina Andronescu

13.147 de vizualizări
SURSA: Capuri Youtube.com
Dezbaterea lansată de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a ajuns vineri, 12 aprilie, la Satu Mare.  La dezbatere a participat și Andy Varga, președinta Consiliului Național al Elevilor din Satu Mare, care a și pus câteva întrebări argumentate Ecaterinei Andronescu. Discuția dintre elevă și ministru s-a petrecut într-o sală cu peste 200 de invitați, majoritatea erau directori și profesori din județ și din județele vecine. La răspunsurile ministrului sala a aplaudat cu zâmbetul pe buze, mulțumită și satisfăcută de cum a pus-o la punct pe „rebela” elevă care a scris la simularea de la Bacalaureat șase pagini de nemulțumiri despre sistemul de Educație, participând la protestul #foaiagoala. Nicio întrebare și nicio argumentație de-a elevei nu a fost ovaționată, publicul a reacționat exclusiv la vorbele ministrului. Urmărește video cu momentele respective mai jos.

Andy (Andreea) Varga, elevă în clasa XI-a i-a pus câteva întrebări ministrului Ecaterina Andronescu, potrivit PortalSM.ro. Primul rând de aplauze a fost generat de un răspuns generic al ministrului, un răspuns prin care Andronescu a evitat total întrebarea pertinentă a elevei.

Întrebarea Andreei Varga a fost următoarea:Cu schimbările care nu se fac peste noapte, este un lucru pe care l-am scris și eu în lucrarea mea și m-am legat și de introducerea simulărilor la clasa a VII-a. Ăla a fost un lucru, nu neapărat introdus peste noapte, dar anunțat cu trei săptămâni înainte și nu cred că a fost atractiv nici pentru elevii care au trebuit să învețe următoarele trei săptămâni toată materia care intra la simulare, nici pentru cadrele didactice care au fost nevoite să-și termine lecția până atunci”.

Ecaterina Andronescu i-a răspuns:Aici am un răspuns care, fără îndoială n-o să-ți placă, dar este replica mea de profesor. Un elev nu învață pentru examen, un elev nu învață pentru notă, un elev învață pentru a ști și a ști ce să facă cu ceea ce învață, și învață în fiecare zi, Da? Deci nu învățăm doar pentru că se dau simulările… 

Moment în care în sală s-au auzit ropote de aplauze din partea directorilor de școli și a profesorilor.

Al doilea rând de aplauze a venit după următoarea argumentație a ministrului, dată după ce Andy Varga a vorbit despre cum elevii vânează notele și despre cum, după publicarea lucrării sale pe internet, mai multe persoane i-ar fi spus că nu a fost în stare să scrie lucrarea, că e ”proastă” și că asta e cauza pentru care a dat foaia goală.

Întrebarea Andreei Varga: Vreau să fac mențiunea că foarte mulți dintre elevi, și colegi de-ai mei din clasă, vânează notele. Deci în momentul de față notele sunt mult, mult mai importante în viziunea elevului decât ceea ce acumulează el ca și informație. Și asta nu este o teorie, este o mentalitate care trebuie schimbată la elevi. Deci în momentul de față notele sunt mult mai importante și ideea de a avea 10 pe linie și de a avea note mari… Legat tot de lucrarea mea, eu am avut ca și comentarii pe Facebook, pentru că acolo am publicat lucrarea, că sunt proastă, că ar fi trebuit să completez lucrarea, că n-ar fi trebuit să protestez, s.a.m.d. Prin ceea ce am scris eu acolo, foarte multă lume a înțeles că eu de fapt nu sunt competentă, că nu știu, că nu mă descurc și așa mai departe. Deci încă o dată notele au ieșit în față. Mi s-a spus că n-o să ajung nu știu ce în viață, deci chestii de genul. Încă o dată nu numai pentru elevi, și mulți părinți văd acest…

