VIDEO „E de la Deca” – pamflet pe YouTube al profesorilor suplinitori față de Titularizare 2024: „Postul e alba-neagra, dar tu aveai culoare”, „De ce atâta nedreptate?”

13.925 de vizualizări
Foto: captură Youtube
Un pamflet al profesorilor suplinitori a fost postat ieri, 5 august, pe YouTube. Versurile ironizează examenul de titularizare și o acuză pe Ligia Deca, ministrul Educației, pentru nedreptatea pe care o înfruntă profesorii care susțin an de an acest examen, care dau în fiecare an examenul de angajare în profesie fără să devină titulari, din cauză că nu sunt posturi titularizabile în sistem.

Este totodată un apel la echitate și la dreptate în sistemul educațional. Cântecul este un cover al cunoscutei piese „De la Dela” a Andiei.

În fața unei realități adesea crude, profesorii continuă să lupte pentru recunoaștere și pentru dreptul de a educa în condiții corecte și demne, iar cântecul e povestea lor, una de rezistență și speranță, în ciuda tuturor provocărilor. Profesorii visează la stabilitate și la posibilitatea de a-și exercita profesia fără teama de schimbări arbitrare sau de pierderea locului de muncă.

Pamfletul a apărut la scurt timp după ce profesorii suplinitori au inițiat o petiție prin care au cerut Ministerului Educației să nu mai susțină examenul de titularizare în fiecare an dacă obțin note peste 7.

Pamfletul subliniază eforturile depuse de profesori pentru a-și atinge obiectivele: „Noapte de noapte, ca în facultate / Sute de pagini scrise printre lacrimi” reflectă sacrificiile personale și profesionale ale celor care an de an dau titularizarea și care, în ciuda tuturor obstacolelor, continuă să își dedice viața educației și formării generațiilor viitoare. Efortul continuu de a se perfecționa și de a obține titularizarea, adesea în van, este o realitate dureroasă pentru mulți.

Versurile „Postul e alba-neagra, dar tu aveai culoare” și „De ce atâta nedreptate?” sugerează nemulțumirea față de modul în care sunt gestionate posturile în învățământ, acestea sunt scoase uneori la concurs în etapele premergătoare probei scrise, apoi viabilitatea acestora se schimbă pe parcurs, existând o lipsă de coerență a autorităților din educație, recunoscută indirect de Ministerul Educației, acesta fiind primul an când viabilitatea posturilor a fost stabilită de către inspectoratele școlare și nu de către școli.

https://www.youtube.com/watch?v=GrR2k2cJb2E

Textul integral al pamfletului:

Strofa 1: Suflet de dascăl, suflet de poveste

Cât ai pătimit, cum ai trecut tu peste?

Cine te-a rănit, cui i-ai căzut în mreje

De nu vor să te titularizeze?

Suflet petale, de titularizare

Unde e catedra, a Domnului chemare?

Postul e alba-neagra, dar tu aveai culoare

De ce atâta nedreptate?

Refren: E de la Deca, e de la Deca,

E de la posturile la care doar visați,

E de la Deca, e de la Deca,

Cu titularizarea repetată-n van.

Strofa 2: Noapte de noapte, ca-n facultate,

Sute de pagini scrise printre lacrimi

Nicicând să ne gândim să renunțăm la carte

Citim și mergem mai departe.

Vară de vară, doar chinul e la fel,

Profesori hăituiți de un sistem defect

Trecând iar prin furtună, senin și apoi se cern

Nu-și mai apleacă frunțile, nu se mai tem.

Refren: E de la Deca, e de la Deca,

E de la posturile la care doar visați,

E de la Deca, e de la Deca,

Cu titularizarea repetată-n van.

Strofa 3: E de la Deca

E de la titularii ce ne dorim să fim

E de la Deca, e de la Deca

Țara ce ne dorim să construim.

Cântecul a apărut în contextul în care anul acesta au fost scoase la concurs doar 9.933 de posturi titularizabile (dintre care 8.691 complete, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației) pentru care au candidat 35.967 de candidați.

  • Profesori care au obținut nota 10 nu au reușit să se titularizeze. Acesta este și cazul Mihaelei Danu, profesoară de Biologie din municipiul Botoșani, care a participat de peste 10 ori la acest examen, însă nu a reușit să se titularizeze, întrucât nu mai există posturi vacante de ani de zile în județ.

Titularizarea este concursul în urma căruia profesorii se pot angaja într-o școală pe perioadă nedeterminată. Pentru a obține titlul de titulari, aceștia trebuie să obțină minimum nota 7 la examenul scris și să existe un post pentru care să aplice la angajare.

Două rapoarte de expertiză al Organizației pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE) din 2017, respectiv 2024 au sugerat României să desființeze acest examen și să îl înlocuiască sau să îl completeze cu „metode de recrutare a cadrelor didactice ce răspund mai bine nevoilor școlilor”.

Cu toate acestea, Ministerul Educației păstrează examenul de titularizare, prevăzut în noua Lege a Educației care a fost inițiată de ministrul educației Ligia Deca și promulgată de președintele Klaus Iohannis, ambii prezentând-o ca parte a proiectului prezidențial „România educată”.

  • Ligia Deca pledează în favoarea titularizării, argumentând că protecția oferită profesorilor de acest tip de angajare este ceea ce încă atrage forță de muncă în educație: „Faptul că există o stabilitate în sistem odată ce s-au titularizat pe un post este unul dintre argumentele pentru care încă avem doritori pentru profesia didactică”.

