VIDEO Formarea va rămâne în școală, unde îi este locul, învățând colegial, colaborativ, altfel decât sub imperiul unei inspecții, sub teama aceasta de ceva care ne este impus – Anca Petrache, managerul proiectului PROF, despre introducerea mentoratului didactic în formarea continuă a profesorilor

7.117 vizualizări
Foto: Simion Mechno / Agerpres Foto
În decembrie 2023 vom avea cel puțin 28.000 de cadre didactice care să fi parcurs programul de formare pentru mentoratul de carieră didactică, spune Anca Petrache, managerul proiectului PROF, lansat săptămâna trecută de Ministerul Educației. Acest proiect este finanțat din fonduri europene în valoare de 28 de milioane de euro.

Proiectul PROF înseamnă „o intervenție integrată la nivelul sistemului național de educație, creând punți solide și sustenabile între învățământul universitar și învățământul preuniversitar, între formarea inițială și formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar”, potrivit unui comunicat al instituției.

„Proiectul acesta constituie fundamentul unei intervenții la nivel european, în care Ministerul Educației din România este parte și, împreună cu celălalt proiect, START în cariera didactică, proiectul cu masterat didactic, gândim să putem stabili un context fiabil pentru ceea ce înseamnă formarea profesorilor în România”, a declarat Anca Petrache.

Anca Petrache este managerul acestui proiect și directorul Direcției de Formare Continuă din Ministerul Educației.

„Nu se va întâmpla în școlile de aplicație doar ceea ce eram obișnuiți să se întâmple și anume practica pedagogică, ci pe modelul practicii pedagogice, de altfel model de succes pe care societatea românească l-a recunoscut și l-a validat de fiecare dată – practica pedagogică din liceele pedagogice – pe modelul acesta va fi gândită și formarea continua, ca formare profesională continuă de tip mentoral. Formarea va rămâne în școală, acolo unde îi este locul, ca atare în școală învățând colegial, colaborativ, altfel decât sub imperiul unei inspecții, sub teama aceasta de ceva care ne este impus de undeva deasupra noastră, învățând colegial vom reuși să fim într-adevăr profesori mentori, profesori coordonator-mentori, profesori cu adevărat și vom putea să transmitem elevilor noștri, uitându-ne în ochii lor fără a avea niciun fel de probleme, tot ceea ce trebuie să transmită un profesor, astfel încât să putem să avem feedback-ul de care vorbim de fiecare dată, obținut prin evaluare, un feedback onest, un feedback corect, pe care să-l acceptăm ca pe o realitate. Prin sistem blended learning și peer learning vom încerca cu toți actorii implicați în acest proiect să ne comportăm firesc în tot ceea ce înseamnă activitatea de predare-învățare-evaluare, în clasele din școală românească.

Ce vom avea în decembrie 2023? Rezultate previzionate, cum scrie în ghidul programului: vom avea cel puțin 28.000 de cadre didactice care să fi parcurs programul de formare pentru mentoratul de carieră didactică și care, nu doar că au parcurs programul, ci să și poată să demonstreze reale abilități și competențe de mentorat didactic. În esență, care să poată spune cu fruntea sus că sunt profesori, profesori de secol XXI ai sistemului național de învățământ”, a mai spus Petrache.

Prezentarea proiectului poate fi urmărită în video:

Proiectul PROF își propune crearea a 100 de Baze de Practică Pedagogică (BPP) și asigurarea mentoratului profesional pe durata întregii cariere didactice. Lista acestora poate fi consultată aici.

„Aceste Baze de Practică Pedagogică vor fi consorții școlare coordonate de o școală de aplicație, acolo unde profesorul va beneficia de când intră în sistem, pe parcursul carierei sale didactice, de consiliere, de orientare, ghidat de un profesor mentor care va fi responsabil să-l urmărească pe parcursul didactic și de a spune, urmărindu-l la clasă, unu la unu cu elevul, deci în mediul acela, nu în exteriorul școlii, care îi sunt nevoile de formare și de a-i face recomandările în acest sens. Și de a depune toate diligențele ca formarea să se realizeze.

Apoi urmează Centrele de Tutoriat (CT) din cadrul Caselor Corpului Didactic, acolo unde din nou profesorul va primi acea consiliere și formare pe tot parcursul carierei. Și mai urmează și Centre pentru Formarea Continuă (CPC) în universități, în cadrul DPPD-urilor de la acest moment. Sigur că eu nu pot să spun acum toată filozofia acestui proiect. Este necesar ca dumneavoastră să citiți și să înțelegeți că propune modificarea la 180 de grade a formării inițiale și continue a profesorilor. Pentru că trebuie să recunoaștem: nu stăm bine aici. Dacă mă întrebați pe mine ce lipsește aici, eu cred că, dacă suntem sinceri cu noi, vom spune că profesorilor din sistem le lipsește motivația și entuziasmul și leadership-ul”, a declarat secretarul de stat Maria Manea într-un interviu pe 16 aprilie, pentru Edupedu.ro.

Maria Manea a precizat că, spre deosebire de proiectul CRED, în care profesorii primeau până la 600 de lei, indemnizație de participare la cursurile de formare, acest proiect nu prevede plata cadrelor didactice pentru prezență. Interviul integral aici.

Descrierea proiectului este următoarea: „Asigurarea mentoratului profesional pe durata întregii cariere didactice, în sistemul de învățământ preuniversitar, prin crearea unui sistem național coerent și fiabil de formare profesională și de dezvoltare a competenței didactice, ca formare psihopedagogică, necesare ocupării și exercitării unei funcții didactice precum și obținerii performanței pedagogice în învățământul preuniversitar din România, în activitatea de predare/ formare și în activitatea de management educațional, în contextul procesului global de digitalizare a sistemelor de educație”.

Partenerii din proiect sunt 4 universități:

  • Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – coordonare universități
  • Universitatea Transilvania din Brașov
  • Universitatea Dunărea de Jos din Galați
  • Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Tg. Mureș

Și 11 Case ale corpului didactic:

  • Casa Corpului Didactic Brăila
  • Casa Corpului Didactic Bacău
  • Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud
  • Casa Corpului Didactic Constanța
  • Casa Corpului Didactic Dolj
  • Casa Corpului Didactic Hunedoara
  • Casa Corpului Didactic Iași
  • Casa Corpului Didactic Ilfov
  • Casa Corpului Didactic Mureș
  • Casa Corpului Didactic Prahova
  • Casa Corpului Didactic Sălaj

Foto: Simion Mechno / Agerpres Foto


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Viabilitatea posturilor de profesori nu se mai stabilește la școală, ci de către inspectorate, iar profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar

Reguli noi în privința angajării profesorilor în școli, anunțate de Ministerul Educației. Instituția anunță că, potrivit ordinului de ministru care prevede condițiile mobilitate a personalului, trimis spre publicare în Monitorul…
Vezi articolul

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul

Raluca Bălan, educatoarea de 19 ani cu cea mai mare notă la definitivat din județul Brăila: Nu mă simt mai profesionistă decât o educatoare cu 9,20 sau decât una cu 7,30. Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor

Raluca Bălan, absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” și olimpică la pedagogie, a obținut cea mai mare notă la Definitivat, 9,79, din județul Brăila. „Am îmbătrânit într-un an…
Vezi articolul

Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care școala pare un efort inimaginabil – Criticii scrisorii unei mame către ministrul Educației

Scrisoarea prin care o mamă îi transmitea ministrului educației să ”nu-i nenorocească copiii” a generat numeroase comentarii ale cititorilor edupedu.ro. “Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care orice responsabilitate…
Vezi articolul