Răspunsul Ecaterinei Andronescu: Nu cred că elevii sunt obsedați de notă, aceasta este mai degrabă preocuparea părinților și atunci noi trebuie să schimbăm mentalitatea părinților de a-i determina să afle ce știu copiii și dacă știu ce să facă cu ceea ce învață. Mi se pare că acolo trebuie să umblăm mai mult, la mentalitatea părinților decât la a elevilor. Elevii nu au încotro pentru că acasă, prima întrebare care se pune atunci când se întorc de la școală „este ce notă ai luat astăzi” și dacă „ai știut”. Dar nu…  „Ai știut ce ai învățat” și „ce ai face tu cu ce ai învățat” acestea ar trebui să fie întrebările pe care să le pună părinții. Ceea ce nu mi-a plăcut mie, și spun aici răspicat, eu cred că o evaluare de timpul simulării nu este făcută nici pentru ministrul Educației nici pentru profesorul de la clasă, nici pentru părinți. Este făcută ca să fie un semnal de alarmă pentru elev – aici ești acum, mâine când o să dai examen care contează pentru evoluția ta ulterioară trebuie să fii mai departe și atunci tu trebuie să știi ce ai de făcut in traseul până la examen. Ăsta este motivul pentru care o simulare se introduce ca o evaluare pe parcurs. Eu pledez, sunt profesor la Politehnică și noi am introdus ca jumătate din notă să se obțină în timpul semestrului prin acest proces de evaluare continua. Pentru că învățarea într-o zi și o noapte este o învățare pentru o zi și o noapte. Voi trebuie să știți lucrul acesta de la cei care, asta e, sunt profesori și trebuie să vă dăscălească, asta le este meseria. Să vă învețe să învățați este foarte important. Eu nu am apreciat că tu ai făcut teza aceea și că nu ești un copil inteligent sau ai făcut lucrarea pentru că nu ai știut ce ar fi trebuit să scrii la subiecte. Am apreciat modul în care ai fost notată pentru că profesorul nu avea cum să treacă dincolo de ceea ce ai scris. Cred că ești un copil inteligent, ești un copil ușor rebel și lucrurile acestea se câștigă odată cu anii pe care, vrei sau nu vrei, tot îi adaugi. Te felicit pentru scrisoare și îți, dacă se poate spune așa, îți recomand să-ți folosești inteligența pe care ți-a dat-o Dumnezeu într-o evoluție profesională pe care poți să o obții și s-o așezi la cotele cele mai înalte. Părerea mea e de profesor de mulți ani în învățământ”

Toată sala a izbucnit în aplauze la aceste cuvinte.

Ultima rundă de aplauze furtunoase a fost după ce Ecaterina Andronescu a răspuns că există bani în buget și că va rezolva problema școlilor care au încă toaletă în curte.

 

În momentele în care vorbește eleva de 17 ani se pot observa chipurile profesorilor și directorilor din jurul ei. Mulți par stânjeniți, crispați și par să nu înțeleagă de ce vorbește o tânără așa direct cu ministrul. Atunci când vorbește, în schimb, Ecaterina Andronescu, în sală se văd foarte multe fețe zâmbitoare, care dau aprobator din cap. Dezbaterea de la Satu Mare a fost inclusă în circuitul prin țară organizat de ministrul Ecaterina Andronescu penru prezentarea ”viziunii” sale asupra unei eventuale reforme în Învățământ. Proiectul se numește ”Educația ne unește” și puteți afla mai multe despre el aici.

Andy (Andreea) Varga are 17 ani, este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare. A preluat șefia Consiliului Elevilor Satu Mare în noiembrie 2018. Potrivit unui comunicat publicat la acea dată, ”Andy Varga a fost desemnată pentru acest post pe o perioadă de doi ani. Aceasta a declarat pentru Informaţia Zilei că cel mai important obiectiv al ei este să facă auzită vocea elevilor: “Am ambiţia să fac o schimbare, să aduc drepturile elevilor la un nivel mai înalt decât acum. Din punctul meu de vedere nu sunt luate în considerare cum ar trebui, acest lucru ducând la degradarea ca persoană a elevilor. Lumea trebuie să vadă că şi noi avem un cuvânt de spus.”

