„Este foarte important să nu te mai uiți la bani ca și cum ar fi cea mai importantă treabă pe care o faci în viața asta, pentru că nu e”, spune Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel, județul Argeș, prezentă la ceremonia de lansare a programului-pilot „LifeLab by BCR”, de la Colegiul Național „Dinicu Golescu”. Aceasta a făcut un apel pentru dezvoltarea componentei de educație financiară în școală și a punctat chiar nevoia de competențe de alfabetizare financiară pentru populația adultă, funcționarii din administrația publică, politicienii și oamenii de decizie.
- Lansat în două școli din România, „LifeLab by BCR” este un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani și derulat în parteneriat cu FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație. Prin acest proiect, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.
„Cred că, dacă noi am fi educați financiar și am avea un sistem educațional de calitate, nu am mai avea o altă Românie dincolo de granițele țării. Și aici lucrurile s-ar schimba în bine. Inclusiv clasa politică s-ar schimba pentru că niște oameni educați nu pot să fie ușor manipulați. Niște oameni educați aleg inteligent”, a spus Lasconi.
Cât despre relația personală a oamenilor cu banii, edilul a spus că „este foarte important să nu te mai uiți la bani ca și cum ar fi cea mai importantă treabă pe care o face în viața asta, pentru că nu e, important este sa te gândești la bani ca la instrumente care îți schimbă viața în bine“.
„Sunt absolut sigură că, atunci când îi educați pe copii, îi ajutați foarte mult și pe părinții copiilor, pentru că copiii se duc și vorbesc acasă despre asta. Și da, avem mare nevoie de asta”, a mai spus Elena Lasconi la debutul programului-pilot „LifeLab by BCR”.
La cercetarea inițială pentru programul „LifeLab by BCR”, sociologii au aflat că aproximativ 4 din 5 elevi implicați în programul de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață au banii proprii. Studiul a fost realizat pe circa 1.000 de elevi din 4 școli, adică în cele două școli LifeLab – Liceul „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala Gimnazială nr. 1, din Poiana Mărului, județul Brașov – și în alte două școli de control, din județele Cluj și Constanța.
Conform datelor, cele mai multe sume considerate „bani de buzunar” provin de la părinți, fiind urmate de cele din partea bunicilor. Peste jumătate din elevii participanți la cercetarea din cele două școli în care se desfășoară programul-pilot primesc bursă lunară de la școală. 7% din liceeni primesc în același timp și bani de la locul de muncă. Detalii despre studiu și documentul complet, aici.
În luna octombrie, profesorii din cele două școli din programul-pilot au beneficiat de traininguri de educație financiară și metode de predare interdisciplinare susținute de experți educaționali și traineri din cadrul Școlii de Bani.
După parcurgerea programului de training, profesorii au început să lucreze mai departe cu experți educaționali pentru a dezvolta metode și materiale de educație financiară pentru fiecare ciclu de învățare, pe care le aplică deja la clasă, cu elevii, până în iunie 2023. Pe tot parcursul anului școlar, profesorii participanți vor beneficia și de mentorat cu experții educaționali din programul „LifeLab”.
Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala Gimnazială nr. 1, din Poiana Mărului, județul Brașov, sunt cele două unități de învățământ în care profesorii și elevii au fost deschiși pentru a pilota măsurile propuse împreună cu specialiștii în educație financiară și experții educaționali.
Lansarea programului-pilot de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel a primit sprijinul conducerii școlii, al autorităților locale și județene, al comunității.
Proiectul educațional „LifeLab”, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a.
Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicați în program învață să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevii lor și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația pentru viață în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.
În școlile-pilot, elevii și profesorii vor exersa noțiunile învățate pe parcursul anului printr-un proiect comun care va urmări stabilirea unei dorințe a clasei și îndeplinirea ei. Astfel, copiii, ajutați de profesorii lor, își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale, de lucru în echipă, vor învăța să ia decizii împreună și să gestioneze un buget. La finalul anului școlar, participanții vor putea obține un laborator de educație non-formală, pentru a demonstra puterea dorințelor bine planificate și a ajuta generațiile viitoare.
Pe lângă intervenția în școlile-pilot, programul „LifeLab by BCR” urmărește să ofere un punct de pornire pentru dezvoltarea și testarea unui model de bune practici educaționale, care aduc în prim-plan metodele de îmbunătățire a calității vieții prin gestionarea corectă a banilor.