Eleva de clasa a XII-a, care a cerut printr-o scrisoare publică echivalarea mediei din liceu cu Bacalaureatul, spune într-un interviu pentru Monitorul de Suceava că nu a mai ieșit din casă de pe 18 martie de frică să nu ia virusul. Raluca Țonea este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava și a explicat faptul că a scris o scrisoare deschisă către ministrul Educației după ce instituția „voia să vadă pe internet cine nu are internet. Și se trimiteau chestionare să zică câți din clasă avem internet, câți nu”.
Inteviul publicat de Monitorul de Suceava este redat mai jos:
Raluca Țonea: ”Pe 18 martie a fost ultima oară când am ieșit din casă.
Reporter: De atunci nu ai ieșit deloc?
Raluca Țonea: Deloc. Doar pe balcon, atât. (…) Da, să mă protejez și, mai mult, este și frica asta și anxietatea că nu știi de unde îl poți lua, nu știi cu cine te întâlnești afară, nu știm ce ni se poate întâmpla.
Reporter: Bănuiesc că ai vorbit și cu colegii tăi, că ai scris acea scrisoare deschisă… Cum… Povestește-mi despre acea scrisoare, cum a venit ideea ei?
Raluca Țonea: Ideea venit de la faptul că ministerul cumva voia să vadă pe internet cine nu are internet. Și se trimiteau chestionare să zică câți din clasă avem internet, câți nu. Ni s-a scris pe WhatsApp aveți internet, nu aveți internet, dar în realitate, copiii care nu au internet acasă, nu puteau să zică da avem internet, nu, nu avem internet. Și atunci m-am gândit: ministerul trebuie să audă ceva, trebuie să audă câți copii sunt care nu au internet și despre problemele noastre, ceea ce întâmpinăm noi în fiecare zi. Despre problemele noastre, despre sentimentele noastre, despre tot ce simțim noi.
Reporter: Am văzut că propune acolo două soluții despre Bacalaureat, mai ales pentru voi care sunteți în clasa a XII-a. Spune-mi despre aceste soluții!
Raluca Țonea: Nu doar pentru Bacalaureat cat și pentru Evaluarea Națională. Soluțiile ar fi multiple: prima soluție cu care am venit eu ar fi echivalarea cu ultimii patru ani. Este adevărat în Franța, Belgia și alte țări au echivalat cu ultimul an. Doar la noi oricum nu e corect, pentru că într-a XII-a profesorii sunt mai îngăduitori, e mai ușor. Și atunci am zis ok, ultimii patru ani este o medie care reflectă foarte bine tot parcursul nostru în ciclul de liceu. A doua soluție a fost posibilitate fiecăruia de a alege. Unii dintre noi pot alege să se echivaleze media cu cea pe patru ani, iar ceilalți care nu sunt mulțumiți de note să se ducă să dea Bacul în condiții de maximă siguranță.
Reporter: Tu, de exemplu ce ai alege?
Raluca Țonea: Eu eu aș alege să mi se echivaleze nota cu media de pe ultimii patru ani. Specific că nu am 10, am undeva în jurul notei 9, poate sub 9 poate e peste 9, nu știu exact cum, dar pe acolo este. Nu am 10 și asta aș alege să mi se calculeze media din ultimii patru ani ca media finală.
Reporter: Crezi că e mai sigur decât să ieși din casă?
Raluca Țonea: Cred că este mai sigur decât să stau trei ore într-un loc, chiar dacă este aerisit, trei ore într-un loc cu alți nouă oameni, poate 10 cu tot cu profesorul, care nu știm pe unde au fost, nu știm cu ce au venit, pot să fie asimptomatici, nu știm ce ni se poate întâmpla. Este mai sigur pentru noi și pentru sănătatea noastră.
Reporter: Deci practic e o anxietate, e o frică ca să mergeți inclusiv acum la școală, cum au spus cei din minister?
Raluca Țonea: Aici, în Suceava, cât și în restul țării, probabil că frica chiar există. Pentru că sunt atât de multe cazuri, sunt atât de multe familii în care COVID-ul chiar a afectat. Și stresul că ne putem îmbolnăvi se adaugă la stresul examenului, la tot stresul pe care l-am resimțit în casă, nu am putut să ieșim, nu am putut să ne plimbăm, să ne limpezim mintea. E un stres. Sunt familii care și-au pierdut părinții, sau copii care au stat în spital în această perioadă. Este un stres mare, este vară, este cald, nu putem bea apă pentru că va trebui să purtăm măști, este foarte dificil.
Reporter: Dar crezi că cei care conduc ministerul, frâiele voastre practic, ei știu de problemele voastre, știu de fricile voastre?
