Elevilor care își dau masca jos în clasă sau în școală, încălcând regulile, li se poate scădea nota la purtare, a declarat Ministrul Educației la conferința de presă de vineri, 2 octombrie. Monica Anisie a explicat că în noul regulament de funcționare a școlilor sunt prevăzute reguli și pentru această perioadă. Oficialul a răspuns întrebărilor jurnaliștilor după plecarea Premierului Ludovic Orban. Anisie a precizat că există prevederi în lege pentru ca un profesor să fie concediat, dacă nu vrea să facă școală online.
Întrebată de reporterul Știrilor PROTV, Paul Angelescu, ce poate păți un elev care își dă masca jos în timpul orei și care îi determină astfel și pe ceilalți să se joace cu masca și să nu respecte regulile, ministrul a spus că există posibilitatea scăderii notei la purtare.
Paul Angelescu, PROTV: Care sunt sancțiunile sau măsurile pe care le poate lua un învățător sau un profesor dacă un copil nu respectă diverse măsuri de distanțare, protecție sanitară, în școală și cum se aplică acestea? Dați-ne câteva exemple!
Monica Anisie: În primul și-n primul rând, fiecare profesor trebuie să discute cu fiecare elev în parte. Este important ca noi, profesorii, să le explicăm copiilor că viața noastră trebuie să nu fie pusă în pericol. Este important ca noi toți, ca societate, să înțelegem că respectarea măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor reprezintă o prioritate. Dacă un copil nu respectă regulile, profesorul trebuie să îi explice că este important să se gândească la pericolul pe care îl realizează față de cei din jurul lui, având în vedere faptul că există posibilitatea să aibă virusul respectiv.
Paul Angelescu, PROTV: V-am întrebat de sancțiuni, se pot aplica și sancțiuni?
Monica Anisie: Există în regulamentul pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ, prevederi cu privire la sancțiunile elevilor. De asemenea în statutul elevului este prevăzut.
Diana Coada-Dumitrascu, TVR: Dar nu sunt sancțiuni noi, pentru această perioadă, sunt prevederile vechi…
Monica Anisie: Dacă vă uitați la noul regulament, sunt prevederi și pentru această perioadă. Noi am dat ordin de ministru cu un nou regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ. Nu există acum, să spunem, niște sancțiuni care să vină în defavoarea elevului.
În primul și în primul rând noi trebuie să îi spunem elevului că riscă să i se scadă nota la purtare, asta este prima etapă, știm cu toții că având un comportament neadecvat în spațiul școlii, inclusiv din punctul acesta de vedere, nerespectând măsurile, riscă să i se scadă nota la purtare.”
În noul regulament, pe care îl puteți descărca mai jos, nu există nicio prevedere nouă legată de sancționarea elevilor sau de obligațiile suplimentare ale acestora de a respecta măsurile de distanțare, ori purtarea măștii, față de regulamentul aprobat în 2016.
Vedeți noutățile din ROFUIP 2020 aici.
Întrebată despre sancționarea profesorilor care nu vor să facă școală online, Monica Anisie a anunțat că există prevăzută în lege posibilitatea desfacerii contractului de muncă pentru un profesor care refuză să prea online elevilor săi.
Paul Angelescu, PROTV: „Există posibilitatea legală prin care se desface contractul de muncă a unui cadru didactic care nu vrea să facă școala online. Premierul spuneam mai devreme că un astfel de om nu are ce căuta în sistem. Acum nu poate pleca dintr-o dată, dacă nu există o bază legală?”
Monica Anisie: „Știți foarte bine că există o lege a educației, există prevederi și în acest sens, însă trebuie să fiecare inspectorat școlar să analizeze, fiecare unitate de învățământ să analizeze situația punctual și să ia măsurile legale care se impun. Există și această posibilitate, este prevăzută în lege”.
Anunțul vin în contextul în care premierul Ludovic Orban a spus vineri că “nu pot accepta ideea că există cadre didactice care refuză să-și exercite profesia și chiar misiunea. Un profesor care nu face lecții online acolo unde este necesară organizarea acestor lecții online… dacă din 10 ore face numai 6 ore, atunci 4 ore nu trebuie plătit. Este simplu (…)
Iar dacă refuză sa predea online, din punctul meu de vedere nu mai are ce căuta în educație. Pentru că un profesor are obligația sa se adapteze la orice situație. Jobul lui este sa transmită informatiile, cunoștințele de la materia respectivă și în mod evident și multe altele, valori, principii, să fie un model, dar are obligația să se adapteze la modalitatea de a transmite aceste cunoștințe. Să fim cinstiți: online-ul e un lucru care există deja în viața noastră. Avem, cei mai mulți, conturi de Facebook, știm ce înseamnă LIVE-uri, cum să nu poți să te adaptezi să predai online?”.
Inspectoratul Școlar București a anunțat joi că profesorii care refuză să predea online intră în comisia de disciplină și riscă desfacerea contractului de muncă.
Foto: edu.ro