VIDEO „E de la Deca” – pamflet pe YouTube al profesorilor suplinitori față de Titularizare 2024: „Postul e alba-neagra, dar tu aveai culoare”, „De ce atâta nedreptate?”

Foto: captură Youtube

Un pamflet al profesorilor suplinitori a fost postat ieri, 5 august, pe YouTube. Versurile ironizează examenul de titularizare și o acuză pe Ligia Deca, ministrul Educației, pentru nedreptatea pe care o înfruntă profesorii care susțin an de an acest examen, care dau în fiecare an examenul de angajare în profesie fără să devină titulari, din cauză că nu sunt posturi titularizabile în sistem.

Este totodată un apel la echitate și la dreptate în sistemul educațional. Cântecul este un cover al cunoscutei piese „De la Dela” a Andiei.

În fața unei realități adesea crude, profesorii continuă să lupte pentru recunoaștere și pentru dreptul de a educa în condiții corecte și demne, iar cântecul e povestea lor, una de rezistență și speranță, în ciuda tuturor provocărilor. Profesorii visează la stabilitate și la posibilitatea de a-și exercita profesia fără teama de schimbări arbitrare sau de pierderea locului de muncă.

Pamfletul a apărut la scurt timp după ce profesorii suplinitori au inițiat o petiție prin care au cerut Ministerului Educației să nu mai susțină examenul de titularizare în fiecare an dacă obțin note peste 7.

Pamfletul subliniază eforturile depuse de profesori pentru a-și atinge obiectivele: „Noapte de noapte, ca în facultate / Sute de pagini scrise printre lacrimi” reflectă sacrificiile personale și profesionale ale celor care an de an dau titularizarea și care, în ciuda tuturor obstacolelor, continuă să își dedice viața educației și formării generațiilor viitoare. Efortul continuu de a se perfecționa și de a obține titularizarea, adesea în van, este o realitate dureroasă pentru mulți.

Versurile „Postul e alba-neagra, dar tu aveai culoare” și „De ce atâta nedreptate?” sugerează nemulțumirea față de modul în care sunt gestionate posturile în învățământ, acestea sunt scoase uneori la concurs în etapele premergătoare probei scrise, apoi viabilitatea acestora se schimbă pe parcurs, existând o lipsă de coerență a autorităților din educație, recunoscută indirect de Ministerul Educației, acesta fiind primul an când viabilitatea posturilor a fost stabilită de către inspectoratele școlare și nu de către școli.

Textul integral al pamfletului:

Strofa 1: Suflet de dascăl, suflet de poveste

Cât ai pătimit, cum ai trecut tu peste?

Cine te-a rănit, cui i-ai căzut în mreje

De nu vor să te titularizeze?

Suflet petale, de titularizare

Unde e catedra, a Domnului chemare?

Postul e alba-neagra, dar tu aveai culoare

De ce atâta nedreptate?

Refren: E de la Deca, e de la Deca,

E de la posturile la care doar visați,

E de la Deca, e de la Deca,

Cu titularizarea repetată-n van.

Strofa 2: Noapte de noapte, ca-n facultate,

Sute de pagini scrise printre lacrimi

Nicicând să ne gândim să renunțăm la carte

Citim și mergem mai departe.

Vară de vară, doar chinul e la fel,

Profesori hăituiți de un sistem defect

Trecând iar prin furtună, senin și apoi se cern

Nu-și mai apleacă frunțile, nu se mai tem.

Refren: E de la Deca, e de la Deca,

E de la posturile la care doar visați,

E de la Deca, e de la Deca,

Cu titularizarea repetată-n van.

Strofa 3: E de la Deca

E de la titularii ce ne dorim să fim

E de la Deca, e de la Deca

Țara ce ne dorim să construim.

Cântecul a apărut în contextul în care anul acesta au fost scoase la concurs doar 9.933 de posturi titularizabile (dintre care 8.691 complete, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației) pentru care au candidat 35.967 de candidați.

Titularizarea este concursul în urma căruia profesorii se pot angaja într-o școală pe perioadă nedeterminată. Pentru a obține titlul de titulari, aceștia trebuie să obțină minimum nota 7 la examenul scris și să existe un post pentru care să aplice la angajare.

Două rapoarte de expertiză al Organizației pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE) din 2017, respectiv 2024 au sugerat României să desființeze acest examen și să îl înlocuiască sau să îl completeze cu „metode de recrutare a cadrelor didactice ce răspund mai bine nevoilor școlilor”.

Cu toate acestea, Ministerul Educației păstrează examenul de titularizare, prevăzut în noua Lege a Educației care a fost inițiată de ministrul educației Ligia Deca și promulgată de președintele Klaus Iohannis, ambii prezentând-o ca parte a proiectului prezidențial „România educată”.

Exit mobile version