VIDEO Elevi de școală generală construiesc în București un Sistem Solar, parcurgând distanțe mari pe jos pentru a înțelege dimensiunile uriașe dintre planete / Pe traseu vor marca locul planetelor folosind baloane și fructe de mărimi diferite

336 de vizualizări
Photo 61905346 © Pkdirector | Dreamstime.com
Obiectivul acestui inedit experiment este acela ca cei mici să meargă pe jos distanțe mari prin București, comparându-le cu distanțele dintre planete. Se întâmplă astăzi, 13 mai, între orele 19-21, cu punct de plecare borna Km 0 de la Universitate, potrivit Agerpres.
  • O acțiune similară s-a desfășurat în orașul Turda (vezi VIDEO la finalul articolului)

Traseul pornește la Universitate, la borna Km 0 din faţa Teatrului Naţional. Soarele va fi reprezentat de un balon cu diametrul de 108 cm. Acolo, la ora 19 se vor strânge mai mulți copii de școală generală pentru a pleca la pas pe Magheru, Aviatorilor, Prezan, Bd. Regele Mihai, aproape 5 km, unde va fi “plantat” Pluto, povestesc organizatorii, Asociaţia StartEvo, prin platforma educaţională Kidibot, împreună cu partenerii noştri, Astroclubul Bucureşti şi revista Ştiinţă&Tehnică. Pe parcursul traseului care se desfășoară ca o vânătoare de comori, copiii află informații despre planete.

La distanţă de 45 m de balonul ce reprezintă Soarele, pe spaţiul verde înainte de Intercontinental, va fi Mercur, un bob de mazăre de 4 mm.

La distanţă de 84 m faţă de centru, pe spaţiul verde din dreptul Intercontinentalului, apare Venus, o cireaşă de 9 mm.

La distanţă de 116 m faţă de Soare, în dreptul restaurantului de la Intercontinental, Pământul, o cireaşă mai mare, de 10 mm.

Luna va fi la distanţă de 30 cm faţă de cireaşa ‘Pământ’, reprezentată de un bob de piper de 3 mm.

Marte, un bob de mazăre de 5 mm, se va găsi la 177 m de balonul ‘Soare’, imediat după strada Batiştei, pe Magheru.

“Mai mergem până la Ciclop, acolo vom da de Jupiter, un grapefruit de 109 mm diametru. Următoarea planetă va fi Saturn, o portocală de 91 mm cu o ‘fustă’ de hârtie (inelele), aflată la 1.114 m de Soarele de la Universitate. O vom planta la metrou la Piaţa Romană, ieşirea dinspre ASE.”

Uranus va fi la parcarea de la Piaţa Victoriei, o nucă mare, de 39 mm diametru. Distanţa faţă de Km 0 este de 2.234 m.

Mergem pe Bd. Aviatorilor către Charles de Gaulle. La ieşirea de metrou de la Aviatorilor, la 3.500 m de Soarele de la Km 0, o să punem Neptunul, reprezentat de o nuca puţin mai mică, de 38 mm diametru.

Pluto. Ei bine, ca să ajungem la Pluto, care va fi un bob de muştar de 2 mm, va trebui să ajungem pe Bd. Regele Mihai, la staţia de autobuz de la Muzeul Satului. Nu-i de mirare că a fost retrogradat de la planetă la planetoid”, transmit organizatorii.

Cum a fost prima ediție a acțiunii, desfășurată în orașul Turda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul are libertatea să-și organizeze predarea și evaluarea pe parcursul întregului an școlar, între evaluarea standardizată de la începutul anului și cea de la final, anunță ministrul educației în contextul schimbării structurii calendarului școlar

Ministrul Educației a declarat astăzi că profesorii vor avea libertatea „să-și organizeze atât predarea materiei, cât și evaluarea pe fiecare disciplină”, între evaluarea standardizată de la începutul anului și cea…
Vezi articolul