VIDEO Eșecul vaccinării anti-COVID și rezultatele elevilor la testele PISA, corelate de ministrul Sănătății: 43% dintre copiii de clasa a VIII-a nu stăpânesc bine științele, asta arată că ceva grav se petrece în societate

2.281 de vizualizări
Ioana Mihăilă / Foto: Facebook.com
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat aseară la Digi24 că un posibil factor pentru care românii nu se vaccinează poate fi reprezentat de rezultatele slabe la testărilor PISA: „Acele cifre ale testelor PISA care ne arată că 43% dintre copiii de clasa a VIII-a nu stăpânesc bine științele, de exemplu, sunt lucruri care ne arată că ceva grav se petrece în societate”.

Aceasta a mai completat că „Faptul că a proliferat atât de mult mesajul antivaccinist și că nu am utilizat rapid mesaje anti-dezinformare este un alt aspect. Probabil că este un cumul de factori care a determinat acest rezultat slab al campanie de vaccinare”.

Putem spune că la noi semințele campaniei anti-vaccinare „au mers pe un teren mai fertil decât în alte țări”, a afirmat Mihăilă.

Declarația completă:

Moderator: De ce credeți că suntem vicecampioni europeni la non vaccinare? Suntem mai proști, suntem mai prost educați, suntem mai reticenți, suntem mai deschiși la dezinformare? De ce?

Ioana Mihăilă: Probabil că este un cumul de factori. Probabil că și acele cifre ale testelor PISA care ne arată că 43% dintre copiii de clasa a VIII-a nu stăpânesc bine științele, de exemplu, sunt lucruri care ne arată că ceva grav se petrece în societate. Faptul că a proliferat atât de mult mesajul antivaccinist și că nu am utilizat rapid mesaje anti-dezinformare este un alt aspect. Probabil că este un cumul de factori care a determinat acest rezultat slab al campanie de vaccinare. 

Moderator: Credeți că putem spune astăzi, pe 30 august 2021, că în România campania antivaccinistă a avut un succes mai mare decât campania pro vaccin?

Ioana Mihăilă: Putem spune că a avut un succes mai mare decât în alte țări campania antivaccinistă. Da, putem spune că la noi semințele au mers pe un teren mai fertil decât în alte țări.

Moderator: Ce ar fi trebuit să se întâmple diferit? Adică e clar că cu oamenii aceștia, teren mai fertil cum spuneți, ar fi trebuit ca cineva să vorbească mai pe limba lor, altfel decât a făcut-o acum. Cine?

Ioana Mihăilă: Probabil că și comunicarea poate fi ameliorată. Cred că cei care sunt cei mai aproape de comunitate: medicii de familie, preoții, primarii, profesorii pot să comunice mai eficient, pentru că transferul de credibilitate fiind în comunitate s-ar putea să fie mai eficient decât noi vorbind la televizor. Dar, în plus tocmai în ordonanțele care au fost trecute astăzi, am încercat și să acoperim grupe populaționale pentru care mesajul poate nu s-a propagat atât de bine. Așa că dăm aceste stimulente de vaccinare care presupun bonuri de masă pentru persoanele care se vaccinează cu schemă completă de acum încolo.”

Context

La testele PISA 2018, elevii români au înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani, având o performanță în scădere față de precedentele runde PISA la toate cele trei domenii de testare – citire, matematică și științe. La Citire, România obținea un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de PISA 2015 și cu 10 Puncte față de PISA 2012. Rezultatul României la Citire era cu 59 de puncte sub nivelul mediei OECD.

 Procentul de analfabetism funcțional a fost de 44%, în medie, în creștere față de 2015.

Definiție – Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare a definit analfabetismul funcţional încă din 1984. O persoană este analfabetă funcţional dacă nu se poate angaja în toate acele activităţi în care este nevoie de un anumit nivel de educaţie şi cunoştinţe pentru funcţionarea sa efectivă în cadrul grupului sau comunităţii din care face parte şi totodată pentru a-i da posibilitatea să folosească cititul, scrisul şi socotitul pentru ea şi pentru dezvoltarea comunităţii din care face parte. (Sursă: Handbook of Household Surveys, Revised Edition, New York, 1984)


10 comments
  1. “un cumul de factori”
    Situatia e ceva mai complexa decat poate intelege acesta doamna.

    Fiind o persoana cu studii superioare e de asteptat sa nu faca confuzie intre corelatii si cauze, din care sa rezulte speculatii de 2 lei. Si dansa pare o victima a sistemului de educatie din RO. Probabil ar fi luat o nota proasta la PISA :).