Raluca Țonea: Cred că știu o parte din probleme. Nu cred că au aflat problemele noastre în mod real. Se gândesc „ok, dar ei totuși trebuie să dea Bacul”, dar nu se iau în considerare și alte lucruri cum ar fi faptul că am avut… au fost copii ai căror părinți au murit, au fost ei infectați, cred că nu știu toată povestea și ar trebui să ne asculte, să ne întrebe și să o afle pe toată.”
Scrisoarea scrisă de Raluca Țonea:
Suceava este în carantină din 30 martie 2020. Ordonanța Militară nr 6 a instituit carantina în orașul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
Județul Suceava are cel mai mare număr de persoane infectate – 2881 și cele mai multe decese – 146, potrivit covid19.geo-spatial.org. La nivelul întregii țări sunt 12.732 de cazuri și 771 de decese la data publicării acestui articol.
Ce fac autoritățile pentru a consilia elevii
Ministerul Educației a lansat o linie de consiliere psihologică pe tema COVID-19, pentru cadre didactice, elevi și părinți, potrivit edu.ro. Cu sprijinul Grupului Digi România, numerele de telefon 0771.141.767 și 0771.141.750 au devenit numere TELVERDE, gratuite, din orice rețea de telefonie. Specialiștii psihologi răspund în continuare pe grupul creat pe facebook Ambasador pentru Comunitate, dar și la adresa de e-mail: ambasadorpentrucomunitate@proactaedu.ro.
În cadrul acestui proiect lucrează peste 10 psihologi, în sistem de voluntariat. În cele mai multe dintre situații a fost acordată consiliere psihologică pentru cazuri de neliniște, posibile atacuri de panică, teama de îmbolnăvire, burnout și probleme legate de gestionarea timpului.
După primele săptămâni de la lansarea acestui proiect, în urma apelurilor telefonice sau a mesajelor primite, psihologii care lucrează în cadrul acestui proiect au tras primele concluzii.
„Suprapunerea de roluri, în mod special în cazul cadrelor didactice care își desfășoară activitatea de acasă poate să ducă la epuizare. De asemenea, elevii au nevoie de mai multă grijă din partea părinților, dar și a cadrelor didactice. O astfel de perioadă poate fi stresantă pentru copii. Pentru a evita situațiile în care putem vorbi de stări emoționale puternice cu impact negativ, precum neliniștea privind viitorul și neputință”, sunt de părere psihologii din cadrul proiectului Ambasador pentru comunitate.
Psihologii îi sfătuiesc pe toți să comunice în această perioadă cu mai multă atenție, cu empatie și să identifice împreună soluții la problemele cu care se pot confrunta. Nu în ultimul rând creativitatea are un rol deosebit și ne poate fi de folos.
„Este esențial să comunicăm în această perioadă, să ne exprimăm temerile și să încercăm să găsim răspunsuri care să ne ajute. Sănătatea copiilor noștri, din toate punctele de vedere, trebuie să primeze. Iar pentru rezultate școlare bune este esențial să dezvoltăm mai întâi un comportament responsabil, curajos și echilibrat”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.
„Asociația Proacta EDU face un apel foarte important către toți adulții implicați în actul educațional, direct sau indirect: factori de decizie, părinți, cadre didactice, jurnaliști sau persoane care au tangență cu acest sistem educațional – modul în care comunicăm în această perioadă este esențial. Trebuie să nu ne creăm stări de panică, iar informațiile pe care le distribuim să fie din surse oficiale.
Apelul nostru, al psihologilor, se referă la modul în care comunicăm în raport cu tinerii în preajma lor, în spațiul public și în orice alt context. Este o situație nouă pentru noi toți și o situație care impune mult consum de resurse pentru a ne putea gestiona emoțiile, gândurile, trăirile, atât noi, cât și copiii noștri. Din dragoste și grijă față de ei, recomandăm să avem mai multă atenție la cum ne alegem modul în care transmitem mesajele privind educația, măsurile întreprinse, convingerile, precum și coerență și transparență în mesajele transmise.
Impactul asupra tinerilor poate fi mai puternic, iar adulții trebuie să ofere suport și un cadru optim psiho-emoțional. Le recomandăm adulților care se pot confruntă cu o suprapunere de roluri să își gestioneze cu grijă programul, astfel încât să nu ajungă în situația de epuizare. Este foarte important ca în această perioadă de izolare să fim atenți la impactul acesteia asupra psihicului nostru. Prin urmare, ajută să ne împărțim cu atenție programul, să rămânem activi și să avem în continuare obiective. Ne punem masca, dar nu putem întoarce spatele comunității! Prin tehnologie, putem fi alături de cei aflați la nevoie și de la distanță”, a declarat inițiatorul proiectului și președintele Asociației Proacta EDU, psihologul Nicoleta Larisa Albert.
