VIDEO Fără telefoane în școli, propune ministrul francez al educației. Nicole Belloubet: Sunt mulți elevi care se uită în pauză, se filmează, iar asta creează perturbări sau distrageri. În timpul școlii, să existe o adevărată pauză de la digital

778 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ministra Educației din Franța, Nicole Belloubet, a propus oficial ca elevii de gimnaziu să își lase telefoanele la intrarea în școli și să le recupereze la finalul programului, potrivit BFM TV. Măsura, spune oficialul din Hexagon, ar reduce impactul pe care rețelele sociale îl au asupra tinerilor la orele de cursuri și în general, atunci când device-urile nu sunt folosite în scopuri educaționale.

„Este adevărat că în principiu telefoanele mobile sunt interzise astăzi [în școli – n.red.], dar în realitate sunt mulți elevi care au telefoanele mobile cu ei, care se uită în timpul pauzelor, care se filmează etc. Iar toate astea creează perturbări sau distrageri. Și atunci aș vrea ca în timpul școlii să existe o adevărată pauză de la digital, ca să ne putem dedica altor activități care constau pur și simplu în a vorbi unul cu celălalt, în a citi, a se asculta unul pe celălalt, a gândi. Mi se pare că este important să avem o perioadă fără activitate digitală”, a declarat ministrul francez al Educației, Nicole Belloubet, într-un mesaj video publicat de Brut.

Ministrul francez al Educației a precizat că „sunt mai multe moduri de a o face. Fie efectiv elevii nu vin cu telefoanele la școală, ceea ce până la urmă se poate întâmpla, fie, dacă vin cu telefoanele, putem să ne gândit la un fel de dulap unde să lase telefoanele. Spun mereu că este ceea ce facem când mergem la Consiliul de Miniștri: nu avem dreptul să intrăm cu telefoanele mobile în sala Consiliului. Le lăsăm la intrare, le recuperăm la ieșire, și credința mea este că asta funcționează”.

Deși telefoanele mobile sunt deja interzise în învățământul secundar, elevii continuă să le aibă la ei, spune ministrul francez al educației, conform sursei citate. Belloubet consideră că impactul rețelelor de socializare asupra tinerilor este „absolut dramatic”.

Duminică, 7 aprilie, aceasta a avansat ideea unei „pauze de la digital” pentru elevi, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „Questions politiques” de pe France Inter – France Info.

„Mă întreb dacă nu ar trebui să procedăm așa cum procedăm în Consiliul de Miniștri: lăsați telefonul la intrarea în școli”, a precizat ministra. Propunerea ei este deocamdată lăsată fără detalii în spațiul public și lansată ca „experimentare începând cu clasa a V-a”.

Informații de background

Amintim că o analiză realizată de OCDE pe baza rezultatelor PISA 2022, analiză prezentată în decembrie 2023 la București, arată că performanța la matematică a elevilor de 14-15 ani înregistrează o creștere, atunci când elevii folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive digitale la școală, până într-o oră, în scopuri de destindere sau chiar până la trei ore în scopuri de învățare. Dacă acest interval este depășit, performanța scade, arată aceleași date, prezentate la București de reprezentanta OCDE Tanja Bastianic și relatate de Edupedu.ro.

Potrivit PISA 2022 – Volumul 2, România se numără printre țările cu un grad foarte ridicat de utilizare a dispozitivelor digitale la școală, potrivit datelor declarate.

Concret, datele OCDE pe România arată că „mulți elevi studiază matematica într-un climat disciplinar nefavorabil învățării: în 2022, aproximativ 21% dintre elevii din România au raportat că nu pot lucra bine la majoritatea sau la toate lecțiile (media OCDE a fost de 23%); 28% dintre elevi nu ascultă ceea ce spune profesorul (media OCDE a fost de 30%); 35% dintre elevi sunt distrași de folosirea dispozitivelor digitale (media OCDE a fost de 30%); iar 31% sunt distrași de alți elevi care folosesc dispozitive digitale (media OCDE a fost 25%). În medie, în țările OCDE unde utilizarea telefoanelor mobile în incinta școlii este interzisă, a fost mai puțin probabil ca elevii să declare că au fost distrași de dispozitive digitale.”

Analiza OCDE arată că timpul petrecut de elevi pe telefon sau alte asemenea dispozitive, în 2022, a variat mult între sistemele de educație participante la evaluarea PISA, raportările ținând cont și de folosirea telefoanelor la școală, dar în afara orelor.

