VIDEO Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vrea să se ducă în Ucraina, la Cernobîl, să discute cu rușii și ucrainenii despre integritatea centralelor nucleare, după ce armata rusă a cucerit Zaporoje și a provocat un incendiu la o clădire de lângă reactoare

286 de vizualizări
Sursă foto: captură video
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a anunțat că vrea să verifice personal situația centralelor nucleare din Ucraina, a anunțat el într-o conferință de presă, vineri, după ce rușii au provocat un incendiu la o clădire administrativă din complexul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporoje, pe care au și cucerit-o.

Ucraina ne-a cerut asistență de urgență. (…) Le-am indicat atât Federației Ruse cât și Ucrainei că vreau să călătoresc la Cernobîl, cât mai repede posibil, să mă asigur că centralele nucleare de acolo nu vor mai fi niciodată compromise. (…) Cu toții știm că din cauza situației foarte complicate din teren, a logisticii, prezența mea în zonă nu va fi ușor de asigurat, dar nu este imposibilă. Dacă vrem să îi ajutăm, trebuie să ne ducem acolo, iar primul care trebuie să se deplaseze este directorul agenției. Repet, această inițiativă nu are nimic de a face cu politica acestei crize, nu acesta este mandatul meu. (…) Am fost rugați să le oferim asistență, nu ignorăm această cerere, iar eu sunt pregătit să călătoresc acolo”, a spus Grossi.

El a explicat că, în urma incendiului de la Zaporoje, „integritatea fizică a centralei nucleare a fost compromisă”. O altă neliniște pentru AIEA este starea de spirit și starea psihică a personalului care operează centrala nucleară și care nu a mai plecat de acolo de la începutul conflictului.

„Sistemul de operare al centralei de la Zaporoje este controlat în totalitate de personalul ucrainean care lucrează acolo, în prezent. Rușii controlază acum două centrale nucleare din Ucraina – Cernobîl și Zaporoje. (…) Planul este să purtăm negocieri la Cernobîl”, a spus Grossi.

El a adăugat: „De câteva zile tot repet că sunt foarte îngrijorat de situația de acolo, care este foarte instabilă, foarte fragilă. Acum am văzut că din cauza impactului acestui proiectil, am avut exact genul de situație care se putea transforma în ceva dramatic. Nu cred că trebuie să așteptăm să se petreacă ceva ca să ne adresăm problemei într-un mod eficient, având în vedere că știm care este riscul”, a spus Grossi.

În ceea ce privește modul în care este operată centrala nucleară de la Zaporoje și nu numai, Grossi a lăudat dedicația și atenția pe care echipele de fizicieni și ingineri de la fața locului au demonstrat-o în condiții de război.

Amintim că un incendiu a izbucnit vineri dimineață la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, după ce rușii au bombardat zona. Mai exact, incendiul a izbucnit într-o clădire de antrenament situată în afara complexului reactorului principal, care a fost lovită de un proiectil al armatei ruse. Incendiul a fost stins în cele din urmă, dar cu mare dificultate pentru că trupele rusești împiedicau pompierii să ajungă la clădirea cuprinsă de flăcări, potrivit autorităților ucrainene. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că se folosește de teroarea nucleară, în timp ce AIEA a confirmat că în zonă nu s-au înregistrat modificări ale nivelului radioactivității. Mai multe detalii pe G4Media.ro.

Citește și:
Nivelurile radiațiilor în România sunt normale – anunță Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, după incendiul de la centrala nucleară Zaporoje, cea mai mare din Europa
Directorul de Securitate Nucleară al Institutului de Fizică de la Măgurele spune că se măsoară zilnic nivelul de radiații și este unul „normal”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursul online de traduceri al Uniunii Europene, “Juvenes Translatores”, a început astăzi înscrierile pentru licee, deschise până pe 20 octombrie / Pot participa elevi născuți în 2004. Premiile se acordă la Bruxelles în primăvara lui 2022

Se dă startul la concursul anual al Comisiei Europene pentru tineri traducători, “Juvenes Translatores”. Până pe 20 octombrie 2021, liceele interesate se pot înscrie online la cea de-a 15-a ediție…
Vezi articolul