În cadrul proiectului „AMBASADOR pentru COMUNITATE” au fost deja lansate o serie de materiale video cu caracter psiho-educațional, care pot fi vizionate pe pagina de Facebook a Ministerului Educației și Cercetării, dar și pe pagina oficială de Facebook a Asociației Proacta EDU.
Obiectivele acestui proiect sunt acelea de a oferi:
- consiliere psihologică personalizată online/telefonic tuturor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pentru a le fi mai ușor să gestioneze, în această perioadă, rolul pe care îl au în comunitățile din care fac parte;
- îndrumarea personalului didactic, pentru a putea comunica cu familiile și astfel să direcționeze către centrul Proacta EDU cazurile speciale sau situațiile de risc în care se află părinții sau elevii;
- consiliere psihologică personalizată online/telefonic pentru părinți și elevi;
- în funcție de solicitări, familiile pot primi, prin colaborarea Asociației Proacta EDU cu instituțiile și ONG-urile abilitate, asistență socială, medicală și juridică.
Toate aceste servicii sunt acordate gratuit, respectând măsurile instituite de autorități în această perioadă!
Proiectul „Ambasador pentru Comunitate” este realizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul DIGI, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret și Consiliul Național al Elevilor.
Informații suplimentare: Psiholog Nicoleta Larisa Albert – 0720.20.66.36
FOTO: Captura monitorulsv.ro
44 comments
Asteptati pana cand virusul nu mai e asa periculos si dati Bac-ul
Nu stiu cine dracu va pune sa dati un examen care nu e obligatoriu
Vrei la facultate si mai si vrei sa ai Bac-ul luat usor…
O zis ca e de nota 9 ( in jur de 9)
Noua-le ala nu valoreaza nimic
Am terminat Mate-Info cu 10 si la Bac am luat 6 , 8 si 5
Cei care doresc cu orice chip sa studieze în străinătate, forțează lucrurile sa se dea neapărat examen.
Că de obicei, diaspora(sau viitorii diasporeni) ne conduce și ii sacrifica pe ceilalți elevi(supunându-i la risc asupra sănătății lor).
Ce autoritate are un minister care intr o situatie exceptionala, pe care o recunoaste, nu da doi bani pe educatia si evaluarile pe care le a facut timp de 4 ani de zile la clase?!!!!! Aceeasi institutie admite, laolalta cu toate autoritatile statului, ca prezenta copiilor la scoala ar fi un pericol pentru ei insisi si pentru familiile lor, dar dispune sacrificarea celor din clasele a 8 a si a 12 a de dragul examenelor!!! Asa ceva este de neinteles si inadmisibil! Chiar si printre acesti copii pot fi alegici, persoane cu deficiente imune nediagnosticate, care pentru simplul fapt ca sunt in clasele ultime ale ciclurilor de invatamant (ma feresc sa spun “terminale”!) isi vor risca sanatatea pentru ca ministerul nu recunoaste evaluarile pe care el insusi le a organizat, coordonat si supervizat in perioade considerate normale!
O varianta rezonabila de lucru ar fi fost pastrarea vechilor algoritmi de evaluare, inlocuind in acestea doar notele de probele scrise cu mediile obtinute la clasa in ultimul an de studiu.
In cazul organizarii cu orice pret al examenului, ar trebui reglementata posibilitatea ca, la cererea parintelui, elevul sa poata relua anul de studiu in vederea evitarii expunerii la risc si a sustinerii examenului in anul urmator, cand poate autoritatile vor fi in masura sa organizeze mai bine invatamantul, fara ca pretul educatiei primite sa fie riscul sanatatii copiilor.
În tot județul Suceava e haos și o înțeleg pe Raluca. Dar nu știu nici dacă ar fi o soluție bună să poată alege cine dorește să dea bacul, adică de obicei oamenii care au sub media 8 în anii de liceu nu iau nici bacul, deci le va conveni să se știe trecuți. Poate ar trebui echivalat bacul doar cu mediile la fiecare dintre disciplinele la care elevul susține examenul. De exemplu, dai bacalaureat la mate, să se echivaleze cu media pe cei 4 ani la matematică. După care sa se facă media celor trei note și aceea să fie nota. Pare un pic mai corect.
Problema e că oricum, cu sau fără internet, examenele de admitere tot online se vor organiza. O soluție pentru cei care nu au acces la internet ar fi, din partea mea, să meargă la o bibliotecă apropiata care are internet. In plus, suntem într-un secol în care fiecare dintre noi cunoaștem măcar o persoană la care am putea apela pentru 60 de minute pentru o admitere. Până în iulie când se vor da, mai este timp să se gândească fiecare la cine să meargă, referindu-mă la cei care chiar nu au acasă. Ideea e că oricum trebuie să trăim în continuare, bacalaureatul poate ar avea o soluție de echivalare, dar vor fi și alte lucruri care nu se vor putea înlocui.
