Utilitatea unui program care să pregătească profesorii pentru a putea să le formeze competențe antreprenoriale și de educație financiară elevilor lor a fost ilustrată foarte bine și prin experiențele personale ale participanților, cadre didactice, la primul seminar al școlilor din programul LifeLab 2.0, organizat de Școala de Bani BCR la Brașov, la finalul lunii ianuarie 2024. Cadrele didactice au participat la o primă etapă de formare în cadrul proiectului, pe trei componente – elemente de educație financiară, psihologie organizațională și a relației cu banii, locul și rolul educației financiare transdisciplinare în formarea competențelor.
Un susținător al cadrelor didactice și al educației financiare predate transdisciplinar, Nicolae Savin, inspector școlar general adjunct la ISJ Brașov a povestit una dintre experiențele sale cu banii ca profesor debutant. „Primul salariu, o experiență memorabilă. Am terminat facultatea în 1997, am devenit profesor la un liceu și în facultate am avut bursă de merit. Am terminat șef de promoție și aveam 1.100.000, cred, atunci. Bursa de merit pe lună era o sumă bună și m-am trezit cu primul salariu 637.000 lei, cam așa ceva și m-am dus la doamna secretară și am zis „doamnă, trebuie să fie un punct, aici lipsește o cifră, un punct e mutat aiurea. „Ei nu, nu, nu, nu”, zice, mi-a arătat toată grila – „uitați aici, jos, aici sunteți”. Da, acesta a fost un curs de educație financiară… pe loc”, a povestit profesorul.
Puteți povesti, în comentarii, care au fost experiențele dumneavoastră cu banii în Învățământ.
Scopul programului LifeLab este ca profesorii să includă activități de învățare și discuții utile despre bani și comportamente financiare responsabile la fiecare oră, indiferent de disciplina pe care o predau. Educația financiară transdisciplinară ar forma cu adevărat competențele antreprenoriale din profilul absolventului.
Interesul crescut al cadrelor didactice și elevilor pentru o abordare inovativă în educația financiară în școlile românești arată clar locul conturat al LifeLab în acest peisaj. De la recunoașterea propriilor limite la explorarea potențialului elevilor de a învăța și inova în acest domeniu, vocile profesorilor din LifeLab 2.0. sugerează un viitor promițător pentru educația financiară în România.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare. În cele două școli în care s-a implementat în anul școlar 2022-2023 proiectul-pilot LifeLab 50 de profesori și 1.200 de elevi au fost implicați, iar creșterea cunoștințelor financiare ale elevilor din ciclul gimnazial a crescut cu 19% și ale elevilor din ciclul liceal cu 15%, conform cercetărilor sociologice făcute.
Profesoară de Matematică, Simona Covrig, directoarea Școlii Gimnaziale Bușoaia, oraș Frasin, județul Suceava, spune că este interesată tot mai mult de educație financiară. „Trebuie să mărturisesc, în ultima perioadă am devenit din ce în ce mai conștientă că nu stau bine nici eu la acest capitol și mi-am dat seama că nu voi putea nici propriu copil să-l educ în zona asta de financiar și nici copiilor de la clasă nu putem să le oferim informații valoroase dacă noi nu le cunoaștem și mai mult de atât, nu le trăim”.
Un profesor poate să formeze doar competențele pe care el însuși le are, spune și Maria Racu, directoarea Colegiului Național „Radu Negru” din Făgăraș, județul Brașov: „Dacă eu introspectez un conținut și îl văd ca util pentru elevii mei, atunci îl voi prezenta și cu un pic de pasiune și cu un pic de emoție. Și dacă îl prezint un pic și altfel, elevul cu siguranță va veni lângă mine și acel conținut va fi și de el introspectat și la rândul lui asimilat ca structură de învățare”.
Tot Maria Racu crede că „se va schimba raportul dintre cine este cel care predă și cine este cel care învață”. A simțit la elevii săi o pregătire mai bună pe unele teme din zona financiară, așa că „vom avea, sunt convinsă, chiar proiecte și structuri care vor arăta că elevii sunt pregătiți și sunt maturi pentru a fi formați, dar și ca structură practică”, spune aceasta.
Transdisciplinaritatea este o chestiune de voință, spune Mihaela Zugravu, inspector școlar pentru învățământ primar, la Inspectoratul Școlar al Județului Brașov. Aceasta subliniază faptul că orice profesor știe că nu poate separa materia lui de restul, pentru că nu ar mai putea să formeze competențele urmărite prin rezultatele învățării. „Profesorii au înțeles că acum nu ne predăm materia ca pe o simplă disciplină într-un sertăraș, ci trebuie să transferăm idei de la o disciplină la alta, astfel încât să formăm competențele de viață ale copiilor. Și atunci el ar avea nevoie de aceste materiale. Fiecare profesor ar avea nevoie de voință pentru a implementa asemenea momente, ca pe o etapă într-o lecție firească. Probabil au nevoie și de cursuri de formare, mă gândesc, dar nu foarte multe, exerciții aplicative pe care să le învețe ei să le facă și, cum spuneam, voință”, a spus inspectoarea.
Inițiat de BCR, în colaborare cu FabLab și Asociația Edupedu, LifeLab a debutat în anul școlar trecut în două instituții de învățământ – Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala „Generală Nr. 1” din Poiana Mărului, județul Brașov.
Laura Cristea, profesor pentru învățământ primar Școala Gimnazială „Poiana Mărului”, jud. Brașov, spune după experiența primul an că „am fost foarte surprinsă de faptul că elevii mei știau mult mai multe despre bani decât aș fi crezut eu vreodată”.
Foarte importantă pentru școlile nou-intrate în program a fost și mărturia directoarei Colegiului Național Dinicu Golescu, din Cîmpulung Muscel, județul Argeș, Magdalena Dorcioman. Aceasta a vorbit despre cum a reușit să combată câteva mentalități, pe care le-a văzut la elevi, doar prin discuțiile din timpul aplicațiilor din proiect. A demontat astfel o serie de prejudecăți, folosind prin situații de viață și comportamente sănătoase legate de bani.
LifeLab 2.0. este acum în plină derulare. Cele 10 școli care dezvoltă în acest an școlar programul sunt:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
LifeLab 2.0 marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.
Școala de bani BCR: Semnează și tu petiția pentru introducerea educației financiare în fiecare materie predată la școală.
Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.