Ecaterina Andronescu are 71 de ani, este ministrul Educației pentru a patra oară, profesor universitar și politician social democrat.


11 comments
  1. Slugarnicia distruge Romania! Probabil cadrele scolare erau multumite de “majorarile salariale” facute din imprumuturi cu dobanda mare …

  2. Daca scrii pe Google ,,Discursul lui…“, intre sugestiile date apar Catavencu, Ceausescu si Dancila. Seria discursurilor halucinante continua. Acesta nu e un dialog, imi pare rau. Andy deschide niste probleme atat de importante si de usturatoare ale sistemului si… si Andronescu vine cu un monolog cliseic prefabricat, ca si cand ar fi o cortina de fier si nu ar ajunge pana la ea ce ii spune eleva. ,,Eu cred ca“ puteti invata principiile dialogului chiar daca unii spun ca aveti saptezeci si ceva de ani si ati trait in monolog perpetuu si neadaptare la niciunul dintre cei care incearca sa va fie interlocutori si sa deschida un dialog cu dumneavoastra. Va ies pe gura niste generalitati jenante care va infirma varsta si interesul real in problema educatiei, doamna Andronescu. Vreti sa plece din tara toata lumea, ca intr-un exod trist, ca sa intelegeti ca nu sunteti buna pentru postul de ministru al educatiei? Am suportat greutatea minutelor din aceasta filmare asa cum am suportat si greutatea a 12 ani de invatamant cu profesori de mantuiala si asa cum suport ideea ca in comunism oamenii nu au fost intrebati sau ascultati. Mi-e rusine cu dumneavoastra si va tot imping, ca sub un pres, insa reapareti frecvent si sa imi reconfirmati cat de josnic poate sa fie un om. Andy, iti multumesc pentru puterea ta.

  3. Un mesaj pentru eleva curajoasa, de la un om trecut prin viata. Ma bucur imens sa descopar persoane care stiu cu adevarat ce inseamna libertatea… E interesant ca ai inteles devreme acest aspect. Si mai interesant mi se pare faptul ca ai avut curajul (vecin cu inconstienta) sa iti sustii punctul de vedere in fata celor mari si tari… Am trecut si eu prin asta de multe ori si stiu cum e… Am avut de pierdut mult in viata deoarece prostii sunt multi si sunt foarte raspanditi. Cauta urgent la editura Humanitas o cartulie care explica stiintific ce este prostia, intitulata ‘Legile fundamentale ale imbecilitatii umane’. Citeste-o cu atentie pentru a putea sa te feresti de prosti deoarece nu poti lupta impotriva lor… Daca vrei sa nu te rusinezi in fata propriei tale constiinte continua sa mergi pe acest drum foarte dificil. Daca nu, fa pact cu imbecilii ca sa traiesti bine si mediocru… Estimarea mea este ca vei alege calea cea grea… Pregateste-te pentru o lupta lunga cu morile de vant… sau paraseste aceste plaiuri pentru altele, unde imbecilii nu sunt in functii de conducere in procent atat de mare cum sunt aici. Si nu in ultimul rand, cauta aliati asemeni tie si nu oportunisti de doi lei… Succes.

  4. Bravo fata dragă!
    E trist. dar din felul in care a reacționat sala la “cuvântarea” ministrului, am înțeles că nu avem nici o șansă să sperăm!
    O adunătură de lași pentru care Elevul este NIMIC.
    Cât despre dna Andronescu, MARE, MARE DEZAMĂGIRE!! Răspunsuri STAS, lozinci comuniste!!!!!
    Vai de țara asta!!!!!

