VIDEO Este necesară apariția unui post în toate unitățile de învățământ, responsabil de toate programele sociale, spune inspectorul școlar general adjunct al ISJ Timiș, Cosmin Hogea

Foto: Edupedu.ro

Înființarea unui post în fiecare școală care să aibă în responsabilitate toate programele sociale, aceasta este propunerea făcută de Cosmin Hogea, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar al Județului Timiș în cadrul celei de-a doua dezbateri regionale „Lapte și Carte”, pentru îmbunătățirea și modernizarea Programului pentru școli al României. Oficialul a arătat faptul că aceste programe s-au înmulțit și că activitatea educativă trebuie separată de această componentă cu o mare implicare administrativă și organizatorică.

Cu un post dedicat, programele sociale pot fi gestionate mai eficient și mai specializat, ceea ce ar putea duce la o implementare mai bună și mai rapidă a acestora, potrivit inspectorului. În plus, cadrele didactice și personalul existent ar putea să se concentreze mai mult pe activitățile educaționale și didactice. „În primul rând, necesitatea apariției unui post în unitățile de învățământ special care să se ocupe de toate programele sociale și consider că ar fi util un astfel de post care să gestioneze, pe lângă programul Laptele și cornul sau tichetele educaționale, tot ce înseamnă activitatea aceasta, care este oarecum diferită față de o activitate educațională obișnuită în cadrul unei unități de învățământ,” a declarat Hogea.

Organizată de Edupedu.ro, cu susținerea APRIL și în parteneriat cu Portant Public Affairs, Inspectoratul Școlar al județului Timiș și Consiliul Județean Timiș, masa-rotundă de la Timișoara a avut peste 30 de participanți din școli, inspectorate din 4 județe, consilii județene, reprezentanți ai producătorilor și procesatorilor de produse lactate.

Cornelia-Elena Micicoi, consilier județean Timiș, a recunoscut că Programul pentru școli al României, cunoscut în trecut ca „Laptele și cornul”, nu este unul perfect, dar a subliniat dorința de îmbunătățire continuă. „Evident că nu este un program perfect, este, cu siguranță, perfectibil și noi ne dorim să reușim să-l îmbunătățim,” a afirmat Micicoi. Ea a adăugat că încurajarea producătorilor agricoli locali este una dintre prioritățile Consiliului Județean, dorind ca programul să contribuie la dezvoltarea pe orizontală a sectorului agricol. „Ne-am dori cât mai mult să avem producători locali pe băncile copiilor și acest program să fie unul care să ajute la dezvoltarea pe orizontală a acestui sector,” a subliniat ea.

Ionel Moatăr, purtător de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, a evidențiat provocările întâmpinate în implementarea programului în județul său. „Din păcate, în județul Caraș-Severin, nu derulăm în acest an școlar programul decât în municipiul Reșița și sigur că întâlniri de genul acesta ne ajută ca pe viitor să reușim și noi să aducem acest plus, pentru că este o plusvaloare pentru noi,” a spus Moatăr. El a subliniat, de asemenea, importanța cunoașterii bugetului de către unitățile de învățământ și armonizarea acestuia cu anul financiar pentru a evita întârzierile în licitații.

Cosmin Hogea a mai punctat importanța modificării legislației pentru a o face mai permisivă și a simplifica gestionarea administrativă, care acum este considerată o povară pentru angajații din școli responsabili cu raportarea acestor date și monitorizarea programelor. „Consider că putem avea în vedere modificarea legislației astfel încât să fie oarecum mai permisivă și din discuțiile avute putem observa că foarte mulți colegi au punctat faptul că au multe rapoarte de dat și oricum nu sunt în măsură ei să facă o astfel de evaluare în cadrul unității, ar fi mai indicată o aplicație informatică mai ușor de gestionat de către școli” a spus Hogea. El a subliniat și necesitatea unei flexibilități sporite a programului pentru a asigura un succes mai mare.

Aceste discuții și propuneri evidențiază nevoia de adaptare și simplificare a legislației pentru a sprijini mai bine unitățile de învățământ în implementarea programelor sociale și educaționale. Îmbunătățirile sugerate ar putea contribui la crearea unui mediu educațional mai eficient și mai incluziv pentru toți elevii.

În anul școlar 2024-2025, România beneficiază de un ajutor financiar din partea Uniunii Europene de 9.607.881,50 euro (47.804.975 lei) pentru distribuția laptelui natural de consum și a produselor lactate fără adaos de lapte praf. Programul promovează nu doar alimentația sănătoasă, dar și susține producătorii și procesatorii de lapte din România.

Programul, gândit la nivel european, are drept scop principal încurajarea alimentației sănătoase la copii și sprijinirea fermierilor și procesatorilor de lapte. Este gestionat în cadrul Politicii Agricole Comune, sub egida DG AGRI, și este implementat uniform pentru toți elevii, indiferent de mediul în care trăiesc sau de gradul de bunăstare.

Vedeți aici care este drumul laptelui, de la producător până pe băncile elevilor – VIDEO

Adaptarea programului „Laptele Școlar” la nevoile actuale ale elevilor și școlilor este esențială pentru a maximiza beneficiile sale. Simplificarea legislației, diversificarea produselor oferite și implicarea directă a unităților de învățământ în procesul de achiziție ar putea îmbunătăți semnificativ eficiența și impactul acestui program. Pe măsură ce România continuă să se modernizeze, astfel de ajustări vor asigura că programul rămâne relevant și benefic pentru generațiile viitoare de elevi.

Un program esențial pentru școală, pentru sănătate, pentru viitorii tineri și adulți care acum, în clase, alături de colegii și profesorii lor, își formează valorile pe care-și clădesc viața și deciziile viitoare. Gândit ca o încurajare a vieții sănătoase, susținut cu zeci de milioane de euro, fonduri comunitare, an de an, răspândit la nivelul tuturor statelor europene, programul Lapte în școli are nevoie de o evaluare obiectivă după 20 de ani de funcționare, într-un moment în care copiii au nevoie și mai tare de repere sănătoase. Îmbunătățirea și adaptarea la nevoile copiilor din prezent sunt obiective necesare pentru potențialul programului Lapte în școli.

Foto: Edupedu.ro / Dezbatere Lapte și Carte Timișoara 2024
Citește și:
VIDEO Paradoxul laptelui școlar: deși sunt mii de oameni implicați în producția, distribuția și furnizarea lui până pe bancă, elevul este primul și singurul care intră în contact direct cu lichidul alb atunci când îl bea, la școală
VIDEO Programul pentru școli al României trebuie îmbunătățit. Legislația să fie mult simplificată, să poată fi cu mai multă ușurință citită de către toată lumea, spune Ionel Moatăr – ISJ Caraș / Atâta timp cât va exista acest „preț cel mai mic”, s-ar putea să nu avem și calitatea cea mai bună – Cornelia Micicoi, CJ Timiș
VIDEO Propunerile inspectorilor, directorilor de școli și profesorilor pentru modernizarea programului Laptele Școlar: Este nevoie de oameni care să preia sarcinile legate de distribuire, depozitare tocmai pentru a lăsa spațiu profesorilor pentru educație, pentru actul didactic
VIDEO Modernizarea Programului pentru școli al României, care are drept componentă principală laptele școlar. Luciana Antoci, ISJ Iași: Felul în care este gândit nu mai reflectă realitatea din școli
Exit mobile version