Potrivit raportului, este nevoie de instrucțiuni adaptate local și bine puse la punct în ceea ce privește găsirea unui echilibru între utilizarea dispozitivelor digitale în scopul îmbunătățirii rezultatelor la învățare și evitarea utilizării exagerate, care dăunează învățării.

Citește și:

Propunerea vine pe fondul măsurilor anunțate de Macron și premierul Attal, fost ministru al Educației care ocupă poziția de șef al Guvernului din ianuarie, ca profesorii și părinții să aibă grijă la cât timp petrec elevii cu ecranele în față.

Sindicatele profesorilor, comparație cu securitatea de la aeroport

Sindicatele profesorilor din Franța, sceptice față de puterea unei astfel de interdicții, se întreabă „cum putem aplica o astfel de măsură”, după cum declară Sophie Vénétitay, secretarul general al sindicatului Snes-FSU.

„Pentru a ne asigura că toți elevii au lăsat jos telefoanele și că nu mai au un al doilea la ei, ar fi necesar ca acestea să fie strict controlate la intrare. Pentru a fi eficient, ar trebui să fim la fel de vigilenți ca în aeroporturi”, spune lidera de sindicat, citată de Le Parisien.

Foto: © Seventyfourimages | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
„În momentul de faţă, în sălile de clasă se butonează telefoanele mobile în permanenţă”, spune Marius Nistor, FSE
Telefoanele mobile și tabletele să nu fie folosite în școlile din Italia, nici în scopuri didactice, vrea ministrul Educației. Giuseppe Valditara anunță că va trimite reguli profesorilor și părinților
Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, anunță Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită
Guvernul de la Madrid vrea să interzică telefoanele mobile în școlile și liceele din Spania
Noua Zeelandă: Premierul conservator Christopher Luxon a anunţat interzicerea telefoanelor mobile în şcoli
Telefoanele mobile vor fi interzise în clasele din școlile din Olanda, începând de anul viitor
Rusia va interzice prin lege elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, de la 1 septembrie 2024
Tensiuni în școlile din Franța. Un elev în vârstă de 15 ani a murit după ce a fost bătut, la ieșirea din școală, de persoane mascate / Este al doilea caz de violență școlară în aceeași săptămână
Cine este noua ministră a Educației din Franța, Nicole Belloubet: tehnocrată de stânga, profesor de drept public și fost ministru al Justiției, a contestat în trecut centralizarea impusă școlilor
Numărul de ore de educație civică din Franța vor fi dublate din septembrie 2024 și elevii vor avea curs de istoria artei, anunță președintele Emmanuel Macron, care vrea și introducerea teatrului în școli: Asta dă oralitate, încredere, contact cu marile texte ale literaturii
Președintele Emmanuel Macron ar vrea ca uniforma să fie introdusă în școlile din Franța, dacă se dovedește că ajută la combaterea discriminării în școli: „Ținuta unică elimină inegalitățile dintre familii și creează respect” / Franța derulează pilotări în peste 100 de școli pe tema aceasta
Folosirea dispozitivelor digitale în școli, pentru cel mult o oră în scop de destindere sau până în trei ore în scop de învățare, poate întări performanța elevilor la matematică. Apoi, performanța scade – analiză pe baza rezultatelor PISA 2022 / România – în topul utilizării instrumentelor digitale la școală
Rezultate PISA 2022. Aproape o treime din elevii din România nu ascultă ce spune profesorul la clasă

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulamentele actualizate pentru olimpiadele și competițiile școlare în anul școlar 2021-2022, publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Regulamentele privind desfășurarea olimpiadelor și competițiilor școlare în anul școlar 2021-2022 au fost publicate de Ministerul Educației. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora, organizarea etapelor…
Vezi articolul

BREAKING Testele de salivă livrate în școli au fost epuizate. Ministerul Educației îi cere urgent lui Raed Arafat să prezinte graficul de livrare pentru testele pe care elevii trebuie să le facă de săptămâna viitoare: Testele rămase acum în școli sunt insuficiente chiar și pentru administrarea de luni, 13 decembrie

Testele de salivă livrate în școli au fost epuizate, iar unitățile de învățământ au rămas fără teste pentru săptămâna viitoare, avertizează oficial Ministerul Educației într-o adresă trimisă Departamentului pentru Situații…
Vezi articolul