  5. Fix așa arată tot sistemul de învățământ românesc la ora actuală: pe de-o parte, o mână de elevi care strigă după ajutor împreună cu o mână de profesori cu vocație și dragoste de meserie, iar pe cealaltă parte, o adunătură imensă de slugi gata să ciugulească din mâna partidului (că altfel se supără doamna/domnul ministru/inspector/director), care se cred și buni în meseria lor dar care produc doar analfabeți funcționali. Puțini sunt cei față de care am rămas cu respect după anii de școală și de facultate și posibil ca datorită lor să fi ajuns astăzi unde sunt, deși n-am excelat la învățătură… Acum, când mă uit în urmă și îi văd pe cei de nota 10, mereu lăudați de profesori, cum se scaldă în nevoi și mediocritate, îmi spun că poate așa a fost mai bine. A fi elev de 10 în românia nu garantează un parcurs bun în viață, care să fie presărat de succese și împliniri. Am cunoscut în schimb un profesor care a spus despre elevii lui (nu de față cu ei): ,,Ce să le faci, dacă sunt proști?”. Cam acesta este nivelul corpului profesoral de azi: trei sferturi dintre ei n-au nici cea mai mică vocație, ocupă posturi doar ca să ia niște bani la sfârșit de lună, se mai fac și preș în fața șefilor, dar țipă din adâncul plămânilor că vor bani și vor respect… Marș mă! Banii și respectul se câștigă, nu se oferă doar pentru simplul fapt că existați, respirați și ocupați o funcție la care numai voi știți cum ați ajuns!

  6. Comunisti ai fost, comunisti sunt inca!
    Ce sa spun, a intimidat.o pe fetita prin “aplauze prelungite” pentru o fosila comunista! Mai trebuie 30 ani pentru schimbare in invatamant, atunci speram sa nu mai fie minitru “duoamna”…dar, mai sti? Daca traieste ca Iliescu? Astia sunt tare longevivi!

    1. Comunismul ne-au traumatizat bunicii și parintii, și tot ei comuniștii tot încearcă sa prelungească această agonie. Tineri precum această domnișoară sper că vor reuși să finalizeze ceace am început noi cei care în 1989 am ieșit în stradă recuperindune, libertatea, ceace le-a fost smuls cu armele și intimidare de catre regimului comunist. După 1989 puterea a fost acaparată de către eșalonul doi al PCR și de către șmecherii din securitate folosind aceasta tehnică comunistă dar au împachetat-o drept democrație în fapt aceste lichele au distrus și ce a fost bun în România.

  7. Bravo, Andy, gestul tau a fost extraordinar, ti-o spune un profesor de romana! A fost un aspect foarte nedrept : madam andronescu avea sustinatori o sala intreaga, tu erai SINGURA! De ce n-au fost invitati si elevi la aceasta adunare, sau ce se voia ea acolo, adunare care-n final a devenit o judecata. Inca o magarie marca andronescu, dar nu renunta, felul in care i-ai tinut piept singurica arata de fapt ca tie-ti pasa mult mai mult de scoala si elev, decat acestei persoane total incompetente pentru functia de ministru al invatamantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii, studenții, pensionarii și veteranii, lăsați fără reducere la bilete și abonamentele de transport rutier județean privat – printre efectele unei OUG pe care Guvernul a aprobat-o marti

Un proiect de Ordonanță de Urgență care scoate transportul rutier intra-județean privat, dintre localitățile aceluiași județ, din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial, a fost aprobat pe…
Vezi articolul
Dragos Iliescu / Foto: Facebook

Top 5 măsuri educaționale cu impact. Dragoș Iliescu, expert în testare: Sunt școli care ignoră știința și merg pe o ideologie de genul “să lăsăm copiii să devină ce vor, să nu îi forțăm și anxietăm”

Măsurile care au cel mai mare impact la clasă, în procesul de învățare, și care sunt validate de cercetările științifice ca investiții cu eficiență maximă au fost publicate, ca bază…
Vezi articolul