  2. Motivele sunt multiple. In primul rand, problemele de matematica din prezent sunt de vreo trei ori mai dificile decat cele pe care le rezolvam eu in gimnaziu. Ce sa mai vorbim de fizica sau chimie. Daca programa la matematica a ramas in general in linii mari cam aceeasi, nu putem spune acelasi lucru despre programa la fizica. Acum cativa ani am ramas efvectiv tablou cand cineva mi-a atras atentia ca in manualul de fizica de clasa a VIII – a s-a introdus un capitol intreg legat de procesul fisiunii nucleare care sta la baza principiului functionarii bombelor atomice. Era trecut in detaliu, cu tot cu calcule. Nu era doar informativ. Acest capitol eu l-am studiat in clasa a XII – a. Este aberant. Pe langa acest aspect, in vechile manuale de fizica, dupa care am studiat si eu, erau o multime de probleme extrem de usoare care incet incet te faceau sa te acomodezi cu aceasta disciplina. In present, in manualele de fizica sunt trecute o gramada de lucruri dificile pentru un elev de class a sasea, de genul unor functii si reprezentari grafice, inclusiv interpretarea acestora. Sa nu uitam de faptul ca functiile, reprezentarea grafica a functiilor si interpretarea unui grafic se studiaza la matematica incepand abia din class a VIII – a. Din nou aberant. De asemeni, una din marile probleme ale invatamantului actual este faptul ca foarte putini elevi mai citesc o carte in timpul liber. Din acest motiv, elevii nu numai ca nu mai au vocabular, nici macar nu inteleg sensul unor cuvinte uzuale. Predau matematica si am intrebat odata la ora ce inseamna faptul ca o masina are viteza de 60 km/h. Doar un singur elev a fost capabil sa-mi spuna ca acest lucru inseamna ca marina parcurge 60 km intr-o ora. In ultimul rand trebuie sa amintim si faptul ca de multe ori profesorii de matematica, fizica si chimie manifesta o mare doza de plictiseala atunci cand trebuie sa predea si sa rezolve chestiuni care lor li se par banale, dar care pentru elevi nu sunt deloc banale. Acesti profesori doresc sa treaca cat mai repede la chestiuni si probleme dificile care sunt interesante pentru ei ca adulti, dar nu si pentru elevi care abia inteleg doar o mica parte din ceea ce spune profesorul. Multi profesori uita din pacate ca aceasta este datoria lor, de a relua la infinit aceste lucruri banale, pana cand toti elevii din clasa au inteles lectia.

  3. De ce? Campanie de marketing. Management-ul a decis ca pe aceste meleaguri merge placa cu ,,prostii nu se vaccineaza” fata de alte tari unde au pus-o pe aia cu ,,si prostii au fost convinsi sa se intepe” numai ,,cei mai prosti” din ce in ce mai putini ramanand ,,neimunizati”. Ar fi fost greu s-o faca din pix ca sa fim macar pe la jumatatea ,,clasamentului”. Evident ca nu. Doar e evident ca fiecare tara vine cu cifrele ei. Pe chinezi de ex. i-a durut in ,,cot” si la o populatie de 1,4 miliarde (miliarde) de locuitori au raportat 94.879 infectati din care 4.636 decedati (cu virus depistat) in timp ce americanii cu o populatie de 333 milioane au raportat 39,9 milioane infectati din care 656.393 decedati, ca sa nu mai vorbim de Tanzania care la 61 milioane au raportat 1.367 virusati din care 50 decedati. Ca sa inteleaga si analfabetii functiional nedepistati cu nume si prenume care s-au burdusit cu diplome si s-au pricopsit la unii au urcat cifrele (din pix) in timp ce la altii le-au scazut (tot din pix).

  4. Cat de prost tre’ sa fii sa pui botul la aia ca a existat pe aceste meleaguri o ,,campanie antivaccinista”. A fost bascalie pe fata. Mici cu mustar oferiti indraznetilor care s-au ,,imunizat” n-au dat ,,antivaccinistii”. Tombole, calatorii in vacante fara teste, evitarea carantinarii. Ca sa nu vorbim de ultimul videoclip. Ala cu ,,mamica” care-si duce odorul la scoala in balon pt. a nu si-l infecta de la cei vaccinati iar dupa ce s-au intepat a putut in sfarsit sa-l ia in brate. Tare !!! Auzi gandire. Tre’ sa incerce la analfabetii functional si cu ,,bonuri de masa” daca cu mici n-au reusit. Faceti-o ,,d-lor” obligatirie s-am scapat de circ, ca oricum cei cu un nivel de inteligenta peste analfabetismul functional (vaccinati, constransi cu una cu alta) s-au prins cum sta treaba, da’ au inghitit broasca.