Un pic cam exagerat, cu semne clare de patologie psihologica… Pacat ca nu se pune presiune pe autoritatile locale sa isi faca treaba, sa aloce in mod real buget pentru igienizarea permanenta a scolilor, pe autoritatile din educatie sa reintroduca materia educatie pentru sanatate (care sa includa si educatia sexuala, inseamna tot educatia igienei personale!!!!) pentru a da siguranta!!!
In alta ordine de idei, o medie de aproape 9 este aproape utopie pentru multi dintre elevii de clasa a XII-a, chiar si cei care invata pe rupte in ultimii doi ani de liceu, sunt pasibili de a lua un 8 si ceva sau un pic peste 9, stiut fiind ca pentru multi ceea ce dau la bac nu e si materia pentru admiterea la facultate. Asa ca, mai usurel cu aducerea in fata a unor copile impresionabile si labile psihologic. Veti vedea ca, cei care stiau ca nu conteaza mediile si s-au pregatit pentru “bau-bau-ul” de Bac, vor sa dea examenul si se gandesc (cuvant cheie, a gandi!!) cum sa se protejeze pentru a da acest examen. Succes, dragi absolventi de liceu!! Indiferent de cum sunteti vazuti de societate, eu stiu (da, stiu!) ca majoritatea voastra este mult mai matura decat noi, asa-zisii adulti (unii dintre noi ne pacalim ca suntem adulti dupa varsta sau dupa aspectul fizic, ceea ce e cam fals).
Dragi parinti si elevi.
Nu m-am chinuit acum 2 ani sa dau bacul si sa invat toate eseurile la romana ca acum lumea sa poata lua bacul cu media din liceu. Nu mai fiti lenesi si puneti dracului mana sa invatati ca oricum vi s-a scos materia de un semestru. Nu mai fiti fraieri ca nu ia nimrni virusul daca se vor purta masti si manusi in timpul examenului si veti fi asezati la 3 baci dinstanta unul de celalt. Asa ca va doresc succes la examen.
Sesizez încă o dată cu dezamăgire o gândire superficială, dovadă a faptului ca mulți dintre noi nu au înțeles nimic din situația cu care, in momentul de față, se confruntă sistemul de învățământ românesc. Autoarea scrisorii nu a înaintat propunerea anulării examenului de bacalaureat din “lene prea mare”, consider că situația este mult mai complicată de atât. Este vorba despre niște riscuri reale, pe care, date fiind infrastructura și metodologia adoptate până acum, țara noastră nu este pregătita să și le asume. Și eu sunt clasa a XII-a și te asigur că motivul pentru care nu sunt de acord cu organizarea acestor examene nu este că nu vreau să “pun dracului mana pe o carte”, așa cum afirmi nonșalant in rândurile de mai sus. Fac parte din categoria “fraierilor” de care amintești, care nu și-au pierdut, slavă Domnului, luciditatea analitică și pe care, aproape utopic, încă îi mai preocupă și altceva în afara de propria persoană.
Pe lângă faptul că în condiții de examen, purtarea măștilor și a mănușilor este aproape imposibilă, aceasta nu exclude riscul de infectare (să nu uităm ca apar constant focare noi de îmbolnăviri).
Idealismul nejustificat poate avea consecințe lamentabile, așa că îți recomand să te documentezi mai mult atât în privința contextului epidemiologic actual, cât și a virusului, că doar nu ai învățat degeaba cu atâta spor timp de doi ani.
Sunt total de acord!
Nimeni nu vrea să riște, să stea în clasă cu încă 10 persoane cu frica de a nu se molipsi la fiecare “tușit” sau “strănut” nu este Ok.
Consider că virusul este mult mai periculos și trebuie tratat mult mai serios.
Buna seara! Eu nu stiu daca e mai bine sa dam bacul sau nu. Dar am o nelamurire in privinta materiei de la bacul sustinut la proba la alegere. Eu sincer nu am reusit sa recapitulez toata materia impreuna cu meditatorul si la clasa nu am facut niciun fel de recapitulare, dar sunt obligat sa dau din toata materia, poate parea normal pt ca mi am facut o cu mana mea ca am ales o materie care s a studiat 9-11 dar cu profesorii indolenti din tara asta nu ai ce sa inveti de la ei, ci iti trebuie meditatie! Practic nota la bac o sa imi plece de la 8 in jos. E un dezastru. Am muncit pt 10 si nici 9 nu iau! Un sistem iesit de mult de sub control acum isi face roadele!
Sunt de acord cu domnișoara. Sunt părinte, am și eu o fetiță de clasa a 12-a. Încerc să o protejez cât de mult pot, nu cred că examenul de bacalaureat ar trebui să se susțină în felul prezentat de minister. Riscurile sunt foarte, dar foarte mari. 10 elevi într o clasă și un profesor?
