VIDEO Elevii relocați din Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor învăța în alte școli în perioada consolidării seismice a clădirii, chiar dacă părinții au protestat în fața primăriei. Luciana Antoci, șefa ISJ: Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment

1.038 de vizualizări
Foto: Captură – video Ziarul de Iași
Inspectorul general școlar din Iași, Luciana Antoci, le transmite părinților elevilor Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” Iași, care au protestat în fața primăriei, nemulțumiți că elevii au fost mutați din unitatea de învățământ din cauza riscului seismic ridicat, că “E nevoie de un sacrificiu asumat. Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment și să alegem, până la urmă, răul cel mai mic”, a spus Antoci într-o declarație preluată de Ziarul de Iași. Inspectoarea a dat ca exemplu o situație similară cu elevii de la liceul Cantemir care, după 2 ani, s-au întors într-o școală consolidată. Amintim că 600 de elevi au fost mutați în alte școli până la finalul acestui an școlar, după ce ministerul Educației a inclus Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” Iași pe lista școlilor cu risc seismic I.

Joi, în timpul protestului părinților elevilor Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” Iași din fața primăriei, când aceștia l-au huiduit pe edilul Mihai Chirica, a avut loc o întâlnire în sediul primăriei la care au participat inspectorul general școlar Iași Luciana Antoci, un reprezentant al părinților și un edilul Mihai Chirica.

Inspectorul general școlar a spus că părinților elevilor Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” Iași li s-a propus două variante: una în care elevii învață în alte două școli după amiază sau învață dimineața în liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași, ce urmează să fie amenajat de primărie, dar care este în altă zonă. Luciana Antoci mai spune că părinții nu acceptă nici una dintre variante, pentru că ei își doresc ca elevii să învețe dimineața, dar nu departe de zona în care se află Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” Iași.

“Pentru moment, soluția pe care a înaintat-o Inspectoratul Școlar Județean Iași a fost adoptată prin hotărâre de consiliul de administrație al școlii. Până la finalul anului școlar rămâne valabilă. Cu alte cuvinte, începând de mâine (n. red. vineri, 24 martie), copiii se întorc la cursuri acolo unde au fost relocați (n. red. în clădirea Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sf. Vasile cel Mare” Iași și la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară “Vasile Adamachi” Iași). Pe de altă parte însă, împreună cu domnul primar căutăm soluții pentru a organiza programul de toamnă.

Luăm în calcul ca elevii de vârstă școlară mică să poată rămână în căminul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, într-o formulă adaptată, în condițiile în care pot fi făcute lucrări de transformare a sălilor de cazare în săli curs, după cum pentru elevii de liceu căutăm soluții în școlile, dacă se poate, din apropierea liceului, în așa fel încât toți să intre în program de după-amiază, tot într-o unitate de învățământ care este adaptată ca infrastructură la nevoile de desfășurare a procesului didactic. Părinții refuză varianta de a merge în clădirea liceului de Mecatronică pe care urmează ca Primăria să o amenajeze până în toamnă. Deci, cu alte cuvinte, asta e ceea ce refuză ei. (…) E nevoie de un sacrificiu asumat. Iar precedentul s-a creat. Avem modelul liceului Cantemir care a co-existat cu profesorii și elevii din „Vasile Alecsandri” timp de 2 ani școlari. Repet, un sacrificiu asumat, iar acum elevii de la „Cantemir” s-au întors într-o școală care arată foarte bine. Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment. Trebuie să alegem, până la urmă, răul cel mai mic. Ori plecăm în program de dimineață în clădirea liceului Mecatronică, o clădire care va fi reamenajată, ori, dacă ne dorim să rămânem în zona Copou, va trebui să ne asumăm programul după-amiază, într-o altă unitate de învățământ”, a spus inspectorul general școlar.

Primarul Mihai Chirica a spus că: “Nu își dorește nimeni o situație tensionată, mai ales pentru faptul că discutăm despre copii (…) prioritară a fost punerea lor în siguranță. Sigur că da, lucrurile au venit peste noapte, pentru că lucrurile astea se puteau negocia. Dialogul pe care l-am avut astăzi putea să fie cu două luni de zile înainte, cu șapte luni de zile înainte, dacă se punea problema atât de imperativă. Nu s-a pus în relația cu noi”, a subliniat Chirica.

Clasele primare și de gimnaziu au rămas în căminul Colegiului pentru că este renovat dar urmează câteva modificări pentru a le crea condiții de învățare. Primarul a mai spus că ar putea fi în discuție și construcția unei școli din containere.

“O parte din învățământ rămâne locat acolo unde se desfășoară și în momentul de față, respectiv în cămin printr-o serie de intervenție care trebuie să facem noi primăria, ca din două dormitoare în care stau trei elevi să spargem un perete despărțitor, suntem la expertiză și vom face o sală de curs. Pentru asta ne vor trebui aproximativ 7 săli de curs. Și reușim să ținem învățământul primar și gimnazial împreună cu casa directorului care a fost reabilitată și nu prezintă risc seismic I, prin urmare se poate continua activitate didactică și acolo. Pentru învățământul liceal, necesită 23 de săli de curs pentru a acoperi toate clasele, începând cu clasa IX-a până la clasa a XII-a pentru toate formele educaționale, inclusiv pentru Școala Teologică Catolică. Pentru asta este nevoie de un corp de clădire liber cu minim 23 de săli de curs care să corespundă educației. (…) Ori a mai apărut în discuție posibilitatea construirii unei școli modulare din containere, pe care eu personal nu o evit ca discuție, dar experiența mea de inginer și primar în același timp îmi spune că foarte greu să găsești să faci o școală cu 23 de clase din containere, care să funcționeze și cu aviz și de la ISU, și de la DSP și s-o mai ai și până în toamnă, pentru că noi ieșenii avem și experiența dramatică a unui spital tot din containere și care stă și zace cu 13 milioane de euro într-un colț al acestui județ”.

Potrivit primarului din Iași, Guvernul ar fi început un program de modernizare a liceului dar a fost abandonat, fără să precizeze în ce an ar fi fost inițiat programul sau de care Guvern.

Mihai Chirica a spus că a depus o cerere de finanțare pentru reabilitarea Colegiului și așteaptă răspuns. Dacă nu se aprobă, primăria va iniția un credit, promite edilul.

“Pe data de 3 mai avem depunerea ofertelor pentru reabilitare, am depus proiect pe PNRR pentru reducerea riscului seismic unități de învățământ preuniversitar și nu ascund faptul, probabil până la urmă va ieși la iveală, dacă nu și nu, vom iniția un credit în condițiile cele mai realiste.”

Declarațiile inspectorului general și primarului Mihai Chirica după ședință:

Citește și:
Protest anunțat al părinților elevilor de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, după ce peste 600 de elevi au fost mutați în alte școli din cauza riscului seismic ridicat al clădirii principale / Colegiul a fost inclus pe lista Ministerului cu școli în risc seismic I în urmă cu o lună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Lista celor 43 de membri din consiliul general al CNATDCU, forul responsabil cu atestarea titlurilor universitare, pentru mandatul 2024-2028 / Apar trei membri noi de la universități din străinătate – Oxford, Boston și Münster / Marius Andruh, propus inițial vicepreședinte, nu mai e membru

Componența Consiliului general al Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2024-2028 a fost publicată în Monitorul Oficial. Consiliul va avea un președinte, Mircea…
Vezi articolul