Ministrul Educației a anunțat că la prima probă de la Evaluarea Națională 2022 au fost două tentative de fraudă, iar la Suceava un profesor ar fi distribuit subiectele în această dimineață, fiind deja anunțate organele de cercetare.
Au fost 3.655 centre de examen, iar 148.891 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși s-au prezentat susținerea acestei probe. Au absentat 6.668 de absolvenți.
O foaie cu subiectele a circulat pe internet încă de la ora 9 dimineața, oră la care a debutat proba de Limba română. Era inscripționat pe ea numărul centrului de examen din care plecase, din Suceava. Ministrul a anunțat că nu tolerează încălcarea de către profesori a secretului de serviciu, așa că Inspectoratul Școlar Suceava a demarat o anchetă, la fel și organele abilitate.
„S-a înregistrat, de asemenea, şi un caz grav. Nu avem de gând să tolerăm astfel de lucruri în care contrar angajamentului de confidenţialitate pe care fiecare cadru didactic participant la organizarea procesului de Evaluare Naţională s-a angajat că va păstra confidenţialitatea cu privire la subiecte şi barem, până la momentul în care acestea vor deveni publice. Cei care şi-au încălcat angajamentul de confidenţialitate în care este prevăzut faptul că aceste subiecte, până devin publice, constituite secret de serviciu vor suporta consecinţele conform legii. Din acest moment, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava derulează cercetare disciplinară, dar au fost anunţate şi organele specializate ale statului român. Dorim să asigurăm examene corecte, echitabile pentru toată lumea şi în acest sens nu putem tolera astfel de abateri de la normă”, a spus ministru.
- Ce angajament semnează profesorii care asistă și participă la examenele naționale. Subiectele sunt secret de serviciu
„Au fost înregistrate şi erori ale colegilor noştri care au organizat examenul de Evaluare Naţională în judeţele Teleorman, Dolj şi Bistriţa-Năsăud. În Teleorman a fost şi o situaţie în care s-a apelat la subiectele de rezervă: un elev de clasa a VIII-a care a dorit să susţină examenul din spital şi a primit subiecte de rezervă”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.
Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 2 absolvenți, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).
A doua probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 16 iunie, urmată vineri, 17 iunie, de ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă).
Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00.
Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.
Ministrul Educației a mai declarat că este „încrezător că anul viitor va fi extinsă la nivel național această procedură de scanare și încărcare, de digitalizare a proceselor ce țin Evaluarea Națională și Bacalaureat”. Cîmpeanu a anunțat că timpul mediu de scanare și încărcare a unei lucrări a fost de două minute.
Despre subiectele date la Limba română ministrul Educației a spus că sunt “asemănătoare cu testele PISA”, pentru că “accentul trebuie pus pe competență”.
Reamintim că Subiectele date la Limba română au avut texte suport din „Toate pânzele sus” și „Frânturi din viața lui Delavrancea”, iar la subiectul 2, cel de creație, a fost text narativ despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță cu o descriere de 30 de cuvinte și un dialog de 4 replici.
Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru elevii minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se prevederile GDPR. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite acestora, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.