Nimeni nu știe daca vreo unul din copiii respectivi au intrat în contact cu virusul, pot fi asimptomatici, 3 ore într o sală unde elevii sigur o să strănute, tușească etc.
Măștile nu sunt de ajuns.
P.S sunt asistentă medicală la un spital din București, există șansa să mă îmbolnăvesc și să dau mai departe și copilului meu, sunt sigură că nu sunt singurul părinte într-o astfel se situație.
De ce am respectat atâta timp aceste legi ? De ce ? Să ajungem peste 2 luni iarăși în această situație ? De ce să nu asigurăm un viitor sigur copiilor ce în septembrie trebuie să înceapă școala sau copiilor ce trebuie să susțină aceste examene în anumite condiții ținând cont că noi încă avem cazuri. Eu consider că trebuie să prelungim această pauză și să ne gândim la viitor, un viitor în siguranță. Mai bine stăm acasă încă două luni și după o să ieșim în siguranță afară și o să putem susține și examene. Da, nu este corect pentru unii elevi ca examenele să fie înlocuite cu media, unii dintre ei vor să obțină o medie mai bună dar sunt sigur că este mai importantă sănătatea lor. Sunt pentru echivalarea medeiei obținute la examenele naționale cu media din clasele V-VIII respectiv IX-XII. Cea mai bună soluție ❗
Pozitia domnișoarei e corecta, e stresant pentru cei ce le pasa, ce au citit despre acest virus și au informații complete despre aceasta pandemie. Ca ai trăit în puf sau pe rogojina nici nu mai contează în fata virusului, modul acesta de abordare este veninos.
Sunt cetățeni ce ocupa funcții importante în guvernul României pentru a găsi soluții în rezolvarea acestor probleme fără a pune în pericol viata elevilor. Vad un joc al ministrului educației legat de examenele naționale, multe schimbări care nu s au anunțat oficial iar examenele bat la ușa.
Si la toamna ce facem? Dar anul viitor? Examenele trebuie sustinute find singura modaliate universal acceptata de evaluare(cel putin pana acum).
Pe teoria asta “a pandemiei” ar trebui sa nu mai sustina nimeni examen – doar e pandemie,…inclusiv examenul de la scoala de soferi sa fie dupa calificativele instructorului….
Pote pana la toamna au timp “intelectualii” care ne conduc sa se gandeasca la o metoda sau daca nu este posibil sa facem cum a facut poporul roman de ani intregi si sa copiem ce fac celalate state care sunt peste noi. Ce zici merge? Sau mai bine facem teste pe cobaii nostrii de clasa a 8 a si a 12 a? Probabil ultima varianta e mai interesanta 🙂
Nu mai înțeleg nimic… Domnișoara este cea din poză?
Poza e făcută afară?
Buna observatie, la asta m-am gandit si eu cand am vazut poza 😀
Oameni buni,oare chiar nu înțelegeți seriozitatea lucrurilor???
Vă dați seama că în așa mod putem obține o generație mai bolnavă decît este, evident ca au frică,pe timp ce toți stau ascunși prin case noi scoatem in focarul cel mai mare,ii supunem riscului pentru a susține examenele,va puneți intrebarea cum ajung ei la școala,cum traesc in camine doar avem elevi si din țările vecine?Adevărat e ca cel ce a învatat toți anii pe 6-7 nu va lua la examen 9-10 și invers,atunci de ce nu am putea face media anilor și să ne protejăm copii și pe noi înșine cum au facut alte țări dezvoltate,oare contează mai mult încăpăținarea decît viața omenească???
Trezițiva va rog și luați hotărîri tefere!!!
aveti inteligenta?! De ce comparati tarile dezvoltate cu ro?! Poate copiii astia o fac, in naivitatea lor, dar dvs. Atata timp cat masina nationala e loganu, nu,l puteti compara cu un bmw. Asa nici scolile, nici materiile predate, nici profesorii, nici metodele de evaluare. Acolo lucrurile sunt mult mai normale. A echivala media de bac cu una….oricare vreti dvs, ar insemna ca un copil care a terminat la un liceu “aspru”, profil mate-info, cu media 9 pe bune, sa fie dat la o parte de un dosar de 9,01 venit dintr-un oras mai mic, fara pretentii, dintr-un liceu fara pretentii si care nici nu va termina anul 1 la fac de info. De ce?! Datorita acestui mod stupid de calcul. Cine nu vrea…poate sta acasa, cum au stat si medicii care s.au speriat si si.au luat concedii de tot felul, s.au pensionat sau si.au dat demisiile. Totusi nu puteti nenoroci o promotie pt ca un oras are ceva probleme….