    1. Nu sunt analfabet functional, am studii superioare, abia am asteptat sa ma vaccinez, nu m-a constrans nimeni, nu m-a convins nimeni, nu am ascultat toate tampeniile media, nu vindec Covidul cu usturoi chinezesc taiat chinezeste. Daca tu crezi ca toti care ne-am vaccinat suntem niste prosti, atunci nu am cum sa-ti schimb parerea. Si da, vaccinarea trebuie sa devina obligatoriu. Asa e moral, normal si asa fac cele mai multe state civilizate.

      1. Vaccinarea este in lucru moral.
        Ceea ce este imoral este motivul pentru care astia ne vor vaccinati pe toti.
        Vaccinarea este in lucru normal.
        Ceea ce este anormal va urma abia dupa vaccinarea tuturor.
        Iar vaccinarea tuturor va duce de la civilizatie la necivilizatie.

  5. Ne-au jignit, si ne jignesc de cate ori ,,ne fac testul”. Vin aia ,,din Pisa” o data la 4 ani si ne spun ca-i groasa treaba. Cand, in realitate, o mare parte dintre persoanele care ,,ajuta” la batjocorirea imaginii patriei se pot angaja cu ,,succesuri” practicand ,,activităţi în care este nevoie de un anumit nivel de educaţie şi cunoştinţe” comunitatea functionand bine mersi, ba si mai mult, platindu-i de la testare la testare din ce in ce mai bine pentru ,,serviciile aduse”. Adica, nu-i 43%, poate fi cel mult 15-20%, ceea ce-i acceptabil fiind in randul lumii civilizate. Ce ti cu cifrele astea …

  6. Suntem vicecampioni la vaccinare, dar și din alte puncte de vedere suntem tot codași țin să fac peecizarea!
    Nu știu dacă testele pisa sunt factorul declanșator al vaccinării nereușite!
    Doamna ministru al sănătății nu a susținut astfel de teste și a ajuns în fruntea acestei instituții, domnul de la finanțe care nu știa cât e inflația și salariul minim – net pe economie, la fel nu a susținut asemenea teste!
    Ca să jignești propriul popor e cam urât, mai ales să fii in fruntea lui!
    De treizeci de ani toți se prindă pe la cârma țării, fără a lua in calcul viața adevărată a românilor!
    Factorii care au contribuit la analfabetismul despre care vorbește această doamnă sunt nenumărați, însă nimeni nu este interesat de nimuc, ci doar interese….
    Și cu aceste stimulente de vaccinare cum rămâne cu analfabetismul?!
    Dar de ce nu comunică această doamnă câți bani au luat cei din echipa de vaccinare????
    Și înainte de a vorbi despre alții, haideți să ne aruncăm o privire pe articolul de mai sus! (moderator:,, că cineva…, că cu oamenii….., să vorbească mai pe limba lor… ” și Ioana Mihăilă :,, că cei sunt cei.. .. ”
    Cu mărirea alocației pentru copii a dat-o de gardul ministerului “Cîțu, iar acum vor să vaccineze copiii pentru care ei habar nu au cum se cresc!!????? !
    Oamenii străzii care sunt o sursă de infecție pentru toți care dovedesc analfabetism în această țară, vorbește cineva??? In Germania i-au strâns rapid de pe străzi anul trecut văzând un focar /un pericol în aceștia???
    Și multe altele……!!!!!!

    1. suntem vaccinati , multi dintre noi, impotriva dictaturii, foarte bine ca oamenii nu sar sa se vaccineze cu ceva care inca nu se stie ce efecte are, e inteligent sa fim prudenti. Stiinta se naste cu dubiul fata de argumentul autoritatii, ca si in acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ciolacu: Vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri / Vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct, cu 4 în față la Educație, cu cheltuieli indirecte prin administrația locală cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%

Bugetul Ministerului Educației va fi „cu 4 în față“, spune premierul Marcel Ciolacu. Acesta a declarat la un eveniment organizat de Antena3, luni, că în opinia sa „cred că ajungem…
Vezi articolul

Atractivitatea scăzută pentru profesia de cadru didactic din motive financiare, una dintre amenințările identificate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București în planul managerial – document

Una dintre amenințările identificate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) se referă la atractivitatea scăzută pentru profesia de cadru didactic din motive financiare. Este vorba despre planul managerial pentru…
Vezi articolul

Guvernul României: Definirea manualului şcolar ca „bun de interes public” și „principal instrument de lucru al elevului” nu mai reflectă actualitatea realității din societate

„Definirea manualului şcolar ca „bun de interes public” și „principal instrument de lucru al elevului” nu mai reflectă actualitatea realității din societatea națională și internațională, raportat la diversitatea și importanţa…
Vezi articolul