5 comments
  1. Adevărul este undeva la mijloc. Să avem titularizare în școală, o sa fie la decizia directorului sau a politicului. Soluția: scăderea vârstei de pensionare și interzicerea ocupării postului după vârsta de pensionare, concurs național care reflectă gradul de pregătire al profesorilor și nu gradul de afinitate cu directorul/politicul.

  2. Corect!Dacă va uitați pe ismb6 ,ca niciodată sunt 10 posturi titularizabile la franceză. Niciodată de ani și ani nu au fost atâtea. Toate la liceu.De ce la liceu pentru ca ai nevoie de studii pentru liceu!Notele la franceză la Titularizare au fost jale!Jale!!Nimeni dar absolut nimeni nu a reușit să obțină un 9 la scris(ca oralul e vax! ala nu contează!).Cum e posibil asa ceva?Nimeni?!Sa fie chiar asa proști cu toții?
    Tot chiar ca în niciun an la centrul de concurs au fost toți directorii la supraveghere la examen!!Nu mai aveau liniște!!În săli aerele:)) condiționate mergeau la putere maxima doar în sala cu monitorizare video x,y,z etc, restul la cuptor,neamule!
    A venit directoarea de la Iuliu Maniu București și a tras aerul conditionat din priză la una din sali pentru ca il pornise un participant la titularizare de 10 minute
    și pentru ca doar la.ora 9 ,când începea concursul ,era voie cu el pornit.
    Iar domniile lor stăteau la răcoare!!O apa plata mizerabilă, proxi,pe care nici pisica mea nu ar fi baut-o a fost data cu zgârcenie doar dacă ingrosai obrazul și cereai.
    La 40 de grade celsius,cu aerul condiționat oprit,s-au așteptat subiectele.La 9 s-a pornit aerul condiționat. Un aer condiționat cumpărat din banii elevilor ,vechi și care nu făcea față mai ales pornit după ora 9 ,ca asa cere partidul.
    Înainte de examen rămăseseră cateva posturi la franceză acum sunt 10!!După ce s-a văzut ca nu are cine sa le ocupe pentru ca nu au studii sau nu au notă.
    S-a corectat ca în codru.De ce ca în codru?Pai nimeni nu a luat nici măcar un 9!!Trageți și voi concluzia!!
    Și acum parca vad posturi bune luate de X ,Y,Z “ca nu are cine” pentru ca la Titularizare nu doar ca si-au bătut joc și au sabotat și amenințat participanții ci și pentru ca la corectare s-a tăiat tot ce era posibil sa se taie.
    Probabil va întrebați cum au fost amenințați ca pe vremea lu’ Ceașcă?Pai s-a zis asa,cu zâmbetul pe buze,și gheață în priviri:”Domnul Inspector nu va recomanda sa faceți cerere de retragere din examen pe motive de sănătate pentru ca va dura mult pana vine asistentul,este doar unul,pana va verifica etc,etc mai bine scrieti ca din motive personale!”Mie asta îmi suna așa, mârșav, în urechi.Nu ai voie sa “sugerezi” măcar cine ce sa facă,da?
    Când cineva a protestat ca moare de cald și sa dea drumul la aer condiționat, asistenții l-au privit ca pe un …..,așea, vezi ca știi ca pe un ce?
    Treaba bună!S-au coalizat toti împotriva celor care au învățat și vroiau examen,au sabotat participanții cum s-a putut mai bine pentru ca ei au planurile și pilele lor.
    Sa nu uitam ca prin inspectorat trec toți:cine vrea detașare,pretransfer,cine ce dorește,cine ce poftește. Dacă se vroia corectitudine totul era digitalizat:profesorii evaluatori își scriau singuri notele și acestea erau afișate în baza națională după ce ei terminau de scris.Fara sa se mai ducă la inspectorate etc.
    Iar acum vor spune toti directorii ca “nu avem cu cine” și ca “trebuie” sa angajez pe X ca “nu am pe cine”.
    Iar Deca va ieși la balcon și va spune ca e musai sa facem masterate,doctorate,ca uite ce note s-au luat!!Vai,vai,vai,vai!!Si ei mai aveau nițel și ne electrocutat dacă puteau doar-doar renunțăm la examen.
    În viata mea nu mi s-a întâmplat sa fiu în sala de examen și transpiratia sa se evaporeze de pe mine,sa nu curgă șiroaie. Simți când iese apa din tine și cum te deshidratezi dar asa ceva ,sa se evaporeze de pe piele,nu!
    Semnat,
    Un veșnic participant la Titularizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programul „Micii Grădinari”, derulat în județul Harghita, îi învață pe copii ce înseamnă un stil de viață sănătos, prin consumul de legume din propria grădină. Elevii primesc gratuit pachete de semințe

Interesul pentru programul „Micii Grădinari”, derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, este tot mai crescut, în fiecare an, numărul participanţilor ajungând de la…
Vezi articolul

O profesoară de Limba română din județul Vaslui, viceprimar PNL în comuna Codăești, Lenuţa Damian, reţinută după ce ar fi folosit diplome de studii false, în baza cărora ar fi obţinut toate gradele didactice

Viceprimăriţa comunei Codăeşti și profesor de Limba Română la Liceul “Ştefan cel Mare” din comună, Lenuţa Damian, a fost reţinută de poliţişti în urma unei percheziţii domiciliare desfăşurate în cursul…
Vezi articolul

Un student din Braşov a creat „profesorul online”, care folosește inteligența artificială: Memorează cărțile din programă, selectează subiectele pentru examen, susține testul și trimite mail cu rezolvările, după examen

Creat de un student din Braşov: „Profesorul online” este un soft care îți selectează subiectele pentru examen și nu te lasă să trişezi, anunță Bună Ziua Brașov. Fabian Pavel Velicea este…
Vezi articolul