Sunt total de acord cu ce a scris fata aia în scrisoare, riscul este mare, Suceava este județul cu cele mai multe cazuri de COVID-19.Ce as propune eu?Cel mai corect ar fi sa se organizeze un sondaj de opinie la nivelul tarii în care sa își poată exprima părerea toții elevii de Clasa a-XII-a respectiv Clasa a-VIII-a.Suntem totuși în democrație, asa ar trebui luate deciziile, cu părerea poporului!
” […] și, mai mult, este și frica asta și anxietatea că nu știi de unde îl poți lua, nu știi cu cine te întâlnești afară, nu știm ce ni se poate întâmpla.”
Asta e subiect pentru psihologi nu pentru oameni seriosi;
Exista pe undeva in internet o fotografie care se potriveste foarte bine situatiei actuale: alb-negru cu debarcarea din Normandia si cu titlul “In 1944 tineri americani de 17 si 18 ani mergeau sa omoare nemti, iar in prezent tinerii americani au nevoie de “safe space” si psiholog”… comentariile sunt de prisos.
Ce utilitate poate avea pe termen lung, in societate, o persoana care nu este in stare sa iti infrunte temerile si sa isi faca treaba, in conditiile unor riscuri insignifiante: oficial avem ~250± oameni la ATI (presupunem ca aia chiar au o problema daca au ajuns acolo), iar mass media insista sa ne explice ca numarul mic de teste inseamna ca avem de fapt muuuult mai multi contaminati (Rafila vehicula undeva pe la 0.4M). Un calcul elementar spune ca avem ~0,0625% probabilitatea de a ajunge la ATI daca suntem contaminati (da, am calaculat “spot probability”, adica la momentu de fata, caci tot la momentul de fata este si valoarea vehiculata cu 0.4M si mai e de calculat care este probabilitatea de a ne contamina, care face ca asta sa fie o probabilitate conditionata), iar calculul nu ia in considerare segmentul de varsta.
E adevarat ca pt SV numerele nu arata chiar asa de bine, dar invitam Redactia sau un cititor cu mai mult timp liber sa refaca calculele daca crede dra. eleva ca o ajuta.
Deci hai sa fim seriosi… iar faptul ca ai media “nu 10” , ci “in jur de 9” nu este decat un motiv sa vrei asta… cu anxietatea asta ai mari sanse sa iei nota mai mica la Bac.
Raluca : FELICITARI pentru punctele de vedere exprimate !
tot asa de frica, spitalul ala de la suceava cauta medici prin tara. A gasit la armata. Daca ti.e frica stai acasa dar nu poti sa nenorocesti o promotie pentru ca ti.e tie frica. dar si profesorilor care te sustin in prostia asta…. a echivalarii mediei la bac cu nu stiu ce note. Imaginati.va ca d.ra, de la liceul ei, cu note de 9 si ceva la desen si muzica, poate intra …. de aiurea prin nu stiu ce facultate, de la IT la arhitectura. Multa minte va mai trebuie, si voua dragi “artisti” de liceu, dar si voua stimati profesori sindicalisti de la Iasi, care calcati pe urmele medicilor demisionari de la Sv sau Arad, bolnavi de “spate” sau care s.au dus sa-si creasca copilul. Pana mai ieri injuram la dragnea sau viorica, acuma mai avem niste …..
In opinia mea, acest scenariu cum ca examenele trebuiesc echivalate, trebuie pus in aplicare. Nu trebuie sa ne fie frica de o schimbare in acest an, deoarece sanatatea este si va fi intotdeauna pe primul loc! Indiferent de situatie! Nu stiti in ce stres traiesc copiii din clasele terminale. Stiu ca va este usor sa criticati ( ma refer la parinti ) dar generatia noastra nu a trait in clasele terminale cu o astfel de pandemie.
De ce credeti ca celelalte state au adoptat acest scenariu? Ei nu pot organiza examenele in situatii de siguranta iar noi da? Cum se poate? Daca o sa spuneti ca “evaluarea din Romania nu este la fel ca in Franta” tin sa va zic ca nu este vina elevului pentru ca sistemul de educatie este asa, prima la mana, iar a doua, trebuie sa fim CONSTIENTI, mai ales MEC, ca SANATATEA trebuie pusa pe primul loc!
una: eu am acasa elev si nu este asa de stresat pe cat il faci dumneata. Din contra, mai degraba este speriat de cei care, sub o forma sau alta, din calcule din astea, s.ar putea sa.i ia locul la facultate. Si doi…. incetati sa mai comparati amarata asta de romanie cu nu stiu ce tara. In momentul in care nemti, italieni, polonezi sau cehi or sa vina sa munceasca in RO, inseamna ca atunci putem sa ne comparam cu ei. N.avem nici jumate din asfaltu’ lor, da tot vrem sa fim ca ei !!
