Elevii de orice vârstă din Franța au luat parte și încă participă la activități naționale de vară organizate de Ministerul Educației în tot Hexagonul. Anul acesta, ca în 2020 și 2021, autoritățile din educație au organizat “Les vacances apprenantes” (Vacanța de învățare) – un proiect de țară menit să ajute copiii și tinerii să recupereze pierderi de învățare, să iasă în natură, să meargă la ore deschise în școli profesionale sau să plece în tabere de câteva zile.
“Scopul vacanțelor de învățare este de a asigura consolidarea învățării și de a contribui la dezvoltarea personală a tinerilor prin activități culturale, sportive și de agrement, supravegheate de profesioniști. Operațiunea Vacanța de învățare se bazează pe mai multe programe, de la școli deschise la tabere. Ce au în comun? Consolidarea învățării, a culturii, a sportului și a dezvoltării durabile”, se arată pe site-ul ministerului citat.
- Inițiat în 2020, programul a fost implementat și în 2021 și a venit ca răspuns al oficialilor în fața crizei pandemice care – au observat aceștia – deconectase tinerii de școală și de viața socială. Anul acesta, pregătirea lui a fost reglementată de oficiali încă din martie, potrivit unei note semnate de Directorul general pentru învățământ preuniversitar din ministerul francez al Educației, consultată de EduPedu.ro.
Proiectul și programele componente durează până începe anul școlar în Republică, pe 1 septembrie 2022, iar valoarea lui este de 180 de milioane de euro. Potrivit profesorilor francezi consultați de redacție, în fiecare regiune școlile se pot înscrie să organizeze un anumit program (ore remediale în cadrul școlii deschise sau școală profesională deschisă etc.), apoi sunt selectate de instituțiile abilitate regional. Totodată, profesorii participanți sunt remunerați cu câteva zeci de euro pe oră/orele din schema de activități acceptată de școală și de autoritățile din teritoriu.
1. “Școală deschisă”
În acest caz, elevii pot participa la activități culturale sau sportive la școala lor sau la o școală din apropiere, în funcție de dotările tehnice de care dispun. Pe de o parte, pot descoperi natura și patrimoniul local la țară sau pe litoral, cu cortul, alături de profesori și specialiști (pentru elevii cu vârste între 6 și 17 ani). Pe de altă parte, există opțiunea de Patrimoniul meu, de pe bicicletă unde activitățile sunt similare, sar grupurile se organizează în drumeții pe bicicletă de una sau mai multe zile, potrivit informărilor oficiale.
Tot în cadrul Școlii deschise există și Vara profesioniștilor, despre care ministerul informează că “este o parte a programului special organizat în liceele profesionale, pentru a consolida abilitățile și competențele elevilor aflați în formare sau pentru cei care nu și-au obținut diplomele și sunt înscriși pentru sesiunea din septembrie. De asemenea, îi poate pregăti pe elevi pentru un loc de muncă sau pentru continuarea studiilor, inclusiv pentru învățământul superior, sau pentru a descoperi un nou domeniu de studiu ca parte a unui proiect de reorientare”.
2. Taberele de învățare
Certificate de Statul francez, aceste “tabere de vacanță pentru învățare” (Colonies de vacances apprenantes în original) combină consolidarea învățării și activități de agrement bazate pe cultură, sport și dezvoltare durabilă.
Deschise tuturor familiilor, fără a fi exclusiviste, taberele de învățare se adresează grupurilor prioritare, copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani:
- care locuiesc în cartierele prioritare ale măsurii de “politică urbană” sau în zonele rurale
- care provin din familii izolate, monoparentale sau în situații economice precare
- într-o situație de handicap
- minorii însoțiți de sistemul de protecție a copilului.
Comunitățile partenere vor primi un ajutor de stat de 400 de euro pe săptămână pentru fiecare tânăr. Lista celor 4.242 de tabere este disponibilă pe acest site, împreună cu procedurile de înregistrare și de plată (costă în jur de câteva euro pe săptămână pentru un copil). Potrivit site-ului, sunt tabere de câteva zile, de radio, de gătit, de explorare geografică și așa mai departe.
3. “Stagiile de reușită”
Conform sursei citate, Stagiile de reușită sunt oferite elevilor din școlile primare până la liceu care întâmpină dificultăți de învățare. “Acestea sunt destinate să contribuie la consolidarea cunoștințelor de bază, în special în franceză și matematică, sau să completeze lacunele prin lucrul în grupuri mici”.
În iulie a existat o săptămână de învățare (8-13) “pentru a consolida învățăturile din anul trecut”. În august urmează alte două săptămâni de astfel de ore “pentru a facilita intrarea în nivelul următor la începutul anului școlar”. Va fi și în octombrie o săptămână similară (24-28) “pentru a consolida cunoștințele dobândite la începutul anului”.
VIDEO – Spotul realizat de Ministerul Educației din Republică
Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.