VIDEO Excursie în Europa în clasa a II-a. Elevii învățătoarei Nina Pop și-au planificat singuri cazarea, ce să viziteze, transportul și bugetul, după ce deja de un an au „banii clasei” și pentru anul viitor plănuiesc să facă și investiții

Foto: edupedu.ro

În cadrul proiectului LifeLab by BCR, elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, județul Mureș, au avut parte de o lecție practică și inovatoare, captivantă pentru ei datorită discuțiilor pragmatice despre bani și concepte de educație financiară. Sub îndrumarea învățătoarei Nina Carolina Pop, copiii au învățat să planifice o excursie, explorând noțiuni esențiale precum bugetul, cheltuielile și economisirea.

Împărțiți pe grupuri ce reprezentau familii, elevii au adunat bănuții clasei – făcuți din hârtie – timp de câteva luni, realizând fapte bune și făcând teme suplimentare sau alte activități recompensate, pentru a-și completa bugetul. Încă de anul trecut profesoara le-a explicat cum să împartă bugetul în trei părți: nevoi, economii și dorințe.

Oră în proiectul LifeLab 2.0 / Foto: Edupedu.ro

Apoi fiecare copil a primit un card simbolic, având înscrisă suma disponibilă, iar lecția a continuat cu detalii despre monedele folosite în diferite țări europene, ca să poată transforma copiii leii românești în euro, leve, coroane sau alte valute de care ar fi avut nevoie la destinație.

Copiii au trebuit să aleagă mijloacele de transport pentru excursie, optând între tren, avion, autocar sau vapor, în funcție de eficiență buget. Apoi, au discutat despre cazare, având la dispoziție o fișă pregătită din timp de către cadrul didactic, cu nume de hoteluri și prețuri, pe care le-au notat în funcție de țara aleasă. Au primit chiar și o fișa de lucru pentru a-și organiza informațiile adunate.

„Atenție mare când mergem într-o excursie nu cheltuim toți banii”, le-a spus învățătoarea. „Întotdeauna lăsăm o sumă de rezervă pentru situații neprevăzute.” – a subliniat doamna Pop, asigurându-se că elevii înțeleg importanța unei bune gestionări a bugetului.

Această lecție a fost o completare firească a activităților de educație financiară derulate în anii trecuți și în primele module din acest an: „Chiar cu această clasă, când erau mititei, am aplicat o grămadă de fișe de lucru de educație financiară, așa că acum a venit ca o completare firească la elementele pe care noi deja le știam.”

Nina Carolina Pop / Foto: Edupedu.ro

În ceea ce privește formarea cadrelor didactice, directorul Alin Danciu consideră că este esențială în decizia cadrului didactic de a se deschide către activități transdisciplinare de acest fel: „În primul rând, consider că ar fi nevoie de formarea cadrelor didactice pentru că dacă sunt formate și știu despre ce vorbesc, probabil vor fi mai interesate să aplice la clasă aceste metode de educație financiară.”

Foto: Edupedu.ro

Elevii au fost încântați de lecție, iar părinții s-au arătat la fel de entuziasmați, subliniază învățătoarea Nina Pop: „Le plac banii și copiilor, iar părinții sunt foarte încântați pentru că elevii mei merg acasă povestind ce află aici și și-au învățat părinții ce să facă, cum să-și gestioneze bugetul mai bine.”

Lecția predată de profesoara pentru învățământ primar Nina Pop a avut ca punct de inspirație una dintre cele peste 300 de fișe didactice de pe platforma școaladebani.ro, care pot fi descărcate de către orice cadru didactic și pot fi aplicate la clasă.

Proiectul LifeLab by BCR nu doar aduce cunoștințele financiare în școli, ci inspiră și motivează elevii să-și exploreze potențialul și să-și construiască propriul drum către succesul financiar și personal. Prin colaborarea între profesori, elevi și comunitate, acest program își dorește să creeze o generație mai pregătită și mai încrezătoare în abordarea aspectelor financiare ale vieții.

Proiectul îmbogățește curriculumul și oferă elevilor abilități esențiale pentru viața cotidiană, consolidându-le astfel șansele de succes în carieră și viața personală. Integrând noțiuni financiare concrete în materiile predate, profesorii contribuie la dezvoltarea unor competențe valoroase care vor ajuta elevii să navigheze cu succes în lumea financiară a viitorului.

Alin Danciu, directorul școlii, a subliniat importanța abordării transdisciplinare: „Consider că este foarte oportună această abordare transdisciplinară, copiii învățând din plăcere și din mers aceste lucruri. Și asta fără să fie o disciplină distinctă, fără să fie presiunea unei note.”

Lecția de educație financiară de la clasa a II-a a fost un succes, reușind să îmbine învățarea teoretică cu aplicarea practică. Copiii au învățat nu doar cum să-și planifice o excursie, dar și concepte esențiale și atitudini despre banilor și comportamente financiare responsabile. Această experiență a îmbogățit cunoștințele elevilor și a avut potențialul de a crea o punte de comunicare între școală și familie, contribuind la o educație financiară solidă încă de la o vârstă fragedă.

Despre LifeLab 2.0

Programul LifeLab 2.0 este în plină desfășurare, fiind implementat în zece școli din România, inclusiv Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș. Acesta marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.

LifeLab 2.0. Cele 10 școli care dezvoltă în acest an școlar programul sunt:

Petiție pentru introducerea discuțiilor despre bani în toate disciplinele școlare

Inițiatorii programului au lansat și o petiție pentru introducerea educației financiare la fiecare materie predată la școală, care a strâns deja aproape 20.000 de semnături. Aceasta reprezintă o șansă în plus pentru toți elevii din România de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.

Citește și:
VIDEO Implicarea elevilor crește la orele de Limba și literatura română, atunci când discutăm despre bani, spune profesoara Alexandra Dălălău, de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, școală LifeLab 2024
VIDEO Nu putem lăsa hazardul să ne conducă în viața noastră. Altminteri am fi niște bărci purtate de valurile mării acesteia agitate în zone necunoscute – profesorul Ioan Streza de la Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș, despre cum face educație financiară inclusiv la disciplina Istorie
VIDEO Mihai Boș, profesor de Matematică: Nu mergem pe conținuturi din manuale, trebuie să formăm competențe, iar acestea se pot forma prin conținuturile alese de noi
VIDEO Discuții aplicate și utile despre bani, la ora de Informatică. Fișă cu secvență de lecție pentru clasa a VII-a: structura liniară în Turbo Pascal – descarcă fișe pentru toate disciplinele și ciclurile de studiu
VIDEO Un coș plin cu mere, material didactic la clasa a IV-a / Director: Este o secvență pe care o putem integra la orice disciplină, validă atunci când tu, dascălul, rezonezi cu nevoile copilului
VIDEO Ultima noapte de cheltuială, lecția predată la clasa a XI-a pe care orice profesor o poate aplica – descarcă fișa / Daniel Burlacu, directorul Liceului Tehnologic Ciorani: Foarte mulți elevi își doresc foarte mulți bani rapid, fără să știe ce presupune parcursul acesta
Exit mobile version