Nu,nu este.Este vina colectivă a celor care susțin idei distructive.Cei ca tine ne-au adus pe marginea prăpastiei și acum ne fac vânt în ea.Daca voi vreți o promoție de incompetenți și de viitori adulți care or să creadă că totul li se cuvine și că totul e gratis,n-aveti decât!Să nu vă plângeți că dentiștii va scot dinții buni,chirurgi va omoară pe masa de operație etc.Nimic nu rămâne fără consecințe iar consecințele sunt grave.Nu mai bateți câmpii și nu mai aplaudați mediocritatea că de ea o să aveți parte!Nu sunt niste copii cărora le dam o felie de tort in ideea ca”Lasă-l că e copil”.E viitorul nostru, al tuturor.Sau credeți că bacalaureatul e o gluma bună?Cine nu poate ,mai este și la anul.
Da, pentru ca unul care ia BAC-ul cu 6, sau nu-l ia deloc, va fi in stare sa termine o facultate de medicina, si ce urmeaza dupa, fara sa studieze. Parca BAC-ul face diferenta daca ajungi doctor sau nu. Cunosc fosti elevi cu note mari, care au intrat la facultate si nu au rezistat. Nota de la BAC nu reflecta nimic defapt. E doar o modalitate lenesa de diferentiere. De ce nu se intra la facultati direct pe baza de admitere?
Auzi dar tu ai crescut cumva in puf si lână? Daca da taci naibii.
Nu stii tu ce este in Suceava.
Nu este obligatoriu pentru nimeni să se înscrie la sesiunea iunie 2020 a examenului de Bacalaureat.
Cine nu este pregătit fizic, psihic sau din punct de vedere școlar, poate amâna înscrierea la un moment ulterior.
Probabil tu esti batranul de la coltul strazii care se plange ca vezi domne ne pleaca copiii din tara. Alte tari se gandesc si la aspectele legate de bunastarea elevilor, cadrelor didactice etc. La noi cine nu poate sa participe din motive care nu pot fi controlate de ei, sanatate! Sa plece toti pana raman in aceasta tara doar oamenii “inteligenti”.
Corect si bravo!
Eu cand am spus-o (mai ironic si mai agresiv) am fost sancionat de niste imberbi.
Ei i…acum nu o sa mai facem nimic de frica! Hai sa nu dam examene, sa nu facem nimic de frica COVID19.Mediile…sunt subiective.De frica vrabiilor nu semănăm mălai.Sa fim seriosi.Examenele pot fi date în condiții de maximă siguranță.Dar….e mai simplu sa bagam” frica”.
Auzi Pop Ioana, dar tu macar ai vazut ce este in Suceava? Daca nu taci din gura ca esti vai de tine.
pare exprimare de adolescent… nu e nimic absolut grav, ci doar relativ, intr-o tara unde oricum nu stam prea rau
Nu te pot înțelege,ori nu ai copii ori nu ai minte…
Ce ziceti sa incetati sa mai fiti egoista si sa va ganditi si la altii? Cum am putea noi elevii sa purtam masca pe fata aproximativ 3 ore? Cum sa nu ne fie frica daca in Romania dupa cum vedeti lucrurile nu prea merg iar conditiile de maxima siguranta care se aplica in hai sa zicem Germania la noi nici in cel mai frumos vis nu s-ar putea aplica? E frumos sa vorbesti cand esti pe langa subiect. Nu sustin ideea echivalarii examenelor pentru ca nu am invatat sau nu sunt pregatit ci pentru ca imi pasa de sanatatea mea!
elevule, poti purta masca 3 ore !! Sunt copii care o poarta, ca sunt la oncologie sau in alte situatii. Altfel spus, cand ai sa mai cresti, nu ai sa mai compari Mercedesu cu Loganu, adica ro cu germania. Intra intr.o scoala de acolo si.ai sa vezi ca nu seamana cu una de aici. Nici inauntru, nici afara, nici la dotare, nici profii nu seamana. Mai departe… copiii nu prea fap obiectul acestui covid, doar sa.l duca mai departe, nu mai dramatizati atata. Vezi statisticile… De tigari si alte alea nu va era frica, va luat acuma…. Elevule mai ai de invatat !!!
Hai sa iti zic eu frumos ca port masca de mult timp pentru ca am probleme. Ei bine inca nu m-am obisnuit sa port masca mai mult de 3 ore 🙂
Bravo, ioio!
Asta e modul in care trebuie tratat orice “elev” exaltat care brusc se crede interesant. Atentie, am spus “interesant” caci important oricum este.
Deci se face “cerere de inscriere” asa ca daca nu vrea nu il pune nimeni sa se inscrie… dar sa cedam si la “presiunile” unor “de abia majori” ca “maturi” e discutabil e inadmisibil.
