Profesorii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov, vor ca orele lor de curs să fie experiențe de învățare relevante și practice pentru elevii lor. Aceștia, la rândul lor, sunt încântați de faptul că multe dintre întrebările pe care le au despre bani își găsesc răspunsuri din ce în ce mai adecvate la școală. Iar asta se întâmplă în programul LifeLab by BCR.
În școlile din LifeLab, educația financiară nu este tratată ca o materie separată, ci este integrată în cât mai multe discipline. Profesorii utilizează fișe de lucru special concepute pentru a aduce în discuție noțiuni financiare concrete, adaptate la materia predată. Astfel, elevii învață despre gestionarea banilor, economisire, investiții și bugetare, în timp ce studiază matematica, informatica, limba română sau alte materii.
- Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab. Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline – termenul de înscriere: 31 mai 2024.
La ora de Informatică și TIC de la clasa a VII-a, discuția dirijată de profesorul Ciprian Ittu, directorul Școlii Gimnaziale din Poiana Mărului, a fost una foarte aplicată. Elevii au exersat la lecția despre Structura liniară în Turbo Pascal cum pot genera un program care să îi ajute să planifice construcția unei fântâni. Zona în care locuiesc este una în care fântâna este considerată o adevărată investiție.
Profesorul Ittu subliniază avantajele acestei abordări. „Faptul că venim spre copii cu noțiuni concrete din lumea reală face lecția mai interesantă și materii precum matematică sau informatică devin materii mai ușor de digerat. Este foarte adevărat că materia este densă, însă problemele pe care le facem la clasă ni le alegem noi. Faptul că noi contextualizăm probleme din viața reală consider că este și în ajutorul elevilor,” afirmă directorul.
Această metodă ajută elevii să vadă relevanța materiilor studiate în viața de zi cu zi și să dezvolte abilități esențiale pentru viitor. Elevii nu doar că învață concepte teoretice, ci și cum să le aplice în situații reale, ceea ce le îmbunătățește înțelegerea și le crește interesul pentru învățare.
Secvența de lecție poate fi urmărită în rezumatul video de mai jos
Aceasta poate fi folosită și adaptată de orice profesor, poate fi descărcată din articol. Fișe de secvențe de lecție pentru toate disciplinele, pot fi descărcate de pe platforma Școala de bani. Sunt peste 120 de materiale educaționale.
Pentru că în cadrul orelor, profesorii inițiază discuții despre comportamente financiare responsabile, elevii sunt încurajați să își împărtășească propriile experiențe și să dezbată diferite scenarii financiare. Aceste conversații contribuie la dezvoltarea unei mentalități sănătoase față de bani și la formarea unor obiceiuri financiare pozitive încă de la o vârstă fragedă, spune Antonia Corca, elevă în clasa a VII-a: „Mi se par foarte interactive aceste ore, deoarece fiecare dintre noi interacționăm cu banii și astfel învățăm noțiuni noi, cum am avut în problema pe care am făcut-o: cost, economisire… Învățăm cum, de exemplu, că trebuie să fim chibzuiți cu banii și să ne împărțim bugetul pe dorințe și pe nevoi”.
Abordarea interdisciplinară pe care proiectul LifeLab le-o propune profesorilor nu doar că îmbogățește curriculumul, dar și oferă elevilor un set de abilități esențiale pentru viața cotidiană, consolidându-le astfel șansele de succes în carieră și viața personală.
Scopul programului LifeLab este ca profesorii să includă activități de învățare și discuții utile despre bani și comportamente financiare responsabile la fiecare oră, indiferent de disciplina pe care o predau. Educația financiară transdisciplinară ar forma cu adevărat competențele antreprenoriale din profilul absolventului.
Interesul crescut al cadrelor didactice și elevilor pentru o abordare inovativă în educația financiară în școlile românești arată clar locul conturat al LifeLab în acest peisaj. De la recunoașterea propriilor limite la explorarea potențialului elevilor de a învăța și inova în acest domeniu, vocile profesorilor din LifeLab 2.0. sugerează un viitor promițător pentru educația financiară în România.
- Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare. Până acum au semnat aproape 20.000 de persoane.
LifeLab 2.0. este acum în plină derulare. Cele 10 școli care dezvoltă în acest an școlar programul sunt:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
LifeLab 2.0 marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.
Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.