VIDEO Directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea: Profesorii au nevoie să învețe, pentru că știm, tehnologia nu creează învățare, metoda creează învățare/ Tehnologia interactivă în școli de tradiție, prin programul SEED

O școală cu tradiție, o școală „ca o universitate”, cum o caracterizează directorul instituției, profesoara Livia Muntean, a ajuns acum în etapa digitalizării. Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea este locul în care, din ce în ce mai mult prin intermediul dispozitivelor mobile, calculatoarelor, tablelor interactive și software-urilor educaționale, profesorii creează pentru elevii lor un mediu de învățare captivant și interactiv. Elevii pot explora subiectele într-o manieră personalizată și adaptată ritmului lor de învățare.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale tehnologiei interactive în școală este posibilitatea de a oferi feedback instantaneu. În loc să aștepte o notă pe o lucrare sau un rezultat la un test, ori chiar să interpreteze un grafic sau un desen la geometrie pe care să-l facă mai întâi cu creta și echerul, elevii pot primi imediat feedback, sau răspunsuri, sau să vizualizeze mult mai simplu și mai bine figurile și coordonatele matematice. Imediat pot corecta eventualele greșeli și pot înțelege mai bine conceptele dificile, după cum explică Oana Crăciun, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Eminescu.

Tehnologia interactivă oferă o varietate de resurse educaționale online, cum ar fi platforme de învățare virtuală, materiale multimedia și jocuri educaționale. Acestea nu doar că fac învățarea mai distractivă, după cum spun elevii și remarcă profesorii, dar și contribuie la dezvoltarea competențelor de rezolvare a problemelor, la gândirea critică a elevilor și la dezvoltarea creativității acestora.

Livia Muntean, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea spune că prin instrumentele și metodele pe care le folosesc profesorii la clasă, copiii înțeleg că disciplinele școlare nu sunt niște cutiuțe separate, că între ele există conexiuni și că toate au legătură cu ceea ce urmează să să se întâmple în viața lor profesională la un moment dat. „Fiindcă suntem foarte conștienți de faptul că viitorul nostru depinde de ceea ce vor ști copiii noștri să facă, interesul meu și al colegilor mei este acela de a-i ajuta pe copiii noștri să-și descopere posibilitățile, să-și depășească limitele și să poată să facă cele mai bune alegeri într-o societate extrem de dinamică”.

Utilizarea mijloacelor moderne în școală poate stimula interesul și implicarea elevilor la clasă, entuziasmul lor fiind o premisă foarte bună pentru învățare și pentru implicare.

Sportiv de performanță la CSM Oradea, pasionat de baschet și de programare, Andrei Șerban David este în clasa a IX-a și știe că trebuie să lucreze mult dacă vrea performanță și pe plan academic. „Sunt într-o clasă foarte bună și mă bucur de oamenii care sunt în jurul meu. Profesorii sunt incredibil de buni, chiar și dacă este mult de învățat, învățăm toți cu plăcere și nu ne abatem de la nimic“, spune Andrei.

Colaga lui, Oana Crăciun, spune că tinerii sunt oricum înconjurați de tehnologie, deci sunt foarte obișnuiți cu toate instrumentele, mai ales cu cele atât de intuitive precum tablele interactive. Vrea să devină profesoară de engleză și este de părere că în folosirea tehnologiei la școală „trebuie să existe un echilibru”. „Tehnologia trebuie să fie prezentă viața unui elev, deoarece trăim într-o epoca în care nu putem fără tehnologie și chiar dacă este importantă, trebuie folosită cu măsură”, spune Oana.

Profesorul de chimie de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, Bogdan Boșca, remarcă și el că „elevii sunt mult mai receptivi în momentul în care văd ceea ce li se descrie”, mai ales la orele de științe, unde experimentele ar trebui să însoțească profesorul la tot pasul în demersul didactic. „Pentru că una este să le explic eu cum se dizolvă sarea și alta este să vadă ei efectiv modul în care cristalul respectiv este dizolvat de către moleculele de apă și să înțeleagă modul în care procesele au loc efectiv, că nu este doar ceva teoretic ci este ceva palpabil și cu ajutorul tehnologiei lucrurile astea se fixează mult mai bine”, spune profesorul.

Cu toate că are foarte multe beneficii, tehnologia interactivă nu înlocuiește în niciun caz rolul esențial al profesorului în procesul de învățare, spune chiar cea care îi este model de urmat Oanei Crăciun, profesoara de limba engleză de la Colegiul Național Eminescu, din Oradea, Ioana Pantor. Ioana este și ambasador Samsung pentru educație digitală și formator în programul SEED. „Tehnologia trebuie să adauge valoare actului educațional. Nu trebuie să uităm de valorile noastre tradiționale din educație. Trebuie să îmbinăm pedagogia, metodica, conținuturile pe care noi le predăm la clasă, indiferent de materia pe care o avem, cu tehnologia, astfel încât nu tehnologia este vedeta, ci profesorul care știe să îmbine armonios toate aceste elemente“, spune profesoara. Aici puteți vedea un tutorial pentru profesori, cu cele mai importante funcții ale tablelor interactive școlare, susținut de Ioana Pantor și de colega sa Daniela Berchez.

Foto: Edupedu.ro

Experiența și cunoștințele profesorilor, combinate cu potențialul tehnologiei interactive este metoda care poate aduce cele mai bune rezultate. Managerul unei școli este cel care, ajutat de colegii săi și de autoritatea locală, poate integra cu succes mijloacelor moderne în clase printr-o planificare adecvată, acces la echipamente și infrastructură tehnologică, precum și formare continuă pentru cadrele didactice.

Pe 5 iulie, la Oradea, are loc evenimentul SMARTEdu 2023, organizat în format fizic la sala de evenimente Armonia Venue, începând cu ora 09:00. Acolo profesorii și directorii de școli pot vedea workshopuri dedicate digitalizării și programelor din PNRR pentru școli, pot cunoaște ambasadorii Samsung pentru Educație digitală și pot afla mai multe despre cursurile SEED sau despre cum le pot aduce în comunitatea lor școlară. Sunt invitați să participe reprezentanți ai liceelor și ai unităților administrativ-teritoriale cărora le vor fi prezentate modele de bune practici, studii de caz și demo-uri de utilizare la clasă a celor mai recente echipamente digitale disponibile pe piață. Va fi explorat modul în care aceste modele pot fi personalizate și adaptate la nevoile și resursele fiecărei instituții de învățământ.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Exit mobile version