V-a* se pare că tu mai ai de învățat gramatica limbii române, mai taci din gură și vezi-ți de treabă, ăsta nu este un site pentru agramați și oameni care nu au treabă cu educația și pun “……….” . Te salut!
Interesanta elucubratie, @Andei Bogoreanu.
Interesant de stiut cui te adresezi caci de “netiquette” se pare ca habar nu ai: reply ai dat implicit la mesajul meu si nu vad unde as fi folosit “V-a” ca sa implici probleme de gramatica”… oricum este supraapreciata.
Atat timp cat cantitatea de informatie nu se schimba (asta are de a face cu termodinamica statistica) “gramatica” nu este decat un set de reguli pe care din ce in ce mai multi “ganditori” (filosofi, psihologi etc.) le considera nenecesare… te-ai gandit cumva daca incalcarea regulilor gramaticale de-a lungul timpului nu a dus exact la “evolutia” limbilor naturale asa cum sunt ele acum.
Inclusiv in limbajele de programare (in caz ca esti “din aia”) vei vedea ca de-a lungul timpului actulalizarile la standarde au avut la baza si faptul ca unele constructii erau prea des folosite de programatori ca sa mai fie ignorate de comitelele de standardizare.
Deci hai mai bine sa revii pe calea cea dreapta, cu un mesaj coerent si precis la care sa iti raspuna cine considera (de ex subsemantul).
tu esti unul din aia pt care s.a inventat zicala din popor ” tara arde si baba se piaptana”. Altfel spus, sa.mi bag picioru’ daca inteleg cu cin’te certi. Du.te nene si lasa.ne … site.ul academiei e putin mai acolo… aici scriu oamenii cand combina la repezeala, putin nervul cu graba, cu neatentia, cu bla, bla. Ideea e baza si eu cred ca se vede cine e cu adevarat agramat si cine neatent. Dar din astia ca tine, al dracu’ de atenti la fire in patru, au facut o constitutie si niste legi in tara asta… de nimeni nu poate stapani pe nimeni. Iar tara, se duce la vale de 30 de ani…. succesuri
Ioio, bați câmpii! Elevii trebuie sa stea cu măști cca 5 ore, chiar dacă examenul in sine durează 3 ore, si prin bunătatea lui Dumnezeu,(și probabil, din punctul tău de vedere, prin nesimtirea lor) nu sunt la oncologie, acolo unde este de dorit să nu ajungă nimeni, ci intr-un examen greu si pentru care nu au fost conditii sa se pregateasca. Iar acest examen a fost asimilat cu media rezultatelor ultimilor ani de scoala, a fost redus la un interviu sau la un examen mai simplu , cu doar doua probe. Răutatea ta transpare dincolo de vorbele otravite, si mai sunt multi frustrati ca tine in tara asta care nu poate face un pas in față din cauza prostiei voastre (fiindca da, rautatea este rezultată din prostie, din complexe, din eșec). Acum o săptamana umbla masina cu girofar si spunea politia cum că e ”chestiune de viață si de moarte”. Pentru tinerii acestia nu este?
Uau, nu poti purta o masca 3h? Serios? Si vrei sa fi tratat ca un adult? Pai eu nu pot sa fac asta. Dar un doctor ce sta in operatie cateva ore, poate? Dar cel care lucreata la ATi, inconjurat te bolnavi? Sau cei care lucreaza in fabrici de medicamente? Si astea sunt doar cateva exemple. Alexandru Macedon a inceput sa cucereasca lumea cand avea cat? 17-18 ani? In Vietnam erau tineri de varsta ta ce se tarau prin tuneluri cu orele si cei ce lucreaza pe submarin stau in ‘izolare’ cu lunile, fara TV, internet sau sa vada cerul…bai ce generatie de simandicosi am educat. Din pacate nu e vina lor, e vina noastra. Asa ca fi naibi barbat, macar odata in viata!
Sper ca esti sarcastic. Daca am astm si nu pot? Te rog frumos sa te mai gandesti. Nu toata lumea e sanatoasa tun ca tine. Tare curios daca tu ai putea 3 ore sau mai mult (luam in considerare faptul ca trebuie sa fim cu minim 30 de minute inaintea examenului prezenti in clasa) sa porti masca in conditiile in care hiperventilezi pe emotii si ai astm. Egoismul in tara asta este inimaginabil. Si totusi am sa ma duc la bac am sa fiu barbat mai mult decat un “Gica” care la 40 le spune “copiilor” despre cei din Vietnam care se tarau prin tuneluri. Probabil si tu te tarasti prin tuneluri zilnic si de aceea cunosti sentimentul. Cu asta am terminat nu am de gand sa ma cert cu oameni egoisti si lipsiti